Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Εξαφάνισαν τα προβλήματα...

Συνέδριο - φιέστα για τον εξωραϊσμό και προβολή της κυβερνητικής πολιτικής από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας

Ενα τεράστιο ΤΙΠΟΤΑ εισέπραξαν χτες οι 600.000 κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας από μία πλειάδα υπουργών, στελεχών της κυβέρνησης, δημάρχων και διαφόρων άλλων παραγοντίσκων του κυκλώματος εξαπάτησης του λαού μέσα από μηχανισμούς δήθεν τεχνοκρατικούς, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών του "αναπτυξιακού" Συνεδρίου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ). Η ίδια η διοίκηση του ΑΣΔΑ επιμένει, βέβαια, πως πρόκειται για ένα "συνέδριο διαλόγου, διεκδίκησης και προοπτικής". Ωστόσο, αυτός ο τίτλος καθίσταται ψευδεπίγραφος εξαρχής.

Ηδη από την πρώτη μέρα των εργασιών αποδείχτηκε αυτό που προέβλεψαν οι Αχτιδικές Επιτροπές Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ενόψει του συνεδρίου, ότι δηλ. "με τη διοργάνωση συνεδρίου - κυβερνητικής φιέστας ο ΑΣΔΑ συμπλέει με την κυβερνητική γραμμή του κοινωνικού διαλόγου και της συναίνεσης". Το μόνο πραγματικό ζητούμενο των οργανωτών, που αναδείχτηκε από τις εργασίες της πρώτης μέρας, ήταν το πώς θα πειστεί η Αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει και την πολιτική των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Και είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στους τίτλους των εισηγήσεων που φιγουράριζαν στο πρόγραμμα, ήταν και ορισμένοι - αντίγραφα τίτλων κατευθείαν από τη Λευκή Βίβλο.

Ως προς την οργάνωση και σύνθεση του συνεδρίου είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κλήθηκαν σαν εισηγητές υπουργοί και ο ΣΕΒ - διά του προέδρου του μάλιστα- αποκλείστηκαν οι μαζικοί φορείς της Δυτικής Αθήνας.

"Θα" φάνε "Σαντέρ" και "Καποδίστρια"

Ο υφυπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λ. Παπαδήμας,κάλεσε τους συνέδρους να ασχοληθούν με το θέμα του "Καποδίστρια 2" για τη Μητροπολιτική Διοίκηση, η οποία όπως είπε θα εφαρμοστεί στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα και το Ηράκλειο.

Προκλητικός ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Π. Σπηλιώπουλος. Σε μια περιοχή όπου η βιομηχανία εκπροσωπείται πλέον από τα κουφάρια των κλειστών εργοστασίων, όπου η βιοτεχνία παραπαίει, όπου η ανεργία και τα ναρκωτικά θερίζουν, προσπάθησε να εξωραϊσει την εικόνα της Δυτικής Αθήνας λέγοντας ότι "η εικόνα της υποβάθμισης που συνόδευε τη Δυτική Αθήνα έχει σήμερα ανατραπεί". Το μόνο που βρήκε να πει για τη συνεχόμενη κλοπή των πόρων της ΤΑ από την κεντρική εξουσία ήταν πως "τα χρήματα είναι πολύ λίγα", ενώ δεν είπε λέξη για αγωνιστική διεκδίκηση αυτών των πόρων. Αντίθετα χαρακτήρισε το ιδιωτικό κεφάλαιο στο οποίο προσβλέπει για κοινές "μπίζνες" σαν "το πιο σημαντικό".

Στην "αίθουσα αναμονής" του "πακέτου Σαντέρ" έστειλε τους 600.000 κατοίκους των δήμων που συμμετέχουν στον ΑΣΔΑ η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,αναφερόμενη στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα. Η υπουργός ξαναμοίρασε δισεκατομμύρια για έργα που δεν εμφανίζονται ποτέ, θέσεις εργασίας που επίσης "θα" δημιουργηθούν, ενώ κάλεσε τον ΑΣΔΑ να καταθέσει νέες προτάσεις ενόψει του "πακέτου Σαντέρ".

Ο,τι έχουμε είναι από αγώνες

Οι μόνες φωνές που προσπάθησαν να δώσουν ουσιαστικό διεκδικητικό χαρακτήρα στο απονευρωμένο, από άποψη συμμετεχώντων φορέων, συνέδριο ήταν του δημάρχου Ζεφυρίου Γ. Λάππα και του δημάρχου Πετρούπολης Γ. Γιώγου.

Ο Γ. Λάππας, σε παρέμβασή του τόνισε ότι αντίθετα με τη γενική ευφορία που καλλιεργείται στο συνέδριο, η Δυτική Αθήνα εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη περιοχή και πως ό,τι καλό έγινε, προήλθε από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των δήμων στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι με τον "Καποδίστρια 2", που σαν σχέδιο φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την πλειοψηφία του συνεδρίου, οι ακραίες περιοχές των μελλοντικών μητροπολιτικών κέντρων θα εξακολουθούν να δέχονται τις επιβαρύνσεις αυτών των κέντρων. Επισήμανε ότι αν η Δυτική Αθήνα δε δεχτεί το βασικότερο μέρος των οικονομικών προγραμμάτων δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση. Σημείωσε επίσης πως η εγκατάλειψη της Δυτικής Αττικής είναι πολιτική επιλογή, φέρνοντας για παράδειγμα τις εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που το μεγαλύτερο μέρος τους σχεδιάζεται να γίνει στην Ανατολική Αττική.

Ο Γ. Γιώγος τόνισε ότι αν σήμερα έχουμε υποδομές που δεν είχαμε στη δεκαετία του '60 αυτό έγινε από μια ΤΑ που διεκδικούσε και αγωνιζόταν. Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται μόνο ζήτημα θεσμών, αλλά έλλειψης πολιτικής βούλησης, αφού η πραγματικότητα, για παράδειγμα των πελατειακών σχέσεων της ΤΑ με τους υπουργούς, δεν προβλέπεται θεσμικά αλλά συντηρείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ