Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ούτε μια ώρα χαμένη"

Δήλωση του Κ. Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Πάτρα,δήλωσε σχετικά με το 8ωρο, τον "κοινωνικό διάλογο" και την πανεργατική απεργία: "Βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, με στόχο την κατάργηση του θεμελίου των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, του 8ωρου.Στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας και με όχημα το ψευδεπίγραφο 35ωρο επιχειρούν να εφαρμόσουν εκτεταμένα τις ελαστικές μορφές εργασίας, σμπαραλιάζοντας το σταθερό ωράριο, το 5ήμερο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η προώθηση αυτών των αντεργατικών στόχων γίνεται με τη στήριξη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και κυρίως της ΠΑΣΚΕ, μέσω της συμμετοχής στον "κοινωνικό διάλογο", αλλά και με τη διαλυτική, υπονομευτική γραμμή που προωθούν, χρόνια τώρα, στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Αυτή τη στιγμή, που κορυφώνεται η επίθεση του κεφαλαίου, φουντώνουν και οι τακτικές κινήσεις και οι ελιγμοί της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με στόχο την εξαπάτηση και τον εφησυχασμό των εργατοϋπαλλήλων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Την ίδια ώρα, που "απειλούν" ότι θα επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο", προτείνουν λύσεις χειρότερες ακόμη και από αυτές της κυβέρνησης και των βιομηχάνων. Η πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΕ για "γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου και αποδοχή ταυτόχρονα των ελαστικών μορφών απασχόλησης" αποτελεί το δόλωμα για γενίκευση της καταπάτησης του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου ωραρίου, για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι δε θα πέσουν σ' αυτές τις παγίδες. Θα υπερασπιστούν το 8ωρο και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν με την πάλη, τη συσπείρωση και τον αγώνα τους μαζικούς και πολιτικούς όρους, ώστε να επιβάλουν 35ωρο, 7ωρο, 5 ημέρες δουλιάς την εβδομάδα, με αυξήσεις στις αποδοχές και διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Οι εργατοϋπάλληλοι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανένα να ξεπουλήσει τα συμφέροντά τους. Οποιοι φιλοδοξούν να παίξουν αυτό το ρόλο, του νεκροθάφτη των εργατικών κατακτήσεων, αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες και θα βρεθούν αργά ή γρήγορα αντιμέτωποι με την καθολική αντίδραση και την οργή της εργατικής τάξης.

Καλούμε τους εργατοϋπαλλήλους να απαιτήσουν να αποχωρήσουν τώρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο". Να πάρουν την υπεράσπιση των συμφερόντων τους στα δικά τους χέρια. Να μη μείνει ούτε ώρα χαμένη για την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης στις 23 Οκτώβρη. Μαζικά, αγωνιστικά να δώσουν απάντηση σε κυβέρνηση και βιομηχάνους".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ