Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Νέα επίσκεψη "αποκλιμάκωσης" από τον Μπάτλερ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εφθασε χτες στην ιρακινή πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος πρόκειται να έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης, προκειμένου να εκτονωθεί η νέα ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Ιράκ και στον ΟΗΕ.

Ο Μπάτλερ, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες του με τους Ιρακινούς αξιωματούχους, επανέλαβε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και οι επιθεωρητές της UNSCOM δεν αποδέχονται την επιβολή χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο και τόνισε ότι ο ΟΗΕ επιμένει στην άνευ όρων πρόσβαση των επιθεωρητών σε όλες τις ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στην τακτική της άσκησης πίεσης προς τη Βαγδάτη, προκειμένου η τελευταία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι, προς στιγμήν, δεν κρίνεται απαραίτητη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως ζητούν πολλοί βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας Μπιλ Ρίτσαρντσον εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει "κουραστεί" από την ανεύθυνη συμπεριφορά του Ιρακινού Προέδρου, που το Σάββατο προειδοποίησε, εκ νέου, τους επιθεωρητές ότι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέσα σε έξι μήνες από την επανέναρξή του, δηλαδή το Νοέμβρη.

Θλιβερές πορείες

Κατακλύστηκαν χτες από οργισμένους διαδηλωτές οι δρόμοι της ιρακινής πρωτεύουσας, οι οποίοι είχαν ως κεντρικό σύνθημά τους "Αμερική, σταμάτα πια την τυραννία, σταμάτα πια την καταπίεση". Οι διαδηλωτές δεν ήταν άλλοι από συγγενείς και φίλοι 70 μικρών παιδιών που πέθαναν, τις προηγούμενες μέρες, από έλλειψη φαρμάκων στο γενικό νοσοκομείο της Βαγδάτης. Σύμφωνα με στοιχεία του ιρακινού υπουργείου Υγείας, από το 1992, οπότε και επιβλήθηκαν στο Ιράκ οι οικονομικές κυρώσεις από τον ΟΗΕ, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων ή τροφίμων 1,2 εκατομμύρια παιδιά και περισσότεροι από 300.000 ενήλικοι. Γραπτή έκκληση για την άρση της απελπιστικής κατάστασης που βασανίζει τον ιρακινό πληθυσμό απέστειλε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο επικεφαλής της ιρακινής Υπηρεσίας Προστασίας των Παιδιών, Σουλτάν αλ Σάουι.

Εκκληση προς τον ΟΗΕ απηύθυνε, όμως, και ο ηγέτης της σιιτικής ιρακινής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπακίρ αλ Χακίμ, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στο Κουβέιτ. Ο αλ Χακίμ καλεί τον ΟΗΕ να αυξήσει την ποσότητα του προς πώληση πετρελαίου, που σήμερα φθάνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, έτσι ώστε να φθάνουν στο Ιράκ περισσότερα τρόφιμα και φάρμακα, ενώ καλεί τους υπευθύνους του ΟΗΕ να ελέγχουν αυστηρότερα τη διανομή των αγαθών στο βασανισμένο ιρακινό λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο γκανγκστερικό χτύπημα ΗΠΑ - Βρετανίας(1998-12-17 00:00:00.0)
Προς νέα κρίση;(1998-08-05 00:00:00.0)
Συνομιλίες για το πρόγραμμα "πετρέλαιο για τρόφιμα, φάρμακα"(1998-03-10 00:00:00.0)
Επιστρέφουν οι Αμερικανοί επιθεωρητές(1998-03-06 00:00:00.0)
Κλιμάκωση μετά τη διπλωματική ανακωχή(1997-11-14 00:00:00.0)
Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης(1997-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ