Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΑΝΘΗ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!

Από τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στο εργοτάξιο στο Δημάριο Ξάνθης
Από τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στο εργοτάξιο στο Δημάριο Ξάνθης
Την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή τους στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και να απαιτήσουν μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, διαμήνυσαν χτες σωματεία και εργαζόμενοι της Ξάνθης.

Το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ ΑΕ» στο Δημάριο Ξάνθης συμμετείχαν στη στάση εργασίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο σωματείων της περιοχής, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, ενάντια στα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» στο Δημάριο, σκοτώθηκε ο 47χρονος οικοδόμος Γκιριτλή Τζιχάτ. Ηταν το δεύτερο θύμα στο έργο του κάθετου άξονα Ξάνθης - Εχίνου - ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Στις 11 Γενάρη είχε σκοτωθεί ο 23χρονος οικοδόμος Αντώνης Δέλλιος.

Μέσα από την κινητοποίηση στο εργοτάξιο, οι εργαζόμενοι απαίτησαν: Αμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και καταλογισμό των ευθυνών. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ). Αμεση στήριξη των οικογενειών των θυμάτων με ευθύνη της εργοδοσίας.

Δίπλα στους εργάτες βρέθηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που αποτελούνταν από τον Κώστα Βογιατζή, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τον Θανάση Κουτσουρά και τον Αγγελο Γεράκη, μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν ανά δεύτερη βδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες 1 με 2 ώρες, στις οποίες εξαναγκάζονται για να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα. Κάθε 15 μέρες πηγαίνουν στα σπίτια τους και πρέπει να διανύσουν 300 - 500 χιλιόμετρα για να δουν τις οικογένειές τους...

Αναδείχθηκε, επίσης, η ανάγκη ύπαρξης σε καθημερινή βάση τεχνικού Ασφαλείας και γιατρού Εργασίας, τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, κ.λπ.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν το εργοτάξιο να γίνει ο χώρος όπου θα θάβουν τους εργάτες οικοδόμους μαζί με τα δικαιώματά τους. Μετέφεραν πείρα από άλλα εργοτάξια ανά την Ελλάδα, όπου οι εργαζόμενοι με την οργάνωση στα σωματεία τους, μέσα από μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, πέτυχαν νίκες, κατοχύρωση δικαιωμάτων, που πάντα είναι υπό αμφισβήτηση από την εργοδοσία. Τέλος, ανέδειξαν την αναγκαιότητα δημιουργίας ταξικού σωματείου στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς.

Το απόγευμα, με πρωτοβουλία των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ Ελληνικά Γαλακτοκομεία Ξάνθης», Εργαζομένων Δημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης Ν. Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ), Λιμενεργατών Λιμένος Λάγος «Η Εθνική Σωτηρία» και της Παμμηχανικής Ενωσης Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της Ξάνθης και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κ. Βογιατζής και χαιρέτισε εκπρόσωπος του Σωματείου Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης. Μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τη ζωή τους με οργάνωση της πάλης, να αγωνιστούν για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ΥΑΕ.

Νέος τραυματισμός εργαζόμενου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Νέο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε 5 μέρες καταγράφηκε στην πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ (δηλαδή της COSCO), που βρίσκεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Εργατοτεχνίτης τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά στο δεξί του πόδι. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθε.

Στο μεταξύ, ακόμα νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο, με σοβαρό κίνδυνο για το μάτι του, εργαζόμενος του ΟΛΠ, που τραυματίστηκε στο κεφάλι, όταν την περασμένη Κυριακή έσπασε συρματόσχοινο στη διάρκεια εργασιών και πάλι μέσα στην πλωτή δεξαμενή.

Με επανειλημμένες καταγγελίες, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, παράλληλα με την έλλειψη μέτρων ΥΑΕ στους χώρους δουλειάς της Ζώνης, έχουν αναδείξει ότι η πλωτή δεξαμενή είναι εντελώς ασυντήρητη και επικίνδυνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ