Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Δεν κρύβονται οι ευθύνες της ΕΕ

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, στην επερώτηση του ΣΥΝ για τη γεωργία

Εντονη κριτική τόσο στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Γεωργίας όσο και στη στάση που κρατάει ο Συνασπισμός στο συγκεκριμένο θέμα, άσκησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Παναγιώτου,στη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΝ για το θέμα αυτό.

Στο κείμενο της επερώτησης ο ΣΥΝ μεταξύ άλλων ζήτησε εξηγήσεις γιατί "17 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ δεν υπάρχει σχεδιασμός εθνικής αγροτικής πολιτικής, καθορισμός στόχων και διεκδικήσεων στα πλαίσια της ΚΑΠ". Μάλιστα στηρίζοντας την επερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ελληνικών προϊόντων στην ΕΕ, εστιάζοντας την κριτική του στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση.

Παίρνοντας το λόγο ο Στ. Παναγιώτου σημείωσε πως "θεωρούμε λαθεμένη τη διαπίστωσή σας γιατί κατά την άποψή μας υπάρχει σχεδιασμός και δεν είναι άλλος από αυτόν που επιβάλλει η ΕΕ και που είναι συμβατός με τους στόχους της ΓΚΑΤΤ. Οποιος δε θέλει να δει αυτόν τον σχεδιασμό δεν τον βλέπει. Δεν έχετε ακούσει τίποτε για το περιεχόμενό του; Δε γνωρίζετε ότι στόχος του είναι η μείωση κατά 50% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας και η δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής στα πλαίσια του καταμερισμού που επιβάλλει η ΕΕ και η ΓΚΑΤΤ;".

Ειδικά για τα αιτήματα των αγροτών σήμερα, ο Στ. Παναγιώτου κριτικάρισε την τακτική του ΣΥΝ λέγοντας ότι "αφουγκράζεστε υποτίθεται τους αγρότες και τα προβλήματά τους και ενδιαφέρεστε γι' αυτά. Θεωρούμε υποκριτικό το ενδιαφέρον σας γιατί τίποτε δεν έχετε ακούσει από τους φορείς των αγροτών για τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών των αγροτών, τη δραστική μείωση των συντάξεων με τον νέο νόμο, τη θεσμοθέτηση νέων εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κατάργηση της προνοιακής σύνταξης, για την έλλειψη 35ετίας και κατώτερης σύνταξης που επιβάλλεται με αυταρχικό τρόπο". Κατέληξε προσθέτοντας: "νομίζετε ότι έτσι υπεκφεύγετε από τους ρατσιστικούς κοινωνικούς στόχους του νόμου που καταδικάζει 800.000 αγρότες στην εξαθλίωση και συμβάλλει στην καταστροφή και στο ξεκλήρισμά τους".

Στη δική του τοποθέτηση ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, επιχείρησε να προβάλλει το "εκσυγχρονιστικό" έργο του υπουργείου του, κάνοντας λόγο για "αναγκαίες αναδιαρθρώσεις" στην αγροτική παραγωγή και για καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης των αγροτών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι - όπως είπε - ετεροαπασχολούμενοι. Επίσης υποστήριξε ότι στα πλαίσια της ΕΕ η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά σκληρών διαπραγματεύσεων για τα αγροτικά προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ