Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Τρεις υποψήφιοι, αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, εναντίον... Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αδύναμη να συνασπίσει τις δυνάμεις της και να προτείνει έναν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας παραμένει η σερβική αντιπολίτευση. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, επισημοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες του νυν δημάρχου Βελιγραδίου, Βόγισλαβ Μιχαΐλοβιτς (στηρίζεται από το «Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς), του 56χρονου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα (στηρίζεται από 15 αντιπολιτευόμενα κόμματα) και του Τόμισλαβ Νίκολιτς(στελέχους του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» του Βόγισλαβ Σέσελι).

Η επιβεβαίωση αυτής της αναμενόμενης, κατά πολλούς, αδυναμίας της σερβικής αντιπολίτευσης να προτείνει κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη από ισχυρή πιθανότητα έγινε γεγονός, όταν προχτές, Κυριακή, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης», Βουκ Ντράσκοβιτς, ανακοίνωσε πως υποψήφιος της παράταξής του στις προεδρικές εκλογές του Σεπτέμβρη θα είναι ο σημερινός δήμαρχος Βελιγραδίου, Βόγισλαβ Μιχαΐλοβιτς.

Ο Μιχαΐλοβιτς ανακοίνωσε ο ίδιος την υποψηφιότητά του στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από την αίθουσα όπου είχαν συσκέπτονταν προχτές τα στελέχη του «Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης» στο Βελιγράδι, λέγοντας: «Ορίστηκα υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και ελπίζω ότι δε θα είμαι μόνον υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Σερβία, αλλά ο υποψήφιος ολόκληρης της αντιπολίτευσης. Αυτό θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να αντιταχθούμε στο (Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Μ' αυτή του τη δήλωση ο δήμαρχος του Βελιγραδίου επιχείρησε να προβάλει εαυτόν ως «την καλύτερη, αν όχι μόνη... ελπίδα» της σερβικής αντιπολίτευσης έναντι του κραταιού ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο κατέστη χτες ουσιαστικά αδύνατον μετά και από την απόφαση στελεχών της «Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας», που απαρτίζεται από 15 κόμματα, να στηρίξουν την υποψηφιότητα του 56χρονου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, στελέχους του μικρού, θεωρούμενου ως «κεντροδεξιού», «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος».

«Είπα ναι στην υποψηφιότητά μου, όχι επειδή αυτό είναι η επιθυμία μου αλλά το ηθικό καθήκον μου απέναντι στην αντιπολίτευση», δήλωσε χτες με στόμφο ο Κοστούνιτσα, ενώ ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος» (ένα από τα 15 κόμματα που απαρτίζουν το παραπάνω αντιπολιτευόμενο μπλοκ), Ζόραν Τζίντζιτς, θέλησε να «τονώσει» τις ελπίδες της υποψηφιότητας Κοστούνιτσα δηλώνοντας: «Θεωρώ πως τα 18 κόμματα αυτού του συνασπισμού είναι αρκετά ισχυρά για να στηρίξουν τον καλύτερο υποψήφιο που θα νικήσει τον Μιλόσεβιτς»...

Ολα αυτά ενώ νωρίτερα, χτες, το «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του Βόγισλαβ Σέσελι, που συμμετέχει στη σημερινή σερβική κυβέρνηση, ανακοίνωσε και αυτό πως θέτει το δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Σεπτέμβρη, δηλαδή τον 48χρονο Τόμισλαβ Νίκολιτς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος», η υποψηφιότητα Νίκολιτς είναι η καλύτερη και πιο ελπιδοφόρα επειδή «ο Νίκολιτς είναι γνωστός για την αποφασιστικότητά του να προστατεύσει τα σερβικά εθνικά συμφέροντα»... Εντούτοις, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Νίκολιτς θα αποσπάσει κάποιες ψήφους και από τους υποστηριχτές του Μιλόσεβιτς αλλά και από τους υποστηριχτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org