• Με παραίτηση απείλησε ο Στ. Μάνος
  • - O άγριος καυγάς που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ και στο φιλικό της Τύπο, με αφορμή τη διαπλοκή στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, μεταφέρθηκε χτες στην... - 1997-10-22 00:00:00.0"/>
  • Με παραίτηση απείλησε ο Στ. Μάνος
  • - O άγριος καυγάς που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ και στο φιλικό της Τύπο, με αφορμή τη διαπλοκή στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, μεταφέρθηκε χτες στην... - 1997-10-22 00:00:00.0" /> Καυγάς για τα διαπλεκόμενα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Καυγάς για τα διαπλεκόμενα
    • Το ζήτημα "ποιος εκφράζει ποιον", από τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, τέθηκε στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών
    • Με παραίτηση απείλησε ο Στ. Μάνος

    O άγριος καυγάς που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ και στο φιλικό της Τύπο, με αφορμή τη "διαπλοκή" στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, μεταφέρθηκε χτες στην ηγετική ομάδα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Κ. Καραμανλή με τους εφτά τομεάρχες.

    Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μια "μίνι" κρίση ηγεσίας, με την απειλή του Στ. Μάνου για παραίτηση από τη θέση του τομεάρχη, η οποία αποσοβήθηκε προσωρινά, αλλά το ρήγμα που άνοιξε παραμένει.

    Ουσιαστικά, το θέμα που τέθηκε ήταν να αποσαφηνιστεί ποιος πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, γιατί έχει δημιουργηθεί σύγχυση με τις ταυτόχρονες και συχνά "συγκρουόμενες" παρεμβάσεις ηγετικών στελεχών. Στην πράξη, αυτό μεταφράστηκε με απόπειρα "περιορισμού" του Στ. Μάνου, ο οποίος "ανακατεύεται σε όλα και συχνά ενάντια στην επίσημη γραμμή". Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΗ Φλώρινας, όπου ο Στ. Μάνος δημιούργησε με τις δηλώσεις του "προβλήματα" στην υλοποίηση του έργου, ενοχλώντας προφανώς τον μεγαλοεπιχειρηματία Δ. Κοπελούζο, ο οποίος το έχει αναλάβει. Το θέμα της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα και η στάση των στελεχών της ΝΔ ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη βδομάδα με τη μη επανεκλογή του βουλευτή Γ. Σαλαγκούδη στην προεδρία της ΟΚΕ Βιομηχανίας της ΝΔ, που από τον ίδιο χρεώθηκε σε παρέμβαση των διαπλεκομένων.

    Ετσι, στη χτεσινή συνεδρίαση, τέθηκε αρχικά από την υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ντ. Μπακογιάννη, ζήτημα για την "πολυπράγμονα" δράση του Στ. Μάνου, ζητώντας, ταυτόχρονα, να υπάρξει συντονισμός και προσυνεννόηση σε επίπεδο τομεαρχών για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε διάφορα θέματα. Ως παραδείγματα ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερώτηση για τις εκλογές στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, καθώς και την αναφορά στον εισαγγελέα για θέματα ΑΕΙ. Την Ντ. Μπακογιάννη ακολούθησαν, αναφέροντας παραδείγματα από τους τομείς αρμοδιότητάς τους, οι Πρ. Παυλόπουλος (Καποδίστριας), Τσιτουρίδης (χρέη συνεταιρισμών), Μεϊμαράκης, κ.ά. Ο Στ. Μάνος απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι είναι και βουλευτής και δε δέχεται να περιορίζεται η δράση του ως βουλευτή. Ο Κ. Καραμανλής έκανε μια γενικόλογη πυροσβεστική παρέμβαση, αλλά το θέμα παρέμεινε ανοιχτό. Η πλευρά Μάνου εκτιμά ότι κάποιοι τον εξωθούν σε παραίτηση από το πόστο του τομεάρχη, αλλά αυτός δεν προτίθεται να το κάνει. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Στ. Μάνος: "Εχω χειριστεί πολλά θέματα και δεν εννοώ να αφήσω την κυβέρνηση να συνεχίζει να κάνει αυτά που κάνει. Από τα απαράδεκτα με τους συνεταιρισμούς έως - να μη σας πω τώρα - τις αθλιότητες που γίνονται στα μεγάλα έργα".

    Η δυσφορία για τη δραστηριότητα του Στ. Μάνου είχε εκφραστεί και σε χτεσινό σχόλιο του "Αδέσμευτου Τύπου" - η εφημερίδα φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Δ. Κοπελούζο - στο οποίο αποδοκιμαζόταν το γεγονός ότι αυτοαναγορεύτηκε ως υπερτομεάρχης και "αποφάσισε να μπει σε άλλα χωράφια".

    • Στη χτεσινή σύσκεψη, ο Β. Μιχαλιολάκος έθεσε το ζήτημα της παρουσίας στις επιτροπές του "κοινωνικού διαλόγου", αναφέροντας ότι υπάρχουν πιέσεις από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ για παραίτηση, αλλά δεν πάρθηκε οριστική απόφαση για τη στάση του κόμματος.

    Π. Κ.


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ