Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εμπαιγμός για το εφάπαξ

Αρνείται η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστική λύση στα ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων, οι οποίοι έκαναν χτες συμβολική κατάληψη στο Ταμείο τους

"Στάχτη" στα μάτια των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό προσπάθησε να ρίξει ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος στο αίτημα της κλαδικής Ομοσπονδίας για διατήρηση της 20ετίας για τη χορήγηση του εφάπαξ, χωρίς την προϋπόθεση απόλυσης και αποχώρησης για την καταβολή του, αντιπρότεινε χτες (σε τηλεφωνική επικοινωνία!) το εξής: Εργαζόμενοι άνω των 50 χρονών που έχουν 20ετία (ή συμπληρώσουν ως 31/12/97 το 50ό έτος της ηλικίας τους), να πάρουν το εφάπαξ στα 53 χρόνια αν τα ένσημά τους είναι βαρέα και στα 56 αν είναι μεικτά, χωρίς την προϋπόθεση απόλυσης και αποχώρησης από το επάγγελμα! Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ξεπερνούν τους 100 σε σύνολο 1.010 που συμπληρώνουν 20ετία ως τις 31/12/97!

Η πρότασή του αυτή καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομοσπονδία στα γραφεία του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στα πλαίσια της συμβολικής κατάληψης που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι από τις 10πμ έως τις 2μμ..Ωστόσο, ενώ η ελπίδα για το εφάπαξ απομακρύνεται για τους χιλιάδες εργαζόμενους - αφού από 1/1/98 αρχίζει η ισχύς διάταξης του αντιασφαλιστικού Νόμου 2084 που παραπέμπει την καταβολή του εφάπαξ με τη συνταξιοδότηση - η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ) επιμένει σε αποτυχημένες "συνταγές".

Ετσι, χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Κωλέτσης ζήτησε και πάλι διάλογο με τον υπουργό Εργασίας, ενώ στην προχτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης απορρίφτηκε η πρόταση της ΔΑΣ για την κήρυξη 24ωρης απεργίας! Το πρόγραμμα δράσης εξαντλείται σε δύο συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Οκτώβρη και στις 6 Νοέμβρη στα εγκαίνια της έκθεσης PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη, η απόφαση για τα οποία πάρθηκε κάτω από την πίεση των πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας.

Ο γγ της Ομοσπονδίας Χ. Κατσώτης,μεταξύ άλλων, τόνισε χτες στη συνέντευξη Τύπου, ότι ο "κλάδος μας έχει επιλεγεί σαν πιλότος εφαρμογής των ελαστικών μορφών εργασίας, των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων". Εκτενώς αναφέρθηκε στην αύξηση της ανεργίας και σημείωσε ότι "η πολιτική που εφαρμόστηκε στον κλάδο είχε ακόμα για συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να μην συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση, αφού εργάζονται έως 100 μέρες ετησίως και χρειάζονται 45 ημερολογιακά έτη απασχόλησης για να μαζέψουν 4.500 ένσημα"! Τέλος, τόνισε: "Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της πλήρους απασχόλησης, των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ