Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι εκδότες για το σχολικό βιβλίο

Χρήσιμες προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών

Τις θέσεις της για την έκδοση και κυκλοφορία και των σχολικών βιβλίων, με την ευκαιρία της ψήφισης του νομοσχεδίου για την παιδεία, κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

Πιο συγκεκριμένα για την έκδοση των σχολικών βιβλίων προτείνει να γίνεται από τους εκδότες και να βασίζεται σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα, την ευθύνη του οποίου θα έχει το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.Το πρόγραμμα αυτό να ισχύει για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια και την επιλογή ανάμεσα στα εγκεκριμένα από επιτροπή του υπουργείου βιβλία να την κάνει ο σύλλογος των καθηγητών κάθε σχολείου ή οι διδάσκοντες κάθε μαθήματος.

Για τη διακίνηση των διδακτικών βιβλίων στα σχολεία, η ΠΟΕΒ προτείνει να διατίθενται από τα κατά τόπους βιβλιοπωλεία, δωρεάν, με συντονισμό του ΟΕΔΒ.

Τα βιβλία, που θα επιλέγονται από την επιτροπή ως κατάλληλα για διδακτικά, θα πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον για τρία χρόνια.Οι μαθητές θα επιστρέφουν τα βιβλία τους στο τέλος του σχολικού έτους στο σχολείου, το οποίο να τα δίνει στους μαθητές της επόμενης τάξης.Με τον τρόπο αυτό η ΠΟΕΒ πιστεύει ότι οι μαθητές θα μάθουν να σέβονται ως εξαιρετικό κοινωνικό αγαθό τα βιβλία και επίσης δε θα κόβονται τόσες χιλιάδες δέντρα για την παραγωγή τόνων χαρτιού που σπαταλιέται.

Με την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, η ΠΟΕΒ ευελπιστεί ότι "θα μπουν ξανά οι μαθητές στα βιβλιοπωλεία, το σχολικό βιβλίο λόγω ανταγωνισμού μεταξύ των εκδοτών θα είναι καλύτερο ποιοτικά και αισθητικά και το κράτος θα κάνει σημαντική οικονομία, αφού η πληρωμή των εκδοτών για τα βιβλία αυτά θα υπολείπεται κατά πολύ των χρημάτων που θα ξόδευε για να τυπώσει τριπλάσια αντίτυπα για τρία σχολικά έτη".

Η Ομοσπονδία δηλώνει "πρόθυμη να συζητήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου και αργότερα, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση υπό την προϋπόθεση ότι για κάθε αλλαγή απαιτείται μελέτη, οργάνωση και σταθερά βήματα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ