Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εντός, εκτός και επί τ' αυτά"...

"Προϋποθέσεις" έθεσε ξανά η "Αυτόνομη Παρέμβαση" για τη συνέχιση της συμμετοχής της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο", κρατώντας για την ίδια ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα...

Νέους "όρους" για την παραπέρα συμμετοχή όχι τόσο της ίδιας, όσο κυρίως της ΓΣΕΕ.., στον "κοινωνικό διάλογο" έθεσε χτες η "Αυτόνομη Παρέμβαση" (σ. σ. πρόκειται για την παράταξη του "ΣΥΝ" στη ΓΣΕΕ), αλλά ταυτόχρονα εμφανίστηκε να αποδέχεται κυβερνητική παρέμβαση ακόμα και στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,μέσα από μια "αναγκαία συμφωνία" για τις αμοιβές των εργαζομένων!

Τους "όρους" της ανέπτυξε η "Αυτ. Παρέμβαση" σε συνέντευξη Τύπου χτες και ενώ σήμερα συνέρχεται η Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου",όπου θα παρουσιαστούν τα πορίσματα των ομάδων εργασίας για την "ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα"... Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, η "Αυτ. παρέμβαση" θεωρεί ότι τις επόμενες δέκα μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί πως: Θα κατατεθεί τροπολογία που θα καταργεί πρόσφατη διάταξη η οποία παρεμβαίνει στη λειτουργία του ΛΑΕΚ (ειδικός λογαριασμός για την ειδίκευση και κατάρτιση). Θα ανασταλούν οι διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου 2084 που έχουν εφαρμογή από 1.1.98. Τα πορίσματα του "κοινωνικού διαλόγου" δε θα εξαχθούν τμηματικά...

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί αυτές τις τρεις δεσμεύσεις, η "Αυτ. Παρέμβαση" υποστηρίζει ότι η ΓΣΕΕ θα πρέπει να αποχωρήσει από τις διαδικασίες του "κοινωνικού διαλόγου", χωρίς να αποσαφηνίζει τι θα κάνει η ίδια...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε σχετικά, ότι "δε θα πρέπει οι παρατάξεις να κινηθούν στα πλαίσια προειλημμένων αποφάσεων", καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση για την παραμονή ή όχι στον "κοινωνικό διάλογο" έχει αρχίσει στη ΔΑΚΕ.

Γ. Μαυρίκος: "Κόλπα και τακτικισμοί"

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε: "Τα στελέχη της συνδικαλιστικής παράταξης του Συνασπισμού στη ΓΣΕΕ με τις σημερινές τους δηλώσεις έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν τις πελώριες ευθύνες που έχουν επωμιστεί από κοινού με τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι και οι τρεις αυτές παρατάξεις έσυραν το χορό του "κοινωνικού διαλόγου" που έχει στο στόχαστρό του τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Τώρα, για εσωπαραταξιακούς τους λόγους, αλλά και για να προλάβουν χρονικά τη ΔΑΚΕ, απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από το στημένο παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου". Και τώρα όμως εστιάζουν και κριτικάρουν δευτερεύοντα ζητήματα επειδή στα πρωτεύοντα είναι συνένοχοι και το ξέρουν. Και τώρα ακόμα στρώνουν το χαλί στην ΠΑΣΚΕ, στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους με την πρότασή τους για ένταξη στον "κοινωνικό διάλογο" των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.... δηλαδή την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επί της ουσίας και η πρότασή τους για τα εισοδηματικά που χαρίζει στην εργοδοσία τα μεγάλα της υπερκέρδη, έρχεται να βοηθήσει την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Πιστεύουμε ότι με "κόλπα και τακτικισμούς" συνδικαλισμός δε γίνεται. Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να οξύνουν τον αγώνα τους και να εντείνουν την αποκάλυψη του "κοινωνικού διαλόγου" και των υπευθύνων του".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ