Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς οριστική συμφωνία για το αεροδρόμιο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Αραφάτ - Μοντερχάι εμφανίστηκε, λίγες ώρες πριν από την έναρξή της, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ίδιος δε "βλέπει να υπάρχει κάποια δυσκολία στην επίτευξη τελικής συμφωνίας για την κατασκευή του αεροδρομίου Νταχανίγιε στη Γάζα, εφόσον οι ισραηλινές αρχές θα έχουν την επίβλεψη της ασφάλειας του αεροδρομίου για να εμποδίσουν την είσοδο τρομοκρατών, αλλά και όπλων". Την αισιοδοξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο Αμερικανός απεσταλμένος, αλλά όχι οπωσδήποτε και η παλαιστινιακή αρχή, που, αρχικώς τουλάχιστον, είχε αντιταχθεί στις ισραηλινές προτάσεις για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Αστικών Υποθέσεων Τζαμίλ Ταρίφι ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πολύ κοντά στο να απαντήσει θετικά στα αιτήματα των Παλαιστινίων για αύξηση των αδειών παραμονής στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και στην κατασκευή παλαιστινιακών ταυτοτήτων. Ο Ταρίφι τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να αυξήσει τον αριθμό των αδειών παραμονής στα αυτόνομα εδάφη, που δίνονται κάθε χρόνο, σε 10.000 από 2.000, ενώ μοιάζει να συμφωνεί με την έναρξη, το Δεκέμβρη, των συνομιλιών για την κατασκευή ταυτοτήτων.

Αμυντικές συνεργασίες και αγοραπωλησίες

Συνεχίζεται ο θόρυβος, σχετικά με την αγορά 40 Ισραηλινών πυραύλων αέρος - αέρος τύπου "Ποπάι" από την Τουρκία. Η είδηση είχε δημοσιευτεί, κατ' αρχάς, σε μια αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα και χτες δημοσιεύτηκε από την ισραηλινή εφημερίδα "Μααρίβ", που υποστηρίζει ότι το 1998 η Τουρκία θα αγοράσει άλλους 60 πυραύλους, ενώ στη συνέχεια πρόκειται οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την κατασκευή προηγμένων πυραύλων του ίδιου τύπου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ