Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΒΡΟΣ
Αντιμέτωποι με την ερήμωση και την εγκατάλειψη

Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και ο κομμουνιστής βουλευτής Στρατής Κόρακας συναντήθηκαν με τους Ελληνες της Ιμβρου στον τόπο τους

"Μη μας ξεχνάτε" (!!!) αυτή τη φωνή αγωνίας άκουσε σε κάθε βήμα της η αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,σε κάθε συνάντηση που είχαν στην Ιμβρο με τους Ελληνές του νησιού, αυτούς τους 250 που έχουν παραμείνει ως μόνιμοι κάτοικοι και τους επισκέπτες από την Ελλάδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στις 22 - 23 Αυγούστου.

Η αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου αποτελούνταν από τον νομάρχη Λέσβου κ. Μαθιέλη, τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Πολίτη και άλλα μέλη του.

Η επίσκεψη αυτή δεν είχε ως σκοπό κάποια δημαγωγική "υπερπατριωτική" εκμετάλλευση των Ιμβριων ελληνικής καταγωγής, αλλά το "φρεσκάρισμα" της γνωριμίας από πρώτο χέρι και επιτόπου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκεί ομογενείς μας και την αναζήτηση λύσεων.

Η αντιπροσωπεία έφτασε στην Ιμβρο μέσω Αϊβαλί και Τσανάκαλε όπου έγινε δεκτή με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα από τον δήμαρχο της πόλης Ισμαϊλ Εζάι, με τον οποίο συζήτησε τις κοινές προσπάθειες που πρέπει να δυναμώσουν για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών.

Φτάνοντας στο νησί, την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν στο λιμάνι οι κάτοικοι του νησιού και οι σύλλογοι Ιμβριων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Με την περιοδεία στο νησί διαπιστώθηκε η έκδηλη πικρία σχεδόν όλων των κατοίκων, για την ουσιαστική ερήμωση των ελληνικών χωριών και για την εγκατάλειψη που πρακτικά έδειξε η Ελλάδα από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και μετά, με την έλλειψη οποιασδήποτε προσφυγής της επίσημης Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τις σοβαρότατες παραβιάσεις και στην πράξη μη - εφαρμογή της συνθήκης αυτής από την επίσημη Τουρκία. Ετσι φτάσαμε μεταξύ άλλων στο κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, στην εγκατάλειψη της επιταγής της Συνθήκης για αυτοδιοίκηση της Ιμβρου από τους Ελληνες κατοίκους, στην απώλεια πολλών περιουσιών ομογενών μας με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ή μέσω αφαίρεσης ιθαγενειών, κυρίως λόγω μη εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας και στον κίνδυνο νέων απωλειών μέσω του κτηματολογίου που αυτή τη στιγμή συντάσσεται.

Κατά την επίσκεψη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας αφού σημείωσε ότι αυτή γίνεται για την καλύτερη γνωριμία με τους Ιμβριους ομογενείς μας στον τόπο τους και τα προβλήματα τους, συγχάρηκε όλους όσοι επιμένουν να μένουν στο νησί παρά τις αντιξοότητες. Τόνισε ότι το ΚΚΕ επιμένει στην ανάγκη εφαρμογής των συνθηκών και του αγώνα γι' αυτήν την εφαρμογή και ότι θα πρέπει όλες οι μειονότητες να είναι γέφυρες ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στους λαούς και όχι παράγοντες έντασης. Στο πνεύμα αυτό κάλεσε τους Ιμβριους να κλείσουν τα αυτιά τους στα εθνικιστικά κηρύγματα από όπου και αν προέρχονται. Υπενθύμισε στους κατοίκους ότι το πρόβλημα των νησιών Ιμβρου και Τενέδου έγιναν συχνά αντικείμενο δημαγωγίας εθνικιστικής κυρίως από εκείνους που συστηματικά σιώπησαν μπροστά στην παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης. Τέλος διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ στο πνεύμα αυτό και στο μέτρο των δυνατοτήτων, όπως πάντα θα βοηθήσει μέσα και έξω από τη Βουλή και υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης του αγώνα για την απαλλαγή από την εξάρτηση από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαιρούν για να βασιλεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ