Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ
"Πόλεμος" στον κόσμο του λογισμικού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η αμερικανική "βασίλισσα του λογισμικού", η "Microsoft", που κυριαρχεί με τα "Windows" στην παγκόσμια αγορά των προγραμμάτων για υπολογιστές, δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νομικές συμπληγάδες: την αμερικανική Δικαιοσύνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο λόγος: οι "μονοπωλιακές" πρακτικές της στη διάθεση του προγράμματός της για την πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών Internet, "Microsoft Internet Explorer" (MSIE).

Πριν από 15 χρόνια, η "Microsoft" ήταν απλώς μια παρεούλα προγραμματιστών υπολογιστών και ο Μπιλ Γκέιτς παγκοσμίως άσημος. Σήμερα, η εταιρία ελέγχει το 85% της παγκόσμιας αγοράς λογισμικού (στοιχεία της αμερικανικής εταιρίας ερευνών IDC, 1996) και ο Γκέιτς είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Στην ιλιγγιώδη πορεία της προς την κυριαρχία στον τομέα (ο οποίος είναι ίσως ο ζωτικότερος στις μέρες μας), η "Microsoft" κατηγορήθηκε πολλές φορές για "μονοπωλιακές" ή εν πάση περιπτώσει "περίεργες" πρακτικές έναντι του ανταγωνισμού. Αλλά αυτή τη φορά, φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη βρήκε κάποιο "πάτημα".

Η αφορμή

Οταν, τον Δεκέμβριο του 1995, ο Γκέιτς έδωσε την εντολή, διαβλέποντας την εκρηκτική ανάπτυξη του Internet - ως μέσου ενημέρωσης, επικοινωνίας και οικονομικής δραστηριότητας - στα τζίνια προγραμματιστές του να φτιάξουν ένα πρόγραμμα που θα εκθρόνιζε μια μικρή εταιρία που ως τότε είχε καρπωθεί το 80% της σχετικής αγοράς, τη "Netscape",τα αμερικανικά ειδησεογραφικά και τα ειδικά περιοδικά προέβλεψαν "ανοιχτό πόλεμο" (για να θυμηθούμε ένα πρωτοσέλιδο του "Time").

Η ανάπτυξη του προγράμματος έγινε σ' έξι μήνες. Η διάθεσή του έγινε δωρεάν. Κι η "Microsoft", αργά αλλά σταθερά, απέσπασε το 20 με 25% της αγοράς από την αντίπαλό της.

Αλλά αυτό δεν αρκούσε. Η ομάδα ανάπτυξης εφαρμογών Internet της "Microsoft", εξελίσσοντας το πρόγραμμα, δημιούργησε μια νέα έκδοσή του (την 4.0) η οποία "ενσωματώνεται" στο λειτουργικό πρόγραμμα οποιουδήποτε υπολογιστή, και έκλεισε πάμπολλες συμφωνίες με εταιρίες που παρέχουν πρόσβαση στο Internet να χρησιμοποιούν αποκλειστικά το δικό της λογισμικό.

Αυτό ήταν: με αυτά τα δεδομένα, οι χρήστες ουσιαστικά "αναγκάζονται" να ενταχθούν στο άρμα της "Microsoft". Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, διά στόματος της ομοσπονδιακής εισαγγελέα Τζάνετ Ρίνο, ζήτησε να προσαχθεί η "Microsoft" σε δίκη και να της επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατ. δολάρια την ημέρα (!) μέχρι να παύσει η "Microsoft" να υποχρεώνει τους κατασκευαστές υπολογιστών να δίνουν το πρόγραμμά της μαζί με τα μηχανήματά τους, αν δεν απαντήσει μέσα σε 11 ημέρες. Και, όπως είπαν ορισμένες πηγές στο "Ρόιτερ", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει δική της δικαστική έρευνα.

Βέβαια, ακόμη κι αν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης πετύχουν, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά και σε άλλες 11 υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δε θα μειώσει τις επιρροές της εταιρίας του Μπιλ Γκέιτς ούτε στο ελάχιστο. Η "Microsoft" αναδεικνύεται ως ο περίπου απόλυτος κυρίαρχος της παγκόσμιας αγοράς λογισμικού κι ο μόνος που μπορεί να τη "φρενάρει", ο ανταγωνισμός, δείχνει πελαγωμένος...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ