Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ εκβιάζουν για μείωση των εισφορών τους

(Του ανταποκριτή μας

Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, άρχισε από τη Δευτέρα(11/8)παγκόσμια περιοδεία - όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος - για να πείσει βασικές χώρες να υποστηρίξουν τη μείωση των χρηματικών εισφορών των ΗΠΑ προς το διεθνή οργανισμό και, επίσης, να προωθήσει πρόταση της κυβέρνησης Κλίντον για την αύξηση των μόνιμων μελών των Συμβουλίου Ασφαλείας από 5 σε 10, με την προσθήκη της Γερμανίας και Ιαπωνίας, και τριών άλλων χωρών που θα προέρχονται από τον λεγόμενο τρίτο κόσμο. Δηλαδή, ο συνολικός αριθμός των μελών του Σώματος αυτού να ανέβει από 15 σε 20.

Η αξίωση για τη μείωση των εισφορών των ΗΠΑ, εντάσσεται στα πλαίσια του εκβιασμού που ασκεί το αμερικανικό κογκρέσο, το οποίο αρνείται επίμονα τη χορήγηση χρήματος για την εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια - για την ακρίβεια: 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια - αν πρώτα δεν εκπληρωθεί ο όρος αυτός, αν, δηλαδή, δε μειωθούν οι εισφορές τους.

Η κυνική αυτή αυθαιρεσία έχει προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους του ΟΗΕ, δεδομένου ότι, η Γενική Συνέλευση των 185 μελών - κρατών εγκρίνει την αμερικάνικη αυτή απαίτηση, κάποιες άλλες χώρες - ανάμεσά τους αναφέρεται η Κίνα - θα κληθούν να αυξήσουν τις δικές τους συνδρομές σαν μέλη του οργανισμού. Σήμερα οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του.

Ας σημειωθεί ότι οι συνδρομές δεν είναι προαιρετικές. Το ύψος τους, για την κάθε χώρα, έχει από παλιά καθοριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με βάση το οικονομικό επίπεδο των μελών του. Οι ΗΠΑ, σαν πλουσιότερη χώρα - αντιπροσωπεύει το 27% του παγκόσμιου εισοδήματος - οφείλουν να καλύπτουν το 25% των εξόδων του ΟΗΕ. Τώρα θέλουν να μειωθεί στο 20%.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι από την παρουσία και τις δραστηριότητες του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ ωφελούνται τεράστια. Οπως έγραψε πρόσφατα η "Νιου Γιορκ Ποστ" - η Νέα Υόρκη, όπου εδρεύει ο διεθνής οργανισμός, αποκομίζει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, που προέρχονται από πληρωμές για διάφορες υπηρεσίες. Επίσης, ο Οργανισμός εξασφαλίζει 16.400 θέσεις εργασίας στη μητροπολιτική περιοχή της πόλης, καθώς και σε 14.300 άλλα άτομα: οδηγούς αυτοκινήτων, φρουρούς ασφαλείας, καθαριστές κλπ.

Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον "Σύνδεσμο των ΗΠΑ για τον ΟΗΕ", (ΟΗΕ - ΗΠΑ) επικεφαλής του οποίου είναι ο Τζον Ουάιτχεντ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, και ο Ελιοτ Ρίτσαρντσον, πρώην υπουργός Αμυνας, ο ΟΗΕ διαθέτει για ειρηνευτικές δραστηριότητες, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και έργα ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Απ' αυτά, κοντά 1 δισεκατομμύριο δολάρια πηγαίνει σε αμερικάνικες εταιρίες. Δικαιολογημένα, λοιπόν, διαμαρτυρήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΟΗΕ - ΗΠΑ, Ραλφ Σουέρμαν, λέγοντας: "Αυτά τα μέλη του Κογκρέσου, υπερβάλλουν τις ελλείψεις του Οργανισμού και ζητούν την αποχώρηση των ΗΠΑ, παραγνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ΟΗΕ για τις αμερικάνικες επιχειρήσεις".

Ας επανέλθουμε, όμως, στον Μπιλ Ρίτσαρντσον, γνωστό και ως "Καουμπόη με το χαμόγελο και με το λάσο" (το σκοινί που κρατάν, καβάλα σε άλογο, οι καουμπόηδες για να πιάνουν τα βόδια), όπως τον αποκαλούν συμπατριώτες του. Προτού αναχωρήσει για την περιοδεία του, ανακοίνωσε ότι θα επικεντρώσει την προσοχή του στην Ασία: Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Τατζικιστάν, Καζαχστάν και Ουζμπεκιστάν, αλλά θα σταθμεύσει και στη Ρωσία, Γεωργία, Ουκρανία και Γαλλία.

Η επίσκεψη στην Κεντρική Ασία υποδείχτηκε από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, εξήγησε ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρώην ομοσπονδιακός βουλευτής από το Νιου Μέξικο, πράγμα που έδωσε λαβή σε υπαινιγμούς ότι ίσως προετοιμάζει το έδαφος σαν υποψήφιος αντιπρόεδρος, όταν ο Γκορ θα επιδιώξει την προεδρία στις επόμενες γενικές εκλογές.

Μαζί με όλα αυτά, το βαρύ κλίμα περιπλέχτηκε ακόμα πιο πολύ και από το γεγονός ότι 50 μέλη της Βουλής έχουν υπογράψει ένα σχέδιο νομοθετήματος, όπου διατείνονται ότι ο ΟΗΕ οφείλει στις ΗΠΑ τουλάχιστο 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σαν αποζημίωση για εθελοντική υποστήριξη υιοθετημένων από τον ΟΗΕ ειρηνευτικών επιχειρήσεων, ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων ενεργειών, στην Αϊτή, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρουάντα και Σομαλία στο διάστημα 1992 - 1995. Που σημαίνει, ότι η έγκριση ενός τέτοιου μέτρου θα απαγόρευε την καταβολή όλων των παλιών και σημερινών οφειλών των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αν δεν καταβληθεί το πιο πάνω ποσό γι' αυτές τις δραστηριότητες!

Σ' αυτούς, και άλλους παρόμοιους εκβιασμούς αναφέρεται ένα νέο βιβλίο της δημοσιογράφου και ραδιοεκφωνήτριας, Φίλις Μπένις, με τον εκφραστικό τίτλο: "Δίνοντας τα παραγγέλματα: πώς η Ουάσιγκτον κυριαρχεί στο σημερινό ΟΗΕ".

Η συγγραφέας παραθέτει κάμποσα παραδείγματα για τον υπερατλαντικό κυριαρχικό ρόλο, όπως στον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, στη Σομαλία, Αϊτή, Βοσνία και Ρουάντα, καθώς και για τη χρησιμοποίηση ωμών οικονομικών κυρώσεων. Και επισημαίνει ότι, ενώ η Ουάσιγκτον υπονομεύει και περικόβει τις εισφορές στον Οργανισμό σε κάθε περίσταση, σε καίριες στιγμές χειραγωγεί την υποστήριξη του ΟΗΕ για αμφίβολες επεμβάσεις - ή τον εξαναγκάζει να παραμένει αμέτοχος.

Τέλος, ο ΟΗΕ - ΗΠΑ καταγγέλλει ότι η προτεινόμενη νομοθεσία στο Κογκρέσο δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Αντίθετα, επιβάλλει το δικαίωμα του Σώματος αυτού να υπαγορεύει τους όρους του στα 184 άλλα μέλη - κράτη του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξευρέθη... λύση για τις αμερικανικές οφειλές!(2000-12-23 00:00:00.0)
Αρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες(1998-04-26 00:00:00.0)
Παραμένουν επικίνδυνοι οι Αμερικάνοι(1998-03-15 00:00:00.0)
Νέα επίσκεψη "αποκλιμάκωσης" από τον Μπάτλερ(1998-01-20 00:00:00.0)
Κλιμάκωση μετά τη διπλωματική ανακωχή(1997-11-14 00:00:00.0)
Κακοπληρωτές και εκβιαστές(1997-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ