Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερμανογαλλικοί όρκοι πίστης στο ΕΥΡΩ

Την πεποίθησή του ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα ανταποκριθούν έγκαιρα στα κριτήρια ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, πριν από το Γενάρη του 1999, οπότε προβλέπεται να κυκλοφορήσει το ΕΥΡΩ, εξέφρασε χτες ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ στη Βαϊμάρη, με την ευκαιρία της γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής.

"Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε στα κριτήρια για το ΕΥΡΩ, έγκαιρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και οι Γάλλοι θα κάνουν το ίδιο", δήλωσε ο Κολ σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.

Οσον αφορά τον καγκελάριο της Γερμανίας, η δήλωση αυτή πρέπει να εκληφθεί ως μια ακόμη προειδοποίηση προς όσους εγείρουν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία του ΕΥΡΩ δε θα πρέπει να μειώσει την ισχύ του μάρκου. Εξάλλου στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, την οποία διέρχεται η Γερμανία, ο Χ. Κολ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εμφανίζονται μόνοι στην υποστήριξη του εγχειρήματος της ΟΝΕ. Οσον αφορά τους Γάλλους συνομιλητές ο όρκος πίστης στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, στις προθεσμίες και τα κριτήρια της ΟΝΕ, αποτελεί την ομολογία τους (και μάλιστα ενώπιον του "ηγεμόνος") ότι εγκαταλείπουν τις όποιες, έστω και φραστικές, επιφυλάξεις τους.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Γερμανός καγκελάριος είναι εγγυητές μιας ορισμένης άποψης για την Ευρώπη: Μιας Ευρώπης ειρηνικής και ισχυρής.

"Εχουμε ιδιαίτερη ευθύνη και μάλιστα προσωπική", τόνισε ο Σιράκ, ενώ ο Ζοσπέν υπογράμμισε ότι "το Παρίσι είναι πολύ ψύχραιμο όσον αφορά το ΕΥΡΩ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ