Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δε δέχτηκε τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ για την κατάργηση του ληστρικού ανατοκισμού που επιβάλλουν οι τράπεζες
Με υπεκφυγές η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας έκλεισε τα μάτια στο σοβαρό πρόβλημα της αισχροκέρδειας των τραπεζών με το γνωστό σύστημα του ανατοκισμού που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες πελάτες των τραπεζών.
Ετσι επικαλούμενη την ανάγκη "σοβαρής και ισορροπημένης λύσης" απέρριψε στη Βουλή σχετική τροπολογία που είχαν καταθέσει στο νομοσχέδιο για την Τράπεζα της Ελλάδας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και Στρ. Κόρακας.Ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι χρειάζεται μία αντιμετώπιση του θέματος "που θα λαμβάνει υπόψη και τα σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και τις ανάγκες του πιστωτικού συστήματος" και υπεκφεύγοντας από τη συγκεκριμένη απάντηση στην τροπολογία είπε ότι "η κυβέρνηση μελετάει το θέμα σε συνάρτηση και με τις διαδικασίες του Αρείου Πάγου", όπου ως γνωστό εκκρεμεί το θέμα.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού ο Στρ. Κόρακας είπε ότι πρόκειται για υπεκφυγή, γιατί δεν υπήρξε καμία δέσμευση. "Αυτό το "ισορροπημένη", είπε, με προβληματίζει πολύ από τη στιγμή που υπάρχει μία υπεραισχροκέρδεια από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος. Γι' αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για ισορροπημένη αντιμετώπιση. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταργηθούν εκείνες οι διατάξεις που επιτρέπουν τη συνέχιση αυτού του αίσχους".
Για το ίδιο θέμα ο Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε: "Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Με νόμο έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και με πολιτική απόφαση πρέπει να δοθεί λύση".
Εκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη λύση του προβλήματος έκαναν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ, συνταυτιζόμενος ουσιαστικά με την κυβέρνηση, έκανε και αυτός λόγο για "ισορροπημένη ρύθμιση", αφού άπτεται της ευστάθειας του ίδιου του πιστωτικού συστήματος.