Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟ "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ"

ίναι φανερό ότι οδεύουμε προς μια γενική κοινωνική αντιμεταρρύθμιση και ότι στο κατώφλι του 21ου αιώνα, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη για την ασφάλισή τους, την υγεία κλπ, στο βαθμό βέβαια που θα μπορούν..."

Αυτά έγραφε ο "Ριζοσπάστης" στις 16 Γενάρη του 1994, στον πρόλογο της ειδικής έκδοσης που έκανε τότε με το περιεχόμενο της "Λευκής Βίβλου" της ΕΕ.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά - στις 26 Μάρτη του 1997 - ήρθε να επιβεβαιωθεί εκείνη η ζοφερή διαπίστωση, περίπου αυτολεξεί, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την "ιστορική" ομιλία του στον Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ. "Ενας καλά εφοδιασμένος νέος - είπε - μπορεί να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλιση, τη στέγαση και την υγειονομική του περίθαλψη..."!

Με εκείνη την ομιλία του ο Κ. Σημίτης εξέπεμψε το μήνυμα της γενικευμένης επίθεσης στο σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίθεση, που φαίνεται να μπαίνει στην τελική της ευθεία.

Τις τελευταίες μέρες το ασφαλιστικό βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο. Οχι, δυστυχώς, από τις προσπάθειες των συνδικάτων ή από τους αγώνες των εργαζομένων. Αλλά από τις έντεχνα διαρρέουσες πληροφορίες προς το φιλικό Τύπο, με στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης να δεχτεί περίπου ως μοιραία εξέλιξη το σχεδιαζόμενο τέλος της κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι, καθημερινά διοχετεύονται στην κοινή γνώμη ισχυρές δόσεις όχι μόνο παραπληροφόρησης, αλλά και κινδυνολογίας, που αποσκοπεί στην κατατρομοκράτηση των ασφαλισμένων.

****

Παρατηρείται, λοιπόν, το φαινόμενο οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, να ζητάνε και τα "ρέστα"! Να ολοφύρονται για επικείμενη χρεοκοπία και να επαγγέλλονται "εξυγίανση" και τη διασφάλιση των Ταμείων για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. "Θα φτιάξω ασφαλιστικό σύστημα για τα επόμενα 50 χρόνια", έλεγε το 1992 ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνος...

Ετσι είχε ξεκινήσει και το 1992 η φιλολογία για την κοινωνική ασφάλιση, κάτω από την εποπτεία του ΔΝΤ και κατέληξε με το νόμο 2084/92 - τον τρίτο στη σειρά αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ, που τώρα προσκυνάει το ΠΑΣΟΚ. Κι ένα χρόνο μετά - το 1993 - η τότε κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ. Ιδιο τοπίο, όπως και τώρα δηλαδή: Με αλλεπάλληλες ενέργειες (χάρισμα βεβαιωμένων οφειλών στο ΙΚΑ, νέες εισφοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές κλπ), οδηγούν τα Ταμεία στο χείλος του γκρεμού.

Ως κύριους αποδέκτες της φαιάς προπαγάνδας τους έχουν επιλέξει τους σημερινούς εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νεοασφαλιζόμενους, προσπαθώντας να τους υποβάλουν στην ιδέα ότι αν δε ληφθούν τώρα σκληρά μέτρα, αυτοί κινδυνεύουν να πάρουν πολύ μειωμένες ή καθόλου συντάξεις. Εδώ είναι που η προπαγάνδα τους αγγίζει τα όρια της αγυρτείας. Και αυτό, γιατί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ - τους οποίους επιμένουν ότι θα εφαρμόσουν απαρέγκλιτα - οι νεοασφαλισμένοι βρίσκονται ήδη ΕΚΤΟΣ συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και έχουν υπαχθεί σ' ένα σύστημα - εξάμβλωμα που παρέχει συντάξεις ίσες με το 1/3 περίπου των σημερινών κατώτερων συντάξεων, δηλαδή κάτι χειρότερο από απλά βοηθήματα! Με τους ίδιους νόμους έχουν ήδη επιδεινωθεί όλες οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των σημερινών εργαζόμενων. Παράλληλη είναι η δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων, αλλά και των δαπανών ασφάλισης ασθένειας.

Με πρόσχημα τη "σωτηρία" του ΙΚΑ, προετοιμάζουν το έδαφος και για την επιβολή κοινωνικού πόρου, προκειμένου - λέει - να σώσουν τα Ταμεία από την κατάρρευση. Είναι τουλάχιστον υποκριτές. Αν θέλουν να σώσουν το ΙΚΑ, δεν έχουν παρά να επιστρέψουν τα αποθεματικά που του άρπαξαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και που με τους πιο μέτριους υπολογισμούς φτάνουν τα 2 τρισ. δρχ. Να επιμείνουν στην είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών που φτάνουν τα 750 τρισ. Να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 300 δισ. το χρόνο. Να στήσουν στο "απόσπασμα" την εισφοροκλοπή και να καταργήσουν τις εισφοροαπαλλαγές...

*****

Αλλα, όμως, είναι τα σχέδιά τους. Είναι η υλοποίηση των κατευθύνσεων της"Λευκής Βίβλου" των πολυεθνικών, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ. Κατευθύνσεις, που η έκθεση Σπράου συνοψίζει - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενό της - σε μια φράση: Αμερικανοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.Στην Αμερική όμως ΔΕΝ υπάρχει σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Εκείνο που υπάρχει, είναι οι "τράπεζες τροφίμων", που μοιράζουν σ' όσους φτωχούς και ανασφάλιστους χάσουν το "Αμερικανικό όνειρο" τα τρόφιμα εκείνα που θα πέταγαν στα ζώα. Αυτή είναι η συνταγή της "ανταγωνιστικότητας" του κεφαλαίου, αυτό είναι το όραμα του "νέου ΠΑΣΟΚ".

Για τους εργαζόμενους, για το μαχόμενο συνδικαλιστικό κίνημα, η λύση βρίσκεται στον αγώνα για την ενίσχυση του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης, την τριμερή χρηματοδότησή της (εργοδότες, εργαζόμενοι, κράτος), την ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων ομάδων, τη λήψη όλων των προαναφερθέντων μέτρων για την οικονομική στήριξη του ΙΚΑ, άλλων Ταμείων, κλπ.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

...Στην Αμερική ΔΕΝ υπάρχει σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Εκείνο που υπάρχει, είναι οι "τράπεζες τροφίμων", που μοιράζουν σ' όσους φτωχούς και ανασφάλιστους χάσουν το "Αμερικανικό όνειρο" τα τρόφιμα εκείνα που θα πέταγαν στα ζώα. Αυτή είναι η συνταγή της "ανταγωνιστικότητας" του κεφαλαίου, αυτό είναι το όραμα του "νέου ΠΑΣΟΚ"


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ