Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΛΑΡΚΟ
Ηταν αναμενόμενο!

- Σε ποιες αιτίες οφείλεται κατά τη γνώμη σας το τραγικό ατύχημα, που σημειώθηκε στη ΛΑΡΚΟ πριν λίγες μέρες;

- Το ατύχημα δεν ήταν τυχαίο γεγονός και ο συνάδελφός μας δεν ευθύνεται γι' αυτό. Αν αναζητήσει κανείς τις αιτίες θα τις βρει στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, στη λογική του λιγότερου κράτους, της διάλυσης του ΟΑΕ και των ιδιωτικοποιήσεων. Βρίσκονται στη λογική του ότι "δε διαθέτουμε λεφτά για τη ΛΑΡΚΟ, αν μπορείτε να ζήσετε μόνοι σας έχει καλώς αν όχι τότε θα κλείσετε", όπως είχε δηλώσει στους εργαζόμενους η υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Διαμαντοπούλου. Οι αιτίες βρίσκονται στην τακτική της διοίκησης της εταιρίας, η οποία, ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης και με πρόσχημα τη μείωση του κόστους παραγωγής, μείωσε το προσωπικό, διέλυσε τα τμήματα συντήρησης, κατάργησε τις ειδικότητες, εδραίωσε τους εργολάβους και εντατικοποίησε την εργασία. Οι αιτίες βρίσκονται στα νέα αντεργατικά μέτρα που άρχισε από την Πρωτοχρονιά να εφαρμόζει η διοίκηση. Συγκεκριμένα στο τμήμα του ατυχήματος, ενώ την παραγωγή έβγαζαν τρεις εναλλασσόμενες βάρδιες, η μία καταργήθηκε και η παραγωγή έβγαινε από δύο και κατά 70% από την πρωινή. Ετσι υπερεντατικοποιήθηκε η εργασία, οι εγκαταστάσεις της χυτευτικής μηχανής δούλευαν ασταμάτητα χωρίς έλεγχο, συντήρηση και επισκευή. Το ατύχημα ήταν αναμενόμενο και το είχαμε προβλέψει.

- Το Σωματείο είχε επισημάνει τους κινδύνους στη διοίκηση της εταιρίας. Πώς αντιμετώπισε αυτή τις προειδοποιήσεις σας;

- Η διοίκηση όχι μόνο δεν πήρε υπόψη της τις επισημάνσεις μας και δεν έκανε απολύτως τίποτα, αντίθετα το μόνο της μέλημα ήταν πώς θα αυξήσει την παραγωγή και θα μειώσει το κόστος. Με βάση αυτή τη λογική, με στενή τεχνοκρατική αντίληψη και με μπούσουλα την "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς σεβασμό στον ανθρώπινο παράγοντα και προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, περιέκοψε κατακτήσεις, κατάργησε συμβατικές υποχρεώσεις της, υποβάθμισε το περιβάλλον και τις συνθήκες δουλιάς, απαξίωσε το εργοστάσιο, το έκανε σύγχρονο Νταχάου και έβαλε σε κίνδυνο εγκαταστάσεις και ζωές εργαζομένων. Ηθικός αυτουργός, λοιπόν, είναι η κυβέρνηση και φυσικοί αυτουργοί η διοίκηση της εταιρίας και η τοπική διεύθυνση μ' αυτά που εφαρμόζουν.

- Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρίας και με ποιο τρόπο νομίζετε ότι μπορεί να σταματήσει η απαξίωση της επιχείρησης και να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια τραγικά ατυχήματα;

- Η εγκληματική τακτική και αδιαφορία της διοίκησης οφείλονται στην επιθυμία να ξεμπερδέψουν με το σωματείο, να απαξιώσουν την επιχείρηση, να μειώσουν το κόστος, να επιτευχθούν, δηλαδή, οι στόχοι της κυβέρνησης και να προσελκυστεί νέος επενδυτής. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να σώσουν οι εργαζόμενοι την επιχείρηση και τις ζωές τους απαιτείται να προχωρήσουν σε αγώνες δυναμικούς και ενωτικούς. Να δημιουργήσουν μέτωπο σωτηρίας μαζί με άλλους εργαζόμενους και κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων. Απαιτείται να ενισχύσουν τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που πάντα στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους. Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή, στην οποία οδηγείται η ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοί της.

Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπεύθυνη η διαχρονική πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ με στόχο το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση(2019-11-07 00:00:00.0)
Αμεση απάντηση των εργαζομένων με απεργία μετά το νέο θανατηφόρο «ατύχημα»(2019-11-07 00:00:00.0)
Τετράωρη στάση στις 31 Γενάρη(2005-01-26 00:00:00.0)
Μυστικές διαδικασίες με στόχο το ξεπούλημα(2001-04-18 00:00:00.0)
Αυτό το ατύχημα ήταν προδιαγεγραμμένο(1998-01-09 00:00:00.0)
"ΕΚΡΗΞΕΙΣ" καπιταλιστικής ασυδοσίας(1998-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ