Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε χτες ο Αγγελος Αγγελόπουλος

Πέθανε χτες το πρωί στο νοσοκομείο "Υγεία", όπου νοσηλευόταν, ο ακαδημαϊκός και τέως διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Αγγελος Αγγελόπουλος ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Αγγελος Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1904 στη Βλαχόραφτη Αρκαδίας. Ηταν πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Λειψίας και του Παρισιού. Διετέλεσε διευθυντής του Ανώτατου Οικονομικού Συμβουλίου της Ελλάδας από το 1931 ως το 1945 και καθηγητής της Δημόσιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1932 ως το 1947, όταν απολύθηκε λόγω των πολιτικών του φρονημάτων.

Στη διάρκεια της Κατοχής, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και συμμετείχε στην ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση του Βουνού) σαν γραμματέας Οικονομικών. Το 1944 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Από το 1946 ως το 1967, ήταν εκδότης της μηνιαίας επιθεώρησης "Νέα Οικονομία". Το 1961 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής της Εφηρμοσμένης Οικονομικής στην Πάντειο. Στη θέση αυτή, παρέμεινε μέχρι το 1967, οπότε παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενος για το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη. Το 1974, αμέσως μετά την πτώση της χούντας, ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θέση που διατήρησε ως το 1979. Από το 1975, ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ηταν παντρεμένος με την Ελλη Σεφεριάδη, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μια κόρη.

Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο, ξεχωρίζουν οι μελέτες: "Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας" (1934), "Ο Σοσιαλισμός" (1945), "Το Οικονομικό Πρόβλημα της Ελλάδας" (1946), "Ο Τρίτος Κόσμος απέναντι στις πλούσιες χώρες" (1972),"Οικονομικά" (1974), "Από την Κατοχή στον Εμφύλιο" (1994) κ.ά.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Αγγελου Αγγελόπουλου εκφράστηκαν από όλο το πολιτικό φάσμα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του ακαδημαϊκού, εξέφρασε με τηλεγράφημά της τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένειά του. Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε προς την οικογένεια του Αγγ. Αγγελόπουλου ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

Τη θλίψη του για το θάνατο του "κορυφαίου οικονομολόγου και πνευματικού ανθρώπου", εξέφρασε, με δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Αγγ. Αγγελόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε "δάσκαλο και διαμορφωτή της οικονομικής σκέψης", εξέφρασε ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου.Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα "προσωπικότητα του πνεύματος, αλλά και άνθρωπο της δράσεως με ενεργό συμμετοχή στην πολυτάραχη πορεία της χώρας μας από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ως σήμερα". "Σεβαστό δάσκαλο, κορυφαίο οικονομολόγο και σπουδαίο άνθρωπο", χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ,ενώ ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς μίλησε για το "δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε", εξαίροντας "το πολυσχιδές και σημαντικό έργο που επετέλεσε για όλους μας". Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αγγ. Αγγελόπουλου εξέφρασαν το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλος,ο Λ. Κύρκος,ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org