Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Σκληρή" χτες η ελληνική γλώσσα...
  • Στόχος των τουρκικών παραβιάσεων είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, η ακύρωση των 10 μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου
  • Σε ρόλο τοπάρχη ο Ν. Μπερνς
  • Κλ. Κλ. Κίνκελ: συναινετικές λύσεις προς το συμφέρον της Ευρώπης

Με "σκληρή γλώσσα" εμφανίστηκε χτες απέναντι στην Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, με αφορμή τις τελευταίες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Απευθυνόμενος στην τουρκική πλευρά, την κατήγγειλε ότι με τη συμπεριφορά της "δημιουργεί αποσταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή, παίξει με τη φωτιά".Ειδικότερα, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι "με τη μεθοδολογία των σχεδιασμένων και προγραμματισμένων παραβιάσεων του εθνικού χώρου της Ελλάδας και συγκεκριμένα των 10 μιλίων, δεν πρόκειται να πετύχει την ακύρωση αυτής της βασικής θέσης της Ελλάδας". Και τόνισε ότι "ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι δέκα μίλια και θα παραμείνει, επομένως δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση στο Αιγαίο με την Τουρκία, σε αυτό το επίπεδο".

Οσον αφορά αυτή καθαυτή την τουρκική άσκηση, ούτε χτες υπήρξε κάποια δραστηριότητα στο Αιγαίο. Να υπενθυμίσουμε ότι υποτίθεται πως η άσκηση ξεκίνησε στις 2 Γενάρη και ολοκληρώνεται στις 23 του ίδιου μήνα. Η μόνη όμως ενέργεια που έχει υπάρξει μέχρι τώρα είναι οι μαζικές είσοδοι τουρκικών μαχητικών, που παραβίασαν σε δεκάδες περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι πάντως πάγια τακτική της Τουρκίας να δεσμεύει μεγάλες περιοχές του διεθνούς χώρου του Αιγαίου και για πολλές μέρες, αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας κατάστασης, όπου το μισό Αιγαίο θα αποκόπτεται και θα μετατρέπεται σε τουρκική στρατιωτική ζώνη.

"Επεισόδιο" με αλιευτικό

Η τουρκική πλευρά υποστήριξε χτες ότι τουρκικό αλιευτικό δέχτηκε χτες στη 1.30 τα ξημερώματα προειδοποιητικές βολές από σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το τουρκικό αλιευτικό απλά δέχτηκε τον... προβολέα του ελληνικού περιπολικού όταν διαπιστώθηκε ότι είχε περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το ελληνικό σκάφος σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ έριξε τις βολές προς την κατεύθυνση του αλιευτικού "Μουράτ Ρέις", που ψάρευε ανοιχτά της νησίδας Ηλιος (GUNES στα τουρκικά) και το τουρκικό σκάφος ανέφερε το επεισόδιο στην Τουρκική Ακτοφυλακή και ζήτησε τη βοήθειά της.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί διαψεύστηκαν τόσο από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Περικλή Ουσαντόπουλο,όσο και από τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα,ο οποίος τόνισε: "Ελπίζουμε η μετάδοση τέτοιων ψευδών ειδήσεων από το συγκεκριμένο πρακτορείο να μην εντάσσεται στα παιχνίδια σκοπιμοτήτων της Αγκυρας για τη συντήρηση της έντασης".

Μίλησε ο "τοπάρχης"

Χωρίς περιστροφές, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, ανέλαβε το ρόλο του "τοπάρχη" και άρχισε να "γνωμοδοτεί" και για το τι είναι δίκαιο και άδικο σχετικά με τις εξωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Οπου τα πράγματα είναι "καθαρά", είπε ο Ν. Μπερνς, μιλώντας σε δημοσιογράφους επτά εφημερίδων, τις οποίες επέλεξε να καλέσει στο γραφείο του, οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πουν ανοιχτά τη γνώμη και τη θέση τους.Οι ΗΠΑ, σημείωσε ο Ν. Μπερνς, είπαν ξεκάθαρα τη γνώμη τους για τις βραχονησίδες Καλόγηροι, και παλιότερα για τη Γαύδο, όπως επίσης και για τις πρόσφατες πτήσεις της τουρκικής Αεροπορίας πάνω από τη Χαλκιδική.

Οταν ο Αμερικανός πρεσβευτής ρωτήθηκε για ποιο λόγο οι ΗΠΑ δεν τοποθετούνται το ίδιο ξεκάθαρα και για το θέμα της Ιμιας, ο Ν. Μπερνς δε θέλησε να "επιδικάσει" υπέρ της Ελλάδας και αυτή την υπόθεση, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα λεπτό, χωρίζει τις δύο χώρες, και οι ΗΠΑ, αν και έχουν σαφή θέση, δεν κρίνουν σκόπιμο να τη δημοσιοποιήσουν, αλλά προτείνουν την αντιμετώπιση της υπόθεσης με δικαστικά μέσα.

Με την ίδια σαφήνεια ο Ν. Μπερνς παρουσίασε τις γνωστές αμερικανικές θέσεις και για το θέμα του ελληνικού εναέριου χώρου, που για τις ΗΠΑ είναι 6 και όχι 10 μίλια. Ο Αμερικανός πρεσβευτής, μάλιστα, συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως και τα ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να ταυτίζονται με το εύρος των 6 μιλίων στον εναέριο χώρο. Οταν δε οι δημοσιογράφοι θύμισαν στον... τοπάρχη ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, με βάση το νέο Δίκαιο της Θάλασσας, είπε ότι κανένας από την ελληνική πολιτική ηγεσία δεν του πρόβαλε μια τέτοια άποψη.

Κλ. Κίνκελ: προς το συμφέρον της Ευρώπης

Εκκληση προς την Τουρκία να δεχτεί την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και προς την Ελλάδα να αναζητήσει "κοινές και συναινετικές" λύσεις των ελληνοτουρκικών διαφορών, απηύθυνε μέσω συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Μπάντισε Νόιεστε Νάχριχτεν" ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.

Στη συνέντευξη αυτή στην εφημερίδα της Καρλσρούης ο Κλ. Κίνκελ αποφαίνεται ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου είναι αμφιλεγόμενο από νομικής πλευράς και συνδυάζει την έκκλησή του προς την ελληνική πλευρά με το "συμφέρον της Ευρώπης".

"Οσο δε μειώνεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε", λέει ο Κλ. Κίνκελ, τονίζοντας ότι η βελτίωσή τους θα αποτελούσε "μία εκ των προϋποθέσεων για την επίλυση της διαμάχης σχετικά με τη διαιρεμένη Κύπρο". "Βεβαίως, οι Τούρκοι βλέπουν το θέμα της Κύπρου στενά συνδεδεμένο με την πρόσβασή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση", προσθέτει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ως απόδειξη "του πόσο περίπλοκο είναι το πρόβλημα"...

Στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ο Κλ. Κίνκελ αναφέρεται, αφού αναγνωρίζει "πολύ καλές προθέσεις" στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και ειδικότερα, το Κουρδικό, επισημαίνοντας όμως ότι "η Τουρκία έχει αντικειμενικές δυσκολίες, όπως την απειλή του ΡΚΚ". "Σε ό,τι αφορά όμως το άλλο πρόβλημα, τις σχέσεις της με την Ελλάδα, η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος - υπογραμμίζει ο Κλ. Κίνκελ - αν ήταν διατεθειμένη να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο (της Χάγης) για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αυτό θα συνέβαλλε μετά βεβαιότητας αποφασιστικά στην καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας...".

Στο ερώτημα της εφημερίδας αν κατά τη γνώμη του, στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, οι Ελληνες βρίσκονται "τόσο σαφώς εν δικαίω", ο Κλ. Κίνκελ δίνει την ακόλουθη απάντηση: "Τα πράγματα από νομική άποψη δεν είναι σαφή. Στο θέμα αυτό και οι δύο πλευρές έχουν κατανοητά και θεμιτά συμφέροντα και μπορούν να επικαλεστούν καλά επιχειρήματα από πλευράς Διεθνούς Δικαίου. Γι' αυτό απευθύνω ταυτόχρονα έκκληση και προς την Ελλάδα να αναζητήσει κοινές και συναινετικές λύσεις στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Προς το συμφέρον της Ευρώπης...".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ