Καταπέλτης τα παιδιά και οι εκπρόσωποι των θεραπευτικών κοινοτήτων στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ζήτησαν τη στήριξη και επέκταση των θεραπευτικών προγραμμάτων, αλλά και την καταδίκη των αρνητικών μηνυμάτων των ναρκο - θεωριών για χασισοκαλλιέργεια στις γλάστρες
Πιο πολλά θεραπευτικά προγράμματα και στήριξη των ήδη λειτουργούντων και μια τίμια δουλιά, στέγη και παιδεία για τους απεξαρτημένους, ζήτησαν απ' τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη οι εκπρόσωποι των θεραπευτικών κοινοτήτων, τα ίδια τα παιδιά που μετέχουν στα προγράμματα, αλλά και οι γονείς κατά τη χτεσινή πολύωρη συνάντησή τους.
Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) επικέντρωσαν κυρίως στα προβλήματα της επανένταξης των απεξαρτημένων, καθώς στα ποινικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν απεξαρτημένα, πλέον, άτομα, όταν γίνει άκαμπτη εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων.
Τα παιδιά και οι γονείς της Θεραπευτικής Κοινότητας "18 Ανω" παρέδωσαν υπομνήματα στον πρωθυπουργό με την "ελπίδα να ακουστεί και η φωνή όσων δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης". Μάλιστα τα παιδιά στο υπόμνημά τους προτάσσουν την αντιμετώπιση των ναρκο-θεωριών που ακούγονται συνέχεια: "Τα μηνύματα, γράφουν στο υπόμνημα, που παίρνουν οι χρήστες αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, από θέσεις που ακούγονται από μέλη της κυβέρνησης για "ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης" ή για "καλλιέργεια χασίς στις γλάστρες", μας ανησυχούν πολύ. Μας ανησυχούν γιατί ενισχύουν τη λαθεμένη άποψη ότι "ο τοξικομανής δε γίνεται καλά", γιατί αποθαρρύνουν τους τοξικομανείς που είναι στο πρόβλημα και τις οικογένειές τους, γιατί συντηρούν μύθους που κάνουν τα νέα παιδιά που βιώνουν το αδιέξοδό τους πιο ευάλωτα και πιο επιρρεπή στις ουσίες. Μας ανησυχούν γιατί είναι αρνητικά μηνύματα, που μπορεί να έχουν συνέπειες στη ζωή νέων ανθρώπων. Ζητάμε να σταματήσουν αυτές οι δημόσιες δηλώσεις. Θα πρέπει να μάθουν όλοι ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες επιτυχίες στην απεξάρτηση. Υπάρχουν άτομα που έχουν μείνει καθαρά σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους και είναι σήμερα υπεύθυνοι και δημιουργικοί πολίτες αυτής της χώρας".
Αναφερόμενοι στα προγράμματα μεθαδόνης σημειώνουν: "Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το πρόγραμμα μεθαδόνης, με την προϋπόθεση όμως ότι δε θα λειτουργεί σαν υποκατάστατο της ηρωίνης σε μόνιμη βάση, εφόσον δηλαδή δε μεταθέτει την εξάρτηση από την ηρωίνη στη μεθαδόνη, καταδικάζοντας τον εξαρτημένο να παραμείνει διά βίου αλυσοδεμένος σ' αυτόν τον τρόπο ζωής της μιζέριας και της δυστυχίας".
Τα παιδιά του "18 Ανω" ζητούν να ακούγεται πιο σοβαρά η φωνή της κοινότητάς τους "για τα πάντα γύρω απ' τα ναρκωτικά", καθώς είναι το μόνο πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτουργεί στα πλαίσια του ΕΣΥ. "Υπάρχουν, συνεχίζουν, πάρα πολλά προβλήματα των ατόμων που είναι πρώην εξαρτημένοι. Δεν αρκεί κάποιος εξαρτημένος να σταματήσει να κάνει χρήση και αυτό να σημάνει ότι είναι καλά. Χρειάζεται γενικότερη αλλαγή του τρόπου ζωής, αξιοπρεπής δουλιά και στέγη. Με τον κοινωνικό ρατσισμό όμως τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ. Θα πρέπει από μέρους της κυβέρνησης να δίνονται δυνατότητες για δουλιές στους πρώην χρήστες. Εφόσον δεν έχει βοήθεια από πουθενά, πώς μπορεί να επιβιώσει εάν, φοβούμενος ότι θα τον διώξουν από τη δουλιά, αναγκάζεται να πει ψέματα;".
Επίσης ένα άλλο θέμα είναι οι σπουδές. "Υπάρχουν, συνεχίζει το υπόμνημα, πρώην εξαρτημένα παιδιά που έχουν αφήσει είτε το σχολείο τους είτε διάφορες άλλες σχολές. Θέλουμε να τους δίδεται η ευκαιρία με τη χρηματική κάλυψη όλων των εξόδων από την κυβέρνηση να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε οποιονδήποτε τομέα αυτοί αποφασίζουν".
Αναφερόμενοι στο πρόβλημα με τα δικαστήρια ζητούν να υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι δικαστές, οι οποίοι αναλόγως θα έκριναν αυτές τις δίκες και όχι απλά να τηρούν τους νόμους ψυχρά και κατά γράμμα. Και το υπόμνημα καταλήγει: "Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης για τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα και κυρίως του "18 Ανω". Προσπάθεια να γίνουν πιο πολλά, να οργανωθούν και παραρτήματα στην επαρχία, που πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ σημαντικά. Να δίδεται βοήθεια στους πρώην εξαρτημένους άμεση και ουσιαστική, για μια αξιοπρεπή και τίμια δουλιά, στέγη και παιδεία".
Οι οικογένειες των θεραπευομένων στο "18 Ανω" ζητούν απ' την κυβέρνηση τη στήριξη των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, "περνώντας στον κόσμο το μήνυμα, ότι μπορεί τα παιδιά μας να γίνουν καλά, αρκεί να το αποφασίσουν και να βρουν το κατάλληλο πρόγραμμα" και να δώσει "ιδιαίτερο βάρος στα προβλήματα της κοινωνικής επανένταξης αυτών των παιδιών, που μπορεί να γίνουν πολύ χρήσιμα στην κοινωνία μας".
Τέλος, ζητούν να πάρει "μέτρα για να μην προβάλλονται με τόση ευκολία από δημόσια πρόσωπα απόψεις για την αθωότητα του χασίς, για την ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης και άλλα, που δημιουργούν πολύ αρνητικό κλίμα, τόσο για τη θεραπεία όσο και για την κοινωνική επανένταξη αλλά και για την πρόληψη από τα ναρκωτικά".