ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Στις 3-4 Οκτώβρη 1993 ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, καταπατώντας όλους τους ρωσικούς και διεθνείς κανόνες και με τη σιωπηρή έγκριση των δυτικών αστικών "δημοκρατιών", αιματοκύλησε τη Μόσχα, δίνοντας εντολή να βομβαρδίσουν τα τανκς το Ανώτατο Σοβιέτ. Στις 3 Οκτώβρη 1997 ο Γιέλτσιν, όπως και τις προηγούμενες μέρες, συνέχισε να οξύνει την πολιτική ατμόσφαιρα. Σε ραδιοφωνικό του μήνυμα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της Κρατικής Δούμας, κατηγορώντας τους βουλευτές για "ανευθυνότητα" και απειλητικά δήλωσε ότι "η υπομονή του Προέδρου έχει όρια". Ο Γιέλτσιν ακολουθεί την αρχή: "υπάρχουν μόνο δυο γνώμες: η δική μου και η λαθεμένη". Επιμένει να επιτραπεί η ελεύθερη αγοραπωλησία της γης και στον αυστηρό περιορισμό των κοινωνικών διευκολύνσεων για την πλειονότητα των πολιτών της Ρωσίας. Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας αρνούνται να εγκρίνουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. "Πρότεινα διάλογο, αλλά αυτοί δε θέλουν με κανένα τρόπο να εργαστούμε μαζί, και την επιθυμία μου για συνεργασία την εκλαμβάνουν ως αδυναμία", δήλωσε ο Γιέλτσιν.
Ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κατηγόρησε τον Γιέλτσιν ότι προσπαθεί να εξαναγκάσει εκβιαστικά την Κρατική Δούμα σε υποχώρηση στο θέμα των αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Ο Ζιουγκάνοφ αντεπιτέθηκε στον Γιέλτσιν, ο οποίος διατύπωσε εμμέσως την απειλή ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διάλυσης του Σώματος, αν αυτό εξακολουθήσει να παρεμποδίζει τις "μεταρρυθμίσεις" και δε συμβαδίζει με τη γραμμή του. Το ΚΚΡΟ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Δούμα, αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις να υπερψηφίσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 1998, που θα συζητηθεί στη Δούμα την ερχόμενη εβδομάδα. "Δε θα ψηφίσουμε υπέρ του προϋπολογισμού αυτού", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: "Πρόκειται για εκβιασμό και πίεση που ασκείται στους βουλευτές τις παραμονές της εξέτασης του απολύτως καταστρεπτικού και ερασιτεχνικά επεξεργασμένου προϋπολογισμού". Επίσης, ο Γιέλτσιν επέκρινε τη Δούμα για το γεγονός ότι δεν ενέκρινε μια σειρά νόμων που αναφέρονται στην οικονομική μεταρρύθμιση. Ο ΓΚ. Ζιουγκάνοφ, από τη μεριά του, επέρριψε στον Γιέλτσιν την ευθύνη για την όξυνση της κατάστασης και τη βαθιά πολιτική κρίση και τον κατηγόρησε ότι απηύθυνε "τελεσίγραφο αντιπαράθεσης" προς τη Δούμα. "Ο Γιέλτσιν δεν εκπλήρωσε ούτε μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις" και "η κυβέρνησή του είναι απολύτως χρεοκοπημένη - οικονομικά και διανοητικά", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της Μόσχας και άλλων πόλεων με συνθήματα όπως "Η μνήμη είναι ιερή, η εκδίκηση αναπότρεπτη!", "Γιέλτσιν και απόγονοί σου, να είστε καταραμένοι!", βγαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του βομβαρδισμού του Κοινοβουλίου το 1993 από τα τανκς του Γιέλτσιν.
Στις 3 Οκτώβρη στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ βγήκαν στους δρόμους οι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την θεσμοθέτηση πληρωμής για την επίσκεψη σε βιβλιοθήκες, χρήση των σχολικών υπολογιστών, των αθλητικών εγκαταστάσεων και την εκμάθηση πρόσθετων ξένων γλωσσών. Προηγουμένως είχαν διαμαρτυρηθεί για τη μη καταβολή των υποτροφιών. Τώρα η διαμαρτυρία στρέφεται κατά της κατάργησης των κατακτήσεων του σοσιαλισμού - τη δωρεάν παιδεία.