ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Διαστάσεις πολιτικής κρίσης προσλαμβάνει η καθαίρεση του δημάρχου του Βελιγραδίου, μετά από πρωτοβουλία των πρώην συμμάχων του, του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, "Ζάγιεντο", μόλις εφτά μήνες μετά τη νίκη των δυνάμεων αυτών στις δημοτικές εκλογές της Σερβίας.
Η καθαίρεση αποφασίστηκε μετά από πρόταση μομφής και κατατέθηκε από συμβούλους προσκείμενους στο ακροδεξιό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), του Βόισλαβ Σέσελι και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τελικά, εξήντα εφτά δημοτικοί σύμβουλοι από τις τάξεις του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) του Βουκ Ντράσκοβιτς, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς και του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ψήφισαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υπέρ της απομάκρυνσης του μέχρι σήμερα δημάρχου Ζόραν Τζίντζιτς, όπως επίσης και την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου του δημοτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου "Στούντιο - Β".
Η πρόταση μομφής είναι το τελευταίο επεισόδιο από την κυοφορούμενη κρίση, που έχει ξεσπάσει εδώ και βδομάδες ανάμεσα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, που κατηγορούσαν τον Τζίντζιτς για ανικανότητα και για "κατάχρηση εξουσίας, με σκοπό την προώθηση του κόμματός του", μια και υπήρχαν ενδείξεις ότι ο δήμαρχος ευνόησε οικονομικά τις επιχειρήσεις που διευθύνουν μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει ο Τζίντζιτς και δημιούργησε, έτσι, ένα έλλειμμα 80 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της πόλης.
Βέβαια, ο ίδιος ο Τζίντζιτς, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η πλειοψηφία πλέον του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απομάκρυνσή του "πραξικόπημα" και ανακοίνωσε την παραίτηση των εννιά μελών του κόμματός του, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργήσουν "ένα σκιώδες δημοτικό συμβούλιο, που θα παρακολουθεί από κοντά την εργασία της νέας ομάδας".
Επί της ουσίας, όμως, η απομάκρυνση του Τζίντζιτς από το αξίωμα του δημάρχου ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές ως απάντηση του Ντράσκοβιτς στην απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Τζίντζιτς να μποϊκοτάρει τις εκλογές.
Οι διαφωνίες στο συνασπισμό "Ζάγιεντο" ξεκίνησαν με την υποψηφιότητα του Βουκ Ντράσκοβιτς για το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας και κορυφώθηκαν μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ο Ντράσκοβιτς και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης κατέλαβαν την τρίτη θέση. Το Κίνημα Ανανέωσης και η Συμμαχία των Πολιτών δεν ενέκριναν την υποψηφιότητα αυτή και μποϊκοτάρισαν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Σεπτεμβρίου, καθώς και τις προεδρικές εκλογές, στο δεύτερο γύρο των οποίων, την προσεχή Κυριακή, θα αντιπαρατεθούν ο Ζόραν Λίλιτς, που πρόσκειται στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, με τον υπερεθνικιστή Σέσελι.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κρίση που ξέσπασε μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού "Ζάγιεντο" σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν συνδυαστεί με τη συνταγματική κρίση που θα ακολουθήσει στη Σερβία αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος την Κυριακή, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, και αν δεν υπάρξει συμφωνία στη Βουλή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μπορεί να οδηγήσει στη διεξαγωγή ταυτοχρόνως νέων εκλογών, δημοτικών, προεδρικών και βουλευτικών.