Πέμπτη 28 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εκσυγχρονισμός" του... έτσι θέλω

Ασκείται πολιτική με τακτικές του τύπου "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρέ; "!... Κι, όμως, ασκείται. Αυτό, τουλάχιστον, εισηγείται με την πρακτική της η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, έχοντας στις "δημοκρατικές" αποσκευές των "σοσιαλιστικών" ΜΑΤ τα μπουλόνια από τα ξεχαρβαλωμένα τρακτέρ των αγροτών, προχωρά ακάθεκτη στον "εκσυγχρονισμό", κραυγάζοντας προς την ελληνική κοινωνία - και το κάθε κοινωνικό στρώμα που βάζει στο μάτι - "ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;"...

Αυτό το "νταϊλίκι" καφενείου (ή μήπως πρόκειται για "εκσυγχρονισμένο" αντριλίκι όπως εκείνο των πρωτοπαλίκαρων στα σινιέ παραλιακά "μαγαζιά";), γίνεται επίσημη ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα άμα τη επιστροφή του πρωθυπουργού από τις παραλίες. Ηδη, από τους πρώτους που έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι "θα παταχτούν", είναι οι καθηγητές (διορισμένοι και αδιόριστοι), όσοι αντιτίθενται στις αναγκαστικές συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, όσοι δηλώνουν ότι θα καταργήσουν στην πράξη το αντι-υγειονομικό έκτρωμα που ψηφίστηκε στη Βουλή, όσοι αμφισβητούν την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και γενικώς, όσοι δε βαράνε "προσοχή" στους καπεταναίους του "κοινωνικού διαλόγου".

Εκείνοι, δε, που αρέσκεται η κυβέρνηση να τους κουνάει απειλητικά το δάχτυλο μπροστά από τη μύτη τους είναι οι εργαζόμενοι. Οποιος τολμήσει να ζητήσει αύξηση στο μισθό του, μαύρο φίδι που τον έφαγε. Θα καταγγελθεί σαν "Εφιάλτης" που άνοιξε την κερκόπορτα για να ξεφύγει η ΟΝΕ από την αγκάλη της"ισχυρής Ελλάδας", υπόσχεται το Μέγαρο Μαξίμου. Ασε που τα αγροτοδικεία δεν έχουν πρόβλημα να μετακομίσουν και στα αστικά κέντρα...

Κάπως έτσι μάς τα λέει η κυβέρνηση. Κάπως έτσι μας πληροφορούν κάθε μέρα τα ΜΜΕ που έχουν αναλάβει να λανσάρουν την αντιλαϊκή κατρακύλα και τα "φοβερίσματα" του επικοινωνιακού επιτελείου του πρωθυπουργού, ως ένδειξη μέγιστης κυβερνητικής "αποφασιστικότητας".

Γίνεται, για παράδειγμα, αναβρασμός στο χώρο της Παιδείας και οι κυβερνώντες μοιράζουν αποβραδίς σκονάκια σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με τη φράση "ας το έχουν υπόψη τους όσοι αντιδρούν ότι εμείς θα καταργήσουμε την επετηρίδα ό,τι και να γίνει", με έμφαση στο "ό,τι και να γίνει"... Την άλλη μέρα, οι θιασώτες του "ακαδημαϊκού" στιλ και της πρωθυπουργικής στιβαρότητας, πετροβολούν την εκπαιδευτική κοινότητα με τα οχτάστηλα που τους μοίρασε την προηγούμενη η κυβέρνηση του "νέου" ήθους και ύφους.

Τα ίδια με την εισοδηματική πολιτική. "Θα μπούμε στην ΟΝΕ πάση θυσία", τουτέστιν αυξήσεις γιοκ, λέει η κυβέρνηση με τη σφραγίδα της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Σπεύδει το επικοινωνιακό επιτελείο να μεταφέρει τη "βρισιά" μέσω των οπτικοακουστικών μέσων, μήπως και δεν καταλάβει κανένας εργαζόμενος ότι η "βρισιά" στρέφεται εναντίον του. Μήπως και παρακούσει κανένας υπάλληλος και δεν αρχίσει να τρέμει μπροστά στον κίνδυνο να κατηγορηθεί ως "υπονομευτής" της ευρω-υποταγής της χώρας, αν τολμήσει να βάλει πάνω από τις επιταγές της κυβέρνησης προς τα αφεντικά της, τις δικές του "επιταγές": Το νοίκι του, τα έξοδα για να φάει και να ντυθεί, τα δίδακτρα των παιδιών του κλπ.

Ομως, δεν τα έχει καταλάβει καλά τα πράγματα η κυβέρνηση. Γιατί όταν πουλάς τον "τσαμπουκά" με τη σέσουλα, αυτό δεν είναι γενναιότητα και ηρωισμός, αλλά πολιτική θρασυδειλία. Και η πολιτική θρασυδειλία όσα "μπλόκα" κι αν περάσει, θα έρθει η ώρα που τα γκλοπς και τα αστυνομικά κράνη της θα παραδοθούν ανήμπορα μπροστά στα ακόμα ισχυρότερα λαϊκά "μπλόκα". Η κυβέρνηση με την πρακτική της και την αλαζονεία της, με τον λεκτικό, αλλά και τον έμπρακτο αυταρχισμό της (που είναι αναπόφευκτος σύμμαχος κάθε αντιλαϊκής πολιτικής) θα καταφέρει να υποστεί το "μπλοκάρισμά" της μια ώρα αρχύτερα.

Θα το καταλάβει πολύ σύντομα. Δεν αργεί η στιγμή που όλοι αυτοί που νομίζει ότι τρομοκρατεί και απομονώνει μεταξύ τους, θα συναντηθούν στους δρόμους των συλλαλητηρίων, ρίχνοντας σε αχρηστία τα κυβερνητικά σχέδια εγκαθίδρυσης καθεστώτος "κοινωνικού εμφυλίου" στην Ελλάδα. Θα συναντηθούν εκεί που οι αγωνιστές στο χώρο της Παιδείας, οι αρνητές μιας αυταρχικής μεταρρύθμισης στους ΟΤΑ, οι αγρότες, οι εργάτες θα ενωθούν σε ένα λαϊκό μέτωπο, που μπροστά του θα φαντάζουν παιδιάστικη κομπορρημοσύνη τα "ξέρεις ποιος είμαι εγώ" της κυβέρνησης και των αφεντικών της. Ασε, που ο λαός ξέρει πολύ περισσότερα για την κυβέρνηση, απ' όσα ξέρει η κυβέρνηση για το λαό. Και όταν έρθει η ώρα να τα πούμε, να είναι σίγουροι: Θα γνωριστούμε καλύτερα...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ