Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Αγωνιστική πρωτοβουλία για τη ΔΕΗ

Του Ηλία ΣΤΑΜΕΛΟΥ*

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν για μια ακόμη φορά οι προθέσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν η έκθεση του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία επαναφέρονται οι αντεργατικές προτάσεις όπως: Περικοπή των συντάξεων. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.

Το "καινούριο" αντεργατικό μέτρο που έρχεται είναι "ο ατομικός συνταξιοδοτικός λογαριασμός για κάθε ασφαλισμένο"! Τέτοια συστήματα εφαρμόζονται στη Χιλή και στη Σιγκαπούρη. Αυτά είναι πλέον τα πρότυπα που μας ετοιμάζουν. Αυτές είναι οι "εκσυγχρονιστικές" προτάσεις - "λύσεις" που θα... σώσουν τάχα το ασφαλιστικό σύστημα! Αυτή η αντεργατική - αντιασφαλιστική λαίλαπα που θα θίξει όλους τους εργαζόμενους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πρέπει να αποκρουστεί. Η επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα στη ΔΕΗ, μαζί με τα γενικά αυτά χαρακτηριστικά, δένεται με την πορεία ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης (θυγατρικές, νέος "Ιδρυτικός" (;) νόμος ΔΕΗ, απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας).

Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") στη ΓΕΝΟΠ και στους συλλόγους - μέλη της όχι μόνο δεν αντιστέκεται στις επιλογές αυτές, αλλά θεωρεί δεδομένες τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απαντά με ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις. Στο γράμμα της (8.9.97) προς τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μεταξύ των άλλων θεωρεί δεδομένο ότι η ασφαλιστική υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους δεν προκύπτει από τη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά "είναι υποχρέωση της ΔΕΗ" και μάλιστα ότι "θα της δημιουργήσει οικονομική ασφυξία" και προτείνει "να μετακυλιστούν στους καταναλωτές" οι δαπάνες. Η θέση αυτή είναι απαράδεκτη, γιατί αποσιωπά ότι η λειτουργία της ασφάλισής μας δημιουργεί συσσωρευμένο κεφάλαιο, ενσωματωμένο στην περιουσία της ΔΕΗ, της τάξης των 1,8 τρισ. δραχμών. Με τον τρόπο αυτό, οι πλειοψηφίες στη ΓΕΝΟΠ κάνουν πίσω ακόμα κι από αυτή την ανεπαρκή θέση για αναγνώριση της αναλογιστικής μελέτης και βοηθούν την κυβερνητική πολιτική, ενώ στρέφουν την "κοινή γνώμη" ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα, προωθούνται όλες οι αλλαγές για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ψήφισαν τον Ιούλη τη διάταξη για τις θυγατρικές και παραδίδουν ολόκληρα κομμάτια της Επιχείρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στο επόμενο τρίμηνο θα προχωρήσουν στην ψήφιση του "νέου ιδρυτικού νόμου της ΔΕΗ" προσαρμοσμένο στην οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της ΕΕ, με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, θα έχει άμεσες συνέπειες στους εργαζόμενους, στην Επιχείρηση (μείωση προσωπικού, χτύπημα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων), αλλά και στην πλειοψηφία των απλών και μεσαίων καταναλωτών, με την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας και τη χειροτέρευση των παρεχομένων υπηρεσιών. Αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι οι μεγάλοι καταναλωτές.

Καλούμε, για όλα αυτά, τους εργαζόμενους να αγωνιστούμε για να παραμείνει η ΔΕΗ μοναδικός παραγωγός, μεταφορέας και διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας. Να λειτουργήσει η ΔΕΗ προς όφελος της ανάπτυξης του τόπου και του ελληνικού λαού. Απέναντι σε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, όλες οι ταξικές δυνάμεις που ανησυχούν και αγωνιούν για τη λύση των προβλημάτων - ύστερα από πλατιά σύσκεψη - πήραμε την πρωτοβουλία να συντονίσουμε τη δράση μας, έτσι ώστε με την παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση. Πρώτη ενέργεια είναι η διοργάνωση συγκέντρωσης στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, τη μέρα της απεργίας (η ΓΕΝΟΠ ούτε αυτό δεν κάνει) έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, Χαλκοκονδύλη 30.

* Ο Ηλίας Σταμέλος είναι μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ