ΡΩΜΗ.-
Με αντικειμενικό στόχο την αναχαίτιση του "μεταναστευτικού" και λαθρομεταναστευτικού κύματος από την Τουρκία, που αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από Κούρδους, συναντήθηκαν χτες στην ιταλική πρωτεύουσα οι επικεφαλής των αστυνομιών των χωρών που συναποτελούν την "ομάδα Σένγκεν", της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Η φράση - κλειδί ήταν η ισχυροποίηση των συνόρων της Ευρώπης χωρίς ...εσωτερικά σύνορα, με ένταση των περιπολιών στις ιταλικές ακτές.
Ακολουθώντας την προτροπή της Γερμανίας, στην οποία έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από το Κουρδιστάν, η Ρώμη διοργάνωσε αυτή τη "στρατηγική συνάντηση", στην οποία μετέχουν έξι χώρες, οι οποίες έχουν αποδεχτεί και εφαρμόζουν τη Συνθήκη Σένγκεν.
Αναλυτές παρατηρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φυλαχτούν οι, μήκους 8 χιλιάδων χιλιομέτρων, ιταλικές ακτές στη Μεσόγειο, άρα πρακτικά αδύνατη η αποτροπή της προσέγγισης στις ακτές όλων των πλοίων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες.
Οι συμμετέχουσες χώρες - Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία - φαίνεται ότι συμφώνησαν να τηρήσουν μια από τις αρχές της Συνθήκης Σένγκεν, η οποία επιτάσσει την επιστροφή των προσφύγων, οι οποίοι αναζητούν "στον ήλιο μοίρα", προσπαθώντας να καταφύγουν στην Ευρώπη.
Τον τόνο πριν τη συνάντηση είχε δώσει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Μάνφρεντ Κάνθερ, την Τετάρτη. "Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πιο εντατικοί έλεγχοι στα τουρκικά, στα ιταλικά και τα ελληνικά λιμάνια και στη θάλασσα", δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ARD.
Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Associated Press, σημειώνουν ότι το "βασικό δίκτυο λαθρεμπόρων" ελπίδων και σάρκας εντοπίζεται στην Κωνσταντινούπολη, και η ρότα των περισσότερων πλοίων με τους λαθρομετανάστες διασχίζει ελληνικά ύδατα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δοκιμάζουν την τύχη τους από εδάφους, στα σύνορα.
Ο Κάνθερ πρόσθεσε ότι "πρέπει να υπάρχουν επίσης έλεγχοι στις οδούς βορρά - νότου στην Ιταλία, τόσο στα οδικά δίκτυα, όσο και στα τρένα".
Η Ιταλία δέχτηκε φραστικές βολές, επειδή "ενθαρρύνει" τη λαθρομετανάστευση Κούρδων, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της ότι εξετάζουν την παροχή πολιτικού ασύλου στους Κούρδους - που είτε διαφεύγουν από τον εμφύλιο στη Νοτιοανατολική Τουρκία, είτε τις διαρκείς διασυνοριακές συγκρούσεις στη μεθόριο Τουρκίας και βορείου Ιράκ.
Μέχρι τις δηλώσεις αυτές, λένε οι "κατήγοροι" της Ιταλίας, οι Κούρδοι, οι οποίοι έβλεπαν την Ιταλία ως εφαλτήριο προς τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία, τώρα τη θεωρούν και ως "τελικό προορισμό".
Από τους 795 πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Ιταλία το Νοέμβρη, μόλις μερικές δεκάδες είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Αντίθετα, σημειώνει το AP, πάνω από 200 σε σύνολο 440 που περισυνελέγησαν από ένα πλοίο στις ιταλικές ακτές ζήτησαν άσυλο και προσωρινά διαμένουν σε κοιτώνες κοντά στην Αδριατική.
Η τουρκική πολιτική ηγεσία επιμένει - και η άποψή της δείχνει να "περνάει" - ότι οι Κούρδοι δεν πρέπει να τυχαίνουν πολιτικού ασύλου από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις τελευταίες μέρες, οι αρχές της χώρας προέβησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις "επίδοξων" μεταναστών.
Οι διενεργούντες το "εμπόριο", πάντως, δε δείχνουν να πτοούνται: Σύμφωνα με πληροφορίες του κουρδικού πρακτορείου DEM, άλλο ένα πλοίο που είχε αναχωρήσει από ρωσικό λιμάνι παρέλαβε Κούρδους λαθρομετανάστες από το Δυρράχιο και αναχώρησε, φυσικά, προς άγνωστη κατεύθυνση...