Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΕΝΙΤΣΑ ΑΡΤΑΣ
Απόγνωση πάνω από τις στάχτες

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο καταστραμμένο από πυρκαγιά χωριό

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού Γραμμενίτσα Αρτας μετά από την ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν τα ελαιόδεντρά τους, από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5 του Σεπτέμβρη. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της κατέστρεψε περίπου 4.000 ελαιόδεντρα αλλά και μεγάλες εκτάσεις βοσκότοπων, οδηγώντας στην απελπισία τους αγροτοκτηνοτρόφους του χωριού. Μόνη τους ελπίδα τώρα είναι η ταχεία εξατομίκευση των ζημιών και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η καταστροφή των ελαιόδεντρων δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στους κατοίκους του χωριού, αφού τα ελαιόδεντρα είναι η κύρια πηγή εισοδήματος. Και το μέλλον του χωριού προδιαγράφεται δυσοίωνο, αφού το φυτικό κεφάλαιο (ελαιώνες) που καταστράφηκε από την πυρκαγιά είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αντικατασταθεί. Δεν είναι όμως μόνο οι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν από τη φωτιά. Σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι κτηνοτρόφοι του χωριού, αφού μετά την καταστροφή των βοσκότοπων είναι αναγκασμένοι πλέον να αγοράσουν τροφή για τα ζώα τους.

Τη Γραμμενίτσα επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ στο οποίο μετείχαν ο Δ. Ξυλογιάννης,μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ, ο Β. Ζιώβας,γραμματέας της ΝΕ Αρτας, και ο Ν. Γιαννούλης,μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρτας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αφού πραγματοποίησε επιτόπια περιοδεία στην καμένη περιοχή, συναντήθηκε με τους πληγέντες από την πυρκαγιά κατοίκους και με τον πρόεδρο Λ. Σακαγιάννη,τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα της κοινότητας. Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά και δεσμεύτηκε ότι θα προβάλει τα αίτημα των κατοίκων με κάθε τρόπο τοπικά και πανελλαδικά. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ θα φέρουν το πρόβλημα στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας, σε υπόμνημά του προς το υπουργείο Γεωργίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρτας, αφού περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της πυρκαγιάς και την έκταση των ζημιών, κάνει έκκληση να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, για την εξατομίκευση των ζημιών και την κίνηση της διαδικασίας για άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων του χωριού. Ακόμα, στο υπόμνημα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμμενίτσας επιρρίπτει ευθύνες στη Δασική Υπηρεσία Αρτας, αναφέροντας ότι υπήρξε καθυστερημένη επέμβαση στο χώρο της πυρκαγιάς και κάνει λόγο για ανύπαρκτο συντονισμό στις ενέργειες κατάσβεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ