Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ανθυγιεινή συγχώνευση των νοσοκομείων
  • Ανάστατοι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης
  • Η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν και να μην επιτρέψουν να περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια

Η εφαρμογή του προγράμματος συγχώνευσης των δημόσιων οργανισμών στο χώρο της υγείας φαίνεται ότι ξεκινά απ' τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας.

Σήμερα στο υπουργείο Υγείας θα γίνει σύσκεψη των προέδρων των περιφερειακών νοσοκομείων της Στερεάς - Εύβοιας υπό την προεδρία της γενικής γραμματέα του υπουργείου, Ιω. Πανοπούλου. Θέμα της σύσκεψης είναι η "μεταφορά θέσεων και προσωπικού", που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών. Αν όμως αληθεύουν οι πληροφορίες, υπάρχουν εν εξελίξει πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν στο χαρακτήρα της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης των εργαζομένων της περιοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έχουν σχεδιάσει -και θα εφαρμόσουν αν δεν υπάρξει αντίσταση και λαϊκή κατακραυγή - κατ' αρχάς την κατάργηση των Νομαρχιακών Νοσοκομείων της Περιφέρειας, εκτός ενός, στην πρωτεύουσα του νομού (π.χ. στην Εύβοια δε θα αποτελούν, πλέον, νομαρχιακή αυτόνομη μονάδα με δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης). Δεύτερο, τα υπό κατάργηση περιφερειακά θα υπαχθούν στο μοναδικό νομαρχιακό και θα διοικούνται από ένα ΔΣ, αυτό της πρωτεύουσας του νομού.

Τρίτο, σε επόμενο στάδιο, αφού θα επέλθει η υποβάθμισή τους και υπολειτουργία τους, ενδέχεται να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας ή κάτι παρόμοιο.

Η ανθυγιεινή μεθόδευση της κυβέρνησης έχει ανησυχήσει τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης,αλλά και τους κατοίκους των υποβαθμισμένων και απομακρυσμένων αυτών περιοχών. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Καρύστου, Δ. Βενιζέλος δήλωσε, στο "Ρ": "Εμείς δεν περιμένουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου, το οποίο καλύπτει μια περιοχή 20.000 κατοίκων, αλλά την αναβάθμισή του, την αναπλήρωση των κενών θέσεων και την ουσιαστική συμπαράσταση της πολιτείας, την οποία επανειλημμένα έχουμε καλέσει να επισκεφτεί την περιοχή".

Προκλητική και περιφρονητική μεθόδευση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο κατάργησης του νοσοκομείου, με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ. "Η ενέργεια αυτή, τονίζει, εντάσσεται στη σταδιακή κατάργηση της δημόσιας δωρεάν υγείας, στην οποία έχει δικαίωμα ο λαός. Οι μεθοδεύσεις αυτές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δίνουν ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη υποβαθμισμένη κατάσταση της υγείας και της περίθαλψης του λαού της περιοχής, που θα υποχρεώνονται ακόμα και για εξετάσεις να πηγαίνουν Χαλκίδα ή Αθήνα".

Η ανακοίνωση της ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ καταλήγει με προσκλητήριο προς τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, να μην επιτρέψουν να περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια και να εκφραστεί αγωνιστικά η απαίτηση, όχι μόνο να παραμείνει το νοσοκομείο αλλά και να αναβαθμιστεί.Τέλος, η σοβαρή αρνητική εξέλιξη θα συζητηθεί την Κυριακή σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ