Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Προς νέα κρίση;

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΑΝΑΜΑ.-

Μια ακόμη φορά το εύφλεκτο υλικό που συνθέτει την εικόνα του Κόλπου δείχνει να πυροδοτείται. Για ακόμη μία φορά η αφορμή είναι πάντα η ίδια. Το χημικό οπλοστάσιο των Ιρακινών.

Η χτεσινή "κατάρρευση" των συνομιλιών του επικεφαλής της Ειδική Επιτροπής του ΟΗΕ (UNSCOM) Ρίτσαρντ Μπάτλερ,με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ,προοιωνίζονται μια ενδεχόμενη ένταση, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε ανοιχτή κρίση και στρατιωτική αναμέτρηση, παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις του Μπάτλερ, που απέφυγε συστηματικά να προσδώσει ένα τόσο επιθετικό χαρακτηρισμό για να περιγράψει τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Μπάτλερ συντόμευσε την αποστολή του στη Βαγδάτη μετά το αδιέξοδο, γεγονός άνευ προηγουμένου από τη σύσταση της Επιτροπής το 1991.

Κατά την άφιξή του σήμερα στο Μπαχρέιν, ενδιάμεσο σταθμό της επιστροφής του από τη Βαγδάτη προς τη Νέα Υόρκη - όπου την ερχόμενη Πέμπτη θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - ο Μπάτλερ είπε ότι το Ιράκ απέρριψε την πρότασή του για παράταση επί ένα μήνα του έργου της Επιτροπής για τους πυραύλους και τα χημικά όπλα, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη έκθεση στον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Μπάτλερ ο κ. Αζίζ φάνηκε αδιάλλακτος (;) στις θέσεις του και ζήτησε να κλείσουν αμέσως οι σχετικοί φάκελοι, ενώ επέμεινε ότι ο αφοπλισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί, κάτι όμως που ο ίδιος, όπως τόνισε, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει.

Ο Μπάτλερ βρέθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα για να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αζίζ, αλλά μετά το πέρας της πρώτης 6ωρης συνάντησης, όπου διαπιστώθηκε χάσμα απόψεων αποφάσισε να βραχύνει την παραμονή του και να αναχωρήσει. Βέβαια, είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής συντομεύει την επίσκεψή του διαπιστώνοντας αποτυχία. Μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης των υπολοίπων συναντήσεων, σε δηλώσεις του ο Ιρακινός αντιπρόεδρος χαρακτήρισε το προτεινόμενο πρόγραμμα "μάταιο", τονίζοντας ότι το Ιράκ έχει αφοπλιστεί και πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν το 1990, ενώ και οι δυο αξιωματούχοι, αντάλλαξαν στη χτεσινή συνάντησή τους σκληρές λέξεις. Ο Αζίζ κατηγόρησε τον συνομιλητή του ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν τις κυρώσεις και τον χαρακτήρισε "ανέντιμο".

Η ένταση δείχνει να παίρνει την... ανιούσα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει το αμέσως επόμενο διάστημα για τις κινήσεις που θα γίνουν. Παρ' όλα αυτά οι ευρωπαϊκές χώρες, με προεξέχουσες τη Γαλλία και τη Ρωσία, εκδήλωσαν ήδη την ανησυχία τους για τις τελευταίες ενδείξεις, ενώ σπεύδουν ταυτόχρονα να συστήσουν στο Ιράκ και την UNSCOM να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Μόνο η Βρετανία υπερασπίστηκε τον Ρίτσαρντ Μπάτλερ, λέγοντας ότι η κριτική του Ιράκ για την εργασία του είναι "απολύτως παράλογη".

Σε μία παράλληλη εξέλιξη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προχτές και πριν τις εξελίξεις, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε με 407 ψήφους υπέρ, έναντι έξι κατά, τη μη δεσμευτικού χαρακτήρα απόφαση, που θέλει το Ιράκ υπεύθυνο για την "ουσιώδη και απαράδεκτη παραβίαση" των διεθνών υποχρεώσεών του, κυρίως για παραβάσεις στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ και την απόκρυψη στοιχείων των οπλικών του προγραμμάτων, που θα ήταν δυνατόν να ερμηνευτεί και ως προτροπή για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ