Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ταινίες της βδομάδας

"Λος Αντζελες: Εμπιστευτικό"

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Ελροϊ η ταινία του Κέρτις Χάνσον,μεταφέρει το θεατή στο Λος Αντζελες της δεκαετίας του '50, στη σκοτεινή πλευρά της πόλης, από τα σκουπίδια μέχρι τη χολιγουντιανή λάμψη. Στην εγκληματικότητα, τη βία, τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριό του. Ενας ιστός πόλης, που οι ακτίνες του συγκλίνουν στο κέντρο και στο αστυνομικό τμήμα του. Τέσσερις αστυνομικοί με διαφορετικές προθέσεις και επιδιώξεις μπλέκουν την καριέρα, τη ζωή και τη σχέση τους συνθέτοντας το μύθο. Μύθο, που ξετυλίγεται από τη μια σκοτεινή περιοχή στην άλλη, με τους χαρακτήρες να διατηρούν ως το τέλος το διφορούμενο ρόλο τους, ενώ η λύση σκεπάζει με νέο σκοτάδι το παλιό. Ιντριγκες, εκβιασμοί, λαθρεμπόριο, δωροδοκίες, πόρνες - σωσίες των σταρ, ο κόσμος του θεάματος, σκανδαλοθηρικά έντυπα. Η βία γίνεται όργανο της πολιτικής σε ένα παιχνίδι εξουσίας και μιας ενδοαστυνομικής σύγκρουσης, που θάβεται σαν τα θύματά της, για να συνεχίζει η "μηχανή" να δουλεύει με τον τρόπο που ξέρει να λειτουργεί. Με τους Κέβιν Σπέισι, Κιμ Μπάσιντζερ, Ντάνι Ντε Βίτο, Ράσελ Κρόου κ. ά.

"Μπεντ"

Δυο ομοφυλόφιλοι από βερολινέζικα καμπαρέ στο Νταχάου, συμβιώνουν στο αέναο μαρτύριο της πέτρας υπό την επιτήρηση των δεσμοφυλάκων. Ο ένας με μόνο σκοπό να επιβιώσει, έχοντας χάσει την πίστη του σε ό,τι σημαίνει αγάπη, "ξεχνά" την ταυτότητά του. Ο άλλος, ευάλωτος ψυχικά και σωματικά, κρατά ζωντανή την εσωτερική φλόγα σε έναν χώρο σαν το Νταχάου, που "αδειάζει" τον άνθρωπο από ό,τι του δίνει νόημα και υπόσταση. Ο πρώτος βοηθά τον άλλον να επιβιώσει, μαθαίνοντας να ξεχνά, να υπομένει. Ο δεύτερος τον βοηθά να βρει την ψυχή του, να βγει νικητής από αυτή τη φυλακή, μέσα από ένα δρόμο που περνά από το θάνατο. Από το θεατρικό του Μάρτιν Σέρμαν σε σκηνοθεσία Σον Ματίας και φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη.

"Επτά χρόνια στο Θιβέτ"

Το οδοιπορικό ενός Αυστριακού ορειβάτη (Μπραντ Πιτ) το 1939, από τα Ιμαλάια στο βρετανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, στη δραπέτευση και την περιπλάνηση μέχρι τη Λάσα, την πρωτεύουσα του βουδιστικού Θιβέτ. Επτά χρόνια παραμονής πλάι στον Δαλάι Λάμα, γνωρίζει έναν άλλο πολιτισμό, έναν άλλο τρόπο σκέψης. Μια εσωτερικότητα, το κέρδος ενός περιηγητή, που όμως χάνεται σε μια περιγραφική αφήγηση, μια προσέγγιση περισσότερο τουριστική στη σκηνοθεσία του Ζαν Ζακ Ανό.

"Ηρακλής πέρα από το μύθο"

Πραγματικά "πέρα από το μύθο" τα κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ, επιφυλάσσουν στην ελληνική μυθολογία την "τύχη" που έχουν διάφορα έργα κλασικής λογοτεχνίας, με τα οποία καταπιάνεται. Αραγε τι οικονομική ζημιά θα της έφερνε μια πιστότερη μεταφορά του πρωτότυπου; Και πώς θα αντιδρούσαν οι δικηγόροι της εταιρίας σε μια ανάλογη μεταχείριση του Μίκυ ή του Ντόναλντ από μια ταινία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου;

"Ο ειρηνοποιός"

Ταινία δράσης του Μίμι Λέντερ,με Αμερικανούς κατασκόπους να καταδιώκουν τρομοκράτη από το Σαράγεβο, που απειλεί τη Νέα Υόρκη με πυρηνικό ολοκαύτωμα...

Αγης ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ