Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1998
Αδιαπραγμάτευτη η σκληρότερη λιτότητα

Οριστικοποιήθηκαν χτες τα μεγέθη του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. Νέες φορολογίες και παραπέρα σφαγιασμός των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ο κοινός παρονομαστής των κυβερνητικών επιλογών

Οριστικοποιήθηκαν χτες τα βασικά μεγέθη αλλά και το περιεχόμενο των ειδικών μέτρων που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 1998, έναν από τους αντιλαϊκότερους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων, κεντρική φιλοσοφία του οποίου θα είναι ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών και η περαιτέρω επιβάρυνση των φορολογούμενων, κάτω από το πρίσμα της ένταξης της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Το πακέτο των νέων μέτρων "έκλεισε" στη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης που έγινε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,των υφυπουργών ΕΘνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα,Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη,του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού καθηγητή Τ. Γιαννίτση και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γ. Στουρνάρα.

Μετά τη σύσκεψη ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι "οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος των διαφόρων μεγεθών και η γενική κατεύθυνση της πολιτικής", επαναλαμβάνοντας ότι "ο προϋπολογισμός του '98 θα είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός. Είναι ο χρόνος κρίσης, αξιολόγησης της πορείας της οικονομίας για την ένταξή της στην ΟΝΕ". Οπως διευκρίνισε αμέσως μετά, ο παραπάνω στόχος θα επιδιωχτεί μέσα από άγριες περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων, "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική, συγκράτηση των προσλήψεων, σημαντικές αυξήσεις σε ήδη υπάρχοντες φόρους καθώς και επιβολή νέων - αποκαλούμενων "ειδικών" - φόρων.Ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου δίνοντας τη δική του ερμηνεία επί των παραπάνω έκανε λόγο για "συγκράτηση των δαπανών, νέα πολιτική των δημοσίων επιχειρήσεων που θα τηρηθεί και στη μετοχοποίηση των κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων, λελογισμένη μισθολογική πολιτική, εξαιρετικά περιορισμένες προσλήψεις και αύξηση των εσόδων, η οποία θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς"! Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ειδικότερες ρυθμίσεις είναι ακόμα αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών, θέμα για το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη την ερχόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ο ρυθμός αύξησης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού του 1998 να κυμαίνεται γύρω στο 10%,ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες γύρω στο 5,8% - 6%.Ειδικότερα τα μέτρα που οριστικοποιήθηκαν και τα οποία αναμένεται να αποδώσουν περίπου 260 - 290 δισ. δρχ. το 1998 είναι:

  • Οι αλλαγές στα "αντικειμενικά" κριτήρια προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων από τις οποίες θα προκύψει αισθητή αύξηση του φόρου που θα καταβάλουν.
  • Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από 1 - 1 - 1998, που θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων (δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές, αγοραπωλησίες κλπ. ).
  • Η αλλαγή στην κλίμακα παρακράτησης φόρου εισοδήματος των μισθωτών.
  • Η επιβολή φόρου γύρω στο 0,3% στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
  • Η αύξηση από 0,2% στο 0,3% του φόρου στο ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων.
  • Η επιβολή ειδικού μηνιαίου τέλους στα κινητά τηλέφωνα, το οποίο θα ανέρχεται σε 1.000 ή 2.000 δρχ.
  • Η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης ΙΧ αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και σκαφών αναψυχής.
  • Η αύξηση του συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων από τίτλους του δημοσίου πιθανώς στο 10% (ή και παραπάνω) από 7,5% που είναι σήμερα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ένα από τα σενάρια που βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, αφορούσε στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εισηγημένων στο Χρηματιστήριο Ανωνύμων Εταιριών, στο 40% από 35%. Πάντως, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζε χτες ότι ουδέποτε έχει συζητηθεί τέτοιο σενάριο, κάτι που ενδεχομένως να προδιαγράφει την τελική απόφαση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα... Τέλος, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε "υποτιμαριθμοποίηση" - "κοροϊδία" της τάξης του 5% - 6% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, επιδιώκοντας να "ρίξει στάχτη στα μάτια" των φορολογούμενων και να εμφανιστεί ως θετικός αποδέκτης του πάγιου αιτήματός τους για πραγματική τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ