Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εφυγε" έχοντας κάνει το χρέος του στο ακέραιο

Κηδεύτηκε χτες ο παλαίμαχος κομμουνιστής συνδικαλιστής Κώστας Παπανικολάου, αφήνοντας πίσω του ακριβή παρακαταθήκη τη συνέχιση του αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης

"Εφυγε", έχοντας κάνει το χρέος του στο ακέραιο. "Εφυγε" αγκαλιασμένος από εκατοντάδες συντρόφους του, αυτός που πάντα είχε απλωμένη μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά για τον εργάτη, για τους νέους, για τον κόσμο ολόκληρο. Δίπλα από το - σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ - φέρετρό του, "πέρασε" η ίδια η ιστορία του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.Μια ιστορία ατελείωτων αγώνων, διώξεων και κατατρεγμών, όπως ήταν και η ίδια η ζωή του παλαίμαχου κομμουνιστή συνδικαλιστή και ιστορικού προέδρου του Σωματείου Σερβιτόρων Αθήνας Κώστα Παπανικολάου,που κηδεύτηκε χτες το απόγευμα από το νεκροταφείο Καλλιθέας.

Ηταν εκεί οι ασπρομάλληδες γέροντες σύντροφοι του μπάρμπα - Κώστα, που μαζί του επιχείρησαν την "έφοδο στους ουρανούς", για να θυμίσουν ότι ο μόνος αγώνας που πάει χαμένος είναι ο αγώνας που δε γίνεται. Ηταν εκεί και οι νεότερες γενεές συνδικαλιστών, αυτοί που βρήκαν στο πρόσωπό του έναν πολύτιμο δάσκαλο, για να υποσχεθούν ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο που εκείνος έδειχνε μέχρι τα στερνά του. Ηταν εκεί οι συναγωνιστές του από το Σωματείο Σερβιτόρων, που μέχρι και την περασμένη Παρασκευή - μια μέρα πριν ο μπάρμπα - Κώστας μάς αποχαιρετήσει - τον έβλεπαν κοντά τους στο σωματείο τους, να τους εμπνέει με την παρουσία του και να τους χρεώνει με χρέος βαρύ, με το μοναδικό τρόπο που αυτός ήξερε. Με το να είναι πάντα παρών,με το να είναι πάντα μπροστά, παρά το βάρος των χρόνων που κουβαλούσε στην πλάτη του.

Πρώτος τον αποχαιρέτησε, από τη μεριά της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μήτσος Κατσανάκος."Η παρουσία μας εδώ - είπε - είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε Σένα, τον Κομμουνιστή, τον Ανθρωπο, που ταύτισε την ύπαρξή του με ό,τι πιο όμορφο και ιδανικό πηγάζει μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού της πατρίδας μας. Πάντοτε, όταν σε καλούσε το επαναστατικό καθήκον, έδινες το βροντερό "παρών", και στη νιότη και στα γεράματά σου. Τα λόγια σου θα καθοδηγούν τα βήματά μας: "Ο,τι και να γίνει, ο κόσμος θ' αλλάξει και τότε θα πάψουν να υπάρχουν πεινασμένοι. Η ζωή η ίδια γεννάει αγώνες. Εργάτη δε χαρίζουμε κανέναν. Αγαπητέ μπάρμπα - Κώστα, παλαίμαχε κομμουνιστή, είναι δύσκολο μέσα σε λίγες γραμμές ν' αγγίξουμε το μεγαλείο της ύπαρξής σου, όμως, σου δίνουμε όρκο ότι θα βαδίσουμε πιστά στο δρόμο που χάραξες εσύ και η γενιά σου".

"Τι λόγια να βρω, που να μην είναι μικρά και ασήμαντα μπροστά στο μεγάλο σου αγωνιστικό μπόι;", αναρωτήθηκε, αποχαιρετώντας τον μπάρμπα - Κώστα, ο πρόεδρος της ΕΣΑΚ, Γιάννης Επιτρόπου και συνέχισε: "Τι να πρωτοθυμηθούν οι σύντροφοι και οι συνάδελφοί σου; Τις δεκαετίες που είχες κάνει δεύτερο σπίτι σου το συνδικάτο; Τις ακούραστες υπηρεσίες, που πρόσφερες πάντα με το χαμόγελο στα μαγεριά της Γιούρας και της Λέρος; Το παράδειγμα που έδινες στους νεότερους με την αταλάντευτη πίστη σου στο Κόμμα και στα ιδανικά του; Την αισιοδοξία που γέμιζε τις αίθουσες της ΕΣΑΚ, όταν μας συμβούλευες κι έλεγες: "Με βάση τα προβλήματα σύντροφοι. Κοντά στους εργάτες, με βάση τα προβλήματα"".

"Μας έμαθες να εμπιστευόμαστε τους εργάτες. Μας έλεγες ότι κι αυτοί δικοί μας είναι. Εσύ που ποτέ δε μίλαγες για τον εαυτό σου, εσύ που έλεγες πάντα "εμείς"", σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Χρήστος Κατσώτης και κατέληξε: "Επέμενες και μας τόνιζες "ασχοληθείτε με τα προβλήματα για να κερδίσουμε τους εργάτες". Ετσι θα πορευτούμε, σύντροφε Παπανικόλα. Ετσι θα βαδίσουμε, μαζί με τους εργάτες στους καθημερινούς και μεγάλους αγώνες".

Τους σκληρούς αγώνες του κλάδου, με τον Παπανικόλα στην πρώτη γραμμή και τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων για τις συνθήκες δουλιάς, για το οχτάωρο, για το μεροκάματο, θύμισε συγκινημένος ο Βαγγέλης Μίσσος από το Σύνδεσμο των Συνταξιούχων Επισιτιστών.

"Οι σερβιτόροι και οι μάγειροι δε θα σε ξεχάσουν ποτέ. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε", τόνισε ο ιστορικός πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων Κώστας Κυριαζόπουλος.

Τους αγώνες του μπάρμπα - Κώστα, στη μαύρη περίοδο της χούντας, θύμισε ο Δημήτρης Πρωτοψάλτης, από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν από το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι Δ. Γόντικας,Σπ. Χαλβατζής,Κ. Παρασκευάς,πολλά μέλη της ΚΕ του Κόμματος, οι βουλευτές του Στρ. Κόρακας και Μ. Κωστόπουλος,ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος και όλοι οι σύντροφοί του στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας, ο γραμματέας της ΕΣΑΚ Δ. Κουμπούρης,ο γεν. γραμματέας του ΕΚΑ Π. Σοφός,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής και εκατοντάδες αγωνιστές και συνδικαλιστές όλων των γενεών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον σύντροφο Κώστα Παπακωνσταντίνου(2024-03-22 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2020-12-12 00:00:00.0)
Στερνό «αντίο» στον σ. Γιάννη Σκαρπερό(2015-06-09 00:00:00.0)
«Εφυγε» πρόωρα από τη ζωή ο σύντροφος Κώστας Λιαπάτης(2013-05-14 00:00:00.0)
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Δ. Στίγκα(2010-03-10 00:00:00.0)
Αύριο στο μνημόσυνο του μπαρμπα - Κώστα(1997-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ