Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιωτικοποιούνται οι πολιτιστικοί φορείς

Αρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του "πολυνομοσχεδίου" του υπουργείου Πολιτισμού

Αρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του "πολυνομοσχεδίου" του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των αρμόδιων φορέων.

"Το νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει τα πολιτιστικά προβλήματα της χώρας" τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας υπογραμμίζοντας ότι ο τρόπος που νομοθετούνται διάφορες πλευρές προωθεί τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα τόνισε, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση των πολιτιστικών φορέων καθώς δημιουργούνται 11 Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και μία Ανώνυμη Εταιρία ενώ καταργούνται ή απονευρώνονται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Περαιτέρω υπογράμμισε ότι όλα τα διοικητικά συμβούλια διορίζονται από τον υπουργό Πολιτισμού και δε λογοδοτούν σε κανέναν άλλο πλην του υπουργού ενώ είπε ότι οι διευθυντές που διορίζονται από τον υπουργό περιβάλλονται με ανεξέλεγκτες εξουσίες και κατά κανόνα δεν υπόκεινται στον έλεγχο ούτε καν του διοικητικού συμβουλίου. Τα διάφορα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου - ανώνυμες εταιρίες όχι μόνο δεν προωθούν την πολιτιστική αντίληψη αλλά αντίθετα μετατρέπονται σε "γραφεία εκδηλώσεων", αγορών και πωλήσεων.

Το νομοσχέδιο, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν "ενδιαφέρεται" για την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό μετακινείται από δω και από εκεί. Μάλιστα με τις διατάξεις του ανοίγουν δρόμοι για τα ρουσφέτια και διάφορες άλλες εξυπηρετήσεις. Η πολιτιστική πολιτική, συνέχισε, δεν έχει καμία προοπτική και κανένα βάθος και στέκεται για παράδειγμα στη βράβευση μερικών δημιουργών και αυτό φτάνει. Δεν υπάρχει σύνδεση με το σχολείο, με το λαό, με την κοινότητα, με την ανάπτυξη βιβλιοθηκών, αιθουσών σπιτιών πολιτισμού κλπ. Αντίθετα το νομοσχέδιο προωθεί ένα κοσμοπολίτικο εμπορευματοποιημένο πολιτισμό και γι' αυτό το λόγο δεν παίρνει υπόψη του και γράφει στα παλιά του τα παπούτσια όλους τους πολιτιστικούς φορείς και στηρίζεται στις "σημαίνουσες προσωπικότητες".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ