Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Την κρίση ή θα την πληρώσει η πλουτοκρατία ή θα πέσει στις πλάτες των εργαζομένων

Γ. Αλογοσκούφης: Τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων!

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή επί της αρχής και με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας το νομοσχέδιο με το οποίο - με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης - χαρίζει 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αχιλ. Κανταρτζής, γιατί πιστεύει ότι στις σημερινές συνθήκες είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος και όχι της κερδοφορίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων, που ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην εμφάνιση της κρίσης.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δε θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από το προκλητικό δώρο στις τράπεζες, τους χαρακτήρισε μύθο και είπε ότι στο όνομα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων τελικά θα πληρώσουν μόνο τα λαϊκά στρώματα. Σχετικά με τη δικομματική αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πάνω στο θέμα, ο Αχιλ. Κανταρτζής τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε διαφωνεί με τη στήριξη των τραπεζών αλλά διαφοροποιείται απλώς με τους όρους που θα δοθεί αυτή η στήριξη και ζητάει επέκταση των μέτρων και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δράσης.

Τελευταία, συνέχισε, από τη σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας αλλά και από άλλες δυνάμεις που θέλουν να εμφανίζονται σαν αριστερές ακούγονται κορόνες για τη δήθεν ενίσχυση του κράτους και την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς και πρόσθεσε:

«Αλήθεια, έπαψε ποτέ η παρέμβαση του κράτους όλα αυτά τα χρόνια; Μήπως με την παρέμβαση του κράτους δεν υλοποιήθηκαν όλες αυτές οι αντιλαϊκές αποφάσεις που οδήγησαν στην επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου»;

Το ζήτημα, είπε, δεν είναι περισσότερες ή λιγότερες κρατικοποιήσεις, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το αν θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική ή θα ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές σε βάρος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν μπορεί, τόνισε, να υπάρχουν αυταπάτες ότι θα μπορεί να στηριχτούν και τα λαϊκά συμφέροντα και η κερδοφορία των τραπεζών, χωρίς να θιγεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας.

Και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Μαγικές συνταγές που θα ικανοποιήσουν και τα λαϊκά συμφέροντα και θα αφήσουν άθικτη την κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν μπορούν να υπάρξουν. Ή την κρίση θα την πληρώσει η πλουτοκρατία ή η κρίση θα πέσει στις πλάτες των εργαζομένων».

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος τα φαινόμενα της κρίσης «να περάσουν στη χώρα μας με πιο έντονο τρόπο στο επόμενο διάστημα» και είπε ότι επηρεάζονται αρνητικά σημαντικοί εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Κατά τον υπουργό οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα μας θα αυξηθούν κατά 3,4% τόσο το 2008 όσο και το 2009, «δέκα φορές περισσότερο φέτος σε σχέση με την Ευρωζώνη»!..

Για το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών εξέφρασε τη θέση ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα ενταχθούν τελικά στο σχέδιο», το οποίο είναι - όπως είπε - εθελοντικό. Με αυτό, συνέχισε, εξασφαλίζεται η ρευστότητα και η χορήγηση δανείων και η χρηματοδότηση έργων ύψους πέντε δισ. με τη «σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι με αυτόν αξιοποιούνται «τα μικρά περιθώρια για πιο ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας» για να στηριχτούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ