Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κεντροαριστερός" ιμπεριαλισμός

Η Ιταλία, εκτός της... παραγωγής της "κεντροαριστερής" "Ελιάς", επιδίδεται και στην παραγωγή στρατιωτικών ελικοπτέρων. Τυχαίνει μάλιστα να θέλει να πουλήσει και τα ελικόπτερα που παράγει. Αν μη τι άλλο, η Τουρκία, μια χώρα που το εξοπλιστικό της πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα ανέρχεται στα 60 δισ. δολάρια, αποτελεί έναν ιδανικό υποψήφιο αγοραστή. Μπροστά σε τέτοιους... ευγενείς στόχους, τι αξία έχει το Διεθνές Δίκαιο; Μπροστά σε τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες κανένας "μπίσνεσμαν" δεν έχει ενδοιασμό να αναγνωρίσει μέχρι και το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, όπως έκανε προχτές ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λ. Ντίνι, για να ευχαριστήσει τους πάτρωνες του Αττίλα, στην Αγκυρα.

Η Ιταλία, εκτός της συμμετοχής της στο "κλαμπ" των "κεντροαριστερώς" κυβερνώμενων χωρών, ανήκει και σε άλλα, εξίσου... ευυπόληπτα "κλαμπ": Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μέλος του "γκρουπ των 7" ηγετικών χωρών του καπιταλιστικού κόσμου. Με λίγα λόγια, το καπιταλιστικό κράτος που λέγεται Ιταλία είναι διαποτισμένο από τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τις "αρχές" του ιμπεριαλισμού στις διεθνείς σχέσεις. Το γεγονός ότι η Ιταλία διά του υπουργού των Εξωτερικών βαφτίζει τους εισβολείς της Κύπρου ως "πολιτικές οντότητες", δεν είναι παράπτωμα. Είναι αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο ο ιμπεριαλισμός εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Η Ιταλία, εκτός από "κεντροαριστερούς", σαν τους Ντ' Αλέμα, Πρόντι και Ντίνι, έχει και στρατιώτες. Εχει στρατιώτες που το κράτος της ιταλικής πλουτοκρατίας στέλνει να "σώσουν" τους Σομαλούς (όπως παλιότερα τους Αιθίοπες), για να αποδειχτεί ότι ο "ειρηνευτικός" ρόλος των ιμπεριαλιστών είναι σύμφυτος με τις απάνθρωπες θηριωδίες, όπως αυτές καταγράφηκαν, πρόσφατα, στα βασανισμένα κορμιά "ιθαγενών" που οι φωτογραφίες τους έκαναν το γύρο του κόσμου. Επίσης έχει στρατιώτες που τους στέλνει στην Αλβανία για να επιβάλουν τον "ανθρωπισμό" των πολυεθνικών δυνάμεων κατοχής. Σε όσους, δε, Αλβανούς δεν επιδεικνύεται ο παραπάνω "ουμανισμός" στη στεριά, επιδεικνύεται στη θάλασσα, όπου το ιταλικό κράτος πνίγει τους λαθρομετανάστες βουλιάζοντας τα σαπιοκάραβα στα οποία επιβαίνουν.

Το ιταλικό κράτος και οι κυβερνήσεις του - παρά και ενάντια στον ιταλικό λαό και τα συμφέροντά του - είναι ένα από τα κέντρα του ιμπεριαλιστικού κόσμου. Ενός κόσμου που τα "ιδανικά" του αρχίζουν και τελειώνουν στα σχέδια και τη διαπάλη για επέκταση των σφαιρών επιρροής του. Στα Βαλκάνια δεν είναι άγνωστες οι μεθοδεύσεις της Ιταλίας να πάρει υπό την ομπρέλα της ένα κομμάτι της περιοχής ώστε να επιδοθεί και εκείνη στο πλιάτσικο της "νέας τάξης".

Γι' αυτό και οι Ιταλοί κυβερνώντες, αλλά και οι δικοί μας "κεντροαριστεροί" ομογάλακτοί τους (που από κοινού εισβάλλουν με την Ιταλία στην Αλβανία και ο ενδοβαλκανικός ανταγωνισμός τους κάθε άλλο παρά άσχετος είναι με τη στάση της Ρώμης στο Κυπριακό), ας αφήσουν τα υποκριτικά περί ανασκευής των δηλώσεων Ντίνι. Το λάθος στην περίπτωση Ντίνι δε σχετίζεται με τις δηλώσεις του για την Κύπρο, οι οποίες είναι απόλυτα σωστές με βάση το σύστημα του ιμπεριαλιστικού "mare nostum" κάθε εποχής. Το "λάθος" είναι της ιστορίας, που σήμερα γράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο από την αποθρασυμένη τάξη των καπιταλιστών. Αυτό το "λάθος", όμως, θα διορθωθεί. Θα το διορθώσουν οι λαοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ