Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
"Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά και καλύτερα οργανωμένοι"
  • Μεγάλη σύσκεψη χτες στη Λάρισα εκατοντάδων εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων
  • Αποφάσισαν να διοργανώσουν στις 5 Δεκέμβρη ένα πρωτόγνωρο σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο, συνέχεια των προηγούμενων αγώνων και απαρχή νέων
  • Καλούν σε έμπρακτη συμπαράσταση εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, μαθητές

Την υπόσχεση ότι στις 5 Δεκέμβρη, μέρα της νέας δίκης της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ), θα διοργανώσουν ένα πανθεσσαλικό συλλαλητήριο πρωτόγνωρο σε όγκο και παλμό - θα "βουλιάξει" η Λάρισα από κόσμο, ειπώθηκε χαρακτηριστικά - έδωσαν χτες εκατοντάδες εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων από ολόκληρη τη Θεσσαλία, που συγκεντρώθηκαν στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας παίρνοντας μέρος στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΠΑΣΕ.

Με εκατοντάδες λεωφορεία που θα ναυλωθούν από όλα τα χωριά, η αγροτιά θα πλημμυρίσει την πλατεία της θεσσαλικής πρωτεύουσας, δίνοντας διπλό σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της ΕΕ: "Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά και καλύτερα οργανωμένα τον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων μας και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που τα δημιουργεί και τα οξύνει. Δε μας τρομοκρατούν οι δικαστικές διώξεις και με την πάλη μας θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει την τακτική ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων".

Οι αγρότες θέλουν να δώσουν στο συλλαλητήριο - που αποτελεί συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και απαρχή νέων αγώνων - παλλαϊκό χαρακτήρα. Γι' αυτό καλούν να συμμετάσχουν σε αυτό, σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μαθητές. Για να πετύχουν αυτό το στόχο θα ζητήσουν από τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής να κηρύξουν για τις 5 Δεκέμβρη απεργία, από τους ΕΒΕ να κλείσουν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους και από τους μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Θα ζητήσουν επίσης από όλους τους μαζικούς φορείς να εκδώσουν ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης.

Εχουμε τη δύναμη

Από σήμερα κιόλας κλιμάκια της ΠΑΣΕ, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, των νομαρχικών συντονιστικών επιτροπών αγώνα, των αγροτικών συλλόγων, θα επισκέπτονται καθημερινά τα χωριά, θα ζητούν από τους κοινοτάρχες και άλλους τοπικούς φορείς να βοηθήσουν στη ναύλωση λεωφορείων, που θα μεταφέρουν τον κόσμο στην πλατεία της Λάρισας. Μάλιστα - όπως ανέφερε στη σύσκεψη ο Σπ. Τσιοτινός,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων η "Ανοιξη" και μέλος της ΠΑΣΕ - στα Τρίκαλα ήδη έχουν ναυλωθεί δεκάδες λεωφορεία. Η ΠΑΣΕ έχει κυκλοφορήσει κάλεσμα προς τον αγροτικό κόσμο ζητώντας να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, για να διατρανώσει την αντίθεσή του στην πολιτική συρρίκνωσης και χρεοκοπίας των αγροτικών νοικοκυριών, για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση πως οι αγρότες μαζί με όλο το λαό έχουν τη δύναμη με τον αγώνα τους να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και να επιβάλουν μια άλλη, φιλολαϊκή - αναπτυξιακή, για να μπει φρένο στο όργιο των δικαστικών διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση εναντίον χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς.

Μέχρι τις 5 Δεκέμβρη, θα προηγηθούν αγροτικές συγκεντρώσεις σε επαρχίες και χωριά της περιοχής, αρχίζοντας σήμερα από τον Τύρναβο,αύριο Κυριακή με τρακτέρ στο Ζάππειο,την Τρίτη πάλι με τρακτέρ στα Φάρσαλα και θα συνεχιστούν και σε πολλά άλλα χωριά.

"Θέλουν να μας κλαρίσουν τ' αυτιά"

Τα μέλη της ΠΑΣΕ και όλοι όσοι πήραν το λόγο στη σύσκεψη τόνισαν ότι η κινητοποίηση στις 5 Δεκέμβρη θα αποτελέσει σταθμό και ταυτόχρονα νέα εκκίνηση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μιλώντας ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε πως οι αγρότες γνωρίζουν ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την επίθεση εναντίον τους."Εχουν τη λούρα και θέλουν να μας κλαρίσουν τα αυτιά", είπε χαρακτηριστικά και "γι' αυτό δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά μόνο αυτό του αγώνα για να τους αντιμετωπίσουμε". Επισήμανε δε ότι ήδη εδώ και ένα μήνα ΜΜΕ άρχισαν τον πόλεμο εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών. Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι οι αγρότες έχουν αιτήματα που κοστίζουν πάνω από ένα τρισ. δραχμές, τονίζοντας ότι στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας κανένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕ δε ζήτησε να ικανοποιηθούν μονομιάς όλα τα αιτήματα των αγροτών, αλλά να γίνει μια αρχή με την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών, που θα δώσουν μια ανάσα στους αγρότες και να δρομολογηθεί η λύση για τα υπόλοιπα. "Τα ΜΜΕ - είπε - μας ρωτούν μόνο αν και πότε θα αποκλείσουμε τους δρόμους, επειδή βιάζονται να στήσουν ένα ακόμα σόου. Εμείς όμως δε θέλουμε σόου. Δε γράφουν λέξη και δε λένε κουβέντα για τα αιτήματα που προβάλλουμε, δεν αναφέρονται καθόλου στους αγώνες που έγιναν και συνεχίζονται"."Η κυβέρνηση - συνέχισε - θέλει να προλάβει και να ελέγξει τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου και γι' αυτό πολυμελές κλιμάκιο του υπουργείου Γεωργίας, με επικεφαλής τον Στ. Τζουμάκα, επισκέπτεται αυτές τις μέρες τη Θεσσαλία".

Ενωτικός ο αγώνας

Στην επίθεση των ΜΜΕ αναφέρθηκε και ο Θανάσης Νασίκας,επισημαίνοντας ότι αποσκοπεί να σπείρει τη διχόνοια και να σπάσει την ενότητα στην ΠΑΣΕ και στο αγροτικό κίνημα. "Εμείς, είπε, δηλώνουμε έμπρακτα ότι ο αγώνας που ξεκίνησε ενωτικά έτσι και θα τελειώσει".

Ο Γιάννης Παττάκης υπογράμμισε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που η κυβέρνηση εξαπολύει μια απροκάλυπτη επίθεση - ιδιαίτερα μέσω της Δικαιοσύνης - εναντίον του αγροτικού κόσμου, κανένας αγρότης δε θα λιποψυχήσει και το αγροτικό κίνημα πρέπει και μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση.

"Εχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας - είπε ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, μέλος της ΠΑΣΕ - και θα τις δείξουμε στις 5 Δεκέμβρη και στη συνέχεια". Ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες - υπενθυμίζοντας ένα σύνθημα του Παρισινού Μάη του 1968 - τις μέρες της κινητοποίησης "να σπάσουν τις τηλεοράσεις" για να μην ακούν τις συκοφαντίες της κυβερνητικής προπαγάνδας και τις απειλές.Στις παρεμβάσεις δεκάδων άλλων στελεχών του αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας - θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν νέοι αγρότες - φανερή ήταν η αγωνιστική διάθεση του αγροτικού κόσμου και η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την τελική νίκη. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 5 Δεκέμβρη. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η κάθοδος στη Λάρισα πρέπει να γίνει οργανωμένα - κάθε νομός με το δικό του μπλοκ, τα πανό και τις πικέτες - ώστε το μήνυμα που θα δοθεί να ακουστεί από όλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ