Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Προεκλογική πασαρέλα

Αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας η ΤΕΔΚΝΑ και όλοι οι κομμουνιστές αιρετοί

Αδοξα έληξε, πριν, ουσιαστικά, καν αρχίσει το ετήσιο, τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ). Τόσο το σύνολο της ηγεσίας της, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρός της, Δ. Αβραμόπουλος,εισέπραξαν την κατακραυγή πλήθους αιρετών για τον τρόπο διοργάνωσης του συνεδρίου και την προσπάθεια να στερήσουν, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και τους αιρετούς, την όποια διεκδικητικότητα και τον κοινωνικό τους ρόλο. Προωθώντας ένα συνέδριο - παρασυναγωγή, δρομολογώντας τη μετατροπή του σε προεκλογική πασαρέλα, ισοπεδώνοντας ακόμα και το ίδιο το λαϊκό περιεχόμενο του θεσμού, "κατάφεραν" να επιβάλουν, με συνοδοιπόρους και εκπροσώπους των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων, τις άδειες θέσεις στις εργασίες του. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χτεσινή πρώτη μέρα δεν υπήρξαν παρεμβάσεις συνέδρων ή παρατηρητών, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Με απόφασή της, η ηγεσία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), που καλύπτει επικράτεια στην οποία κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, αποχώρησε από το συνέδριο - "εμπαιγμό", όπως το χαρακτήρισε, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προειδοποιώντας πως "αν δε διεκδικήσουμε, οι δήμοι σίγουρα θα κλείσουν". Ταυτόχρονα, αποχώρησαν κι όλοι οι κομμουνιστές αιρετοί. Την ίδια στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός αιρετών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, με κοινή εμφάνιση, πρόβαλαν μέσα από συνέντευξη της Μ. Δαμανάκη - εκτός κυρίως χώρου συνεδρίου - τις "εκσυγχρονιστικές" τους προοπτικές για το θεσμό. Προοπτικές που θέλουν το θεσμό μέσο για την ανασυγκρότηση του κράτους, στα πλαίσια της νέας "ευρωπαϊκής πραγματικότητας" και τους δήμους επιχειρήσεις, με γνώμονα λειτουργίας την ανταγωνιστικότητα και την ανταποδοτικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με κυρίαρχη, ωστόσο, βλέψη την ενίσχυση του υπερκομματικού του προφίλ, το προηγούμενο βράδυ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, παρουσίασε μια ομιλία, που να καλύπτει όλους. Ανάμεσα στα άλλα, αναγνώρισε το οικονομικό αδιέξοδο των ΟΤΑ, αλλά παρέβλεψε να διεκδικήσει τα παρακρατημένα. Μίλησε γενικά για απλή αναλογική, αλλά και υπεραμύνθηκε της συνεισφοράς της ΤΑ στο πρόγραμμα σύγκλισης και του "ξεπεράσματος του παλιού και παραδοσιακού".

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ υπήρξε περισσότερο αποκαλυπτική στο σημείο αυτό, καθώς στην κεντρική της εισήγηση επιχείρησε να ισοπεδωθεί το όποιο αγωνιστικό περιεχόμενο της ΤΑ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως αυτή "δεν έχει ταξικές αφετηρίες". Στην ίδια εισήγηση, που συνέταξαν τα μέλη της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, κυρίαρχη "έγνοια" είναι να αποκτήσουν οι δήμοι φορολογική και διοικητική εξουσία, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Κυρίαρχη ήταν επίσης και η ανησυχία, να αναπτύξει η ΤΑ στρατηγική στα πλαίσια του στόχου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σύγκλισης. Μάλιστα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δεν απέκλεισε και νέα γενναιόδωρη κίνηση για την επίτευξη του στόχου αυτού - μετά τα δέκα δισ. που παραχώρησε στην κυβέρνηση πέρσι - δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "η ΤΑ δεν αρνείται να συμβάλει στην οικονομική ανόρθωση και την επίτευξη των στόχων για τη σύγκλιση της οικονομίας μας". Την ίδια στιγμή, "έκανε γαργάρα" για τα 1,5 τρισ. δραχμές που παρακρατά από τους πόρους ΤΑ η κυβέρνηση.

Τη χτεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου χαιρέτισαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λ. Παπαδήμας και Στ. Μπένος.Από το ΚΚΕ παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσεις σε βάρος της Αυτοδιοίκησης(2003-12-02 00:00:00.0)
«Ξέχασαν» την απλή αναλογική(2003-10-07 00:00:00.0)
Επικύρωσε τις εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών(2000-11-07 00:00:00.0)
Ο δημότης να πληρώνει για τα πάντα(1997-10-28 00:00:00.0)
Θυσία στη σύγκλιση και η Αυτοδιοίκηση(1996-12-04 00:00:00.0)
Μονόδρομος για τους αιρετούς ο αγώνας(1996-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ