Παρασκευή 28 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προτεκτοράτο τους

Εχουν ή δεν έχουν αποθηκεύσει οι Αμερικανοί στον Αραξο πυρηνικά όπλα;Το χτεσινό δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" είναι αρκούντως σαφές και πειστικό. Αλλά, κι αν δεν είχε υπάρξει αυτό το δημοσίευμα, πλείστες όσες ενδείξεις πείθουν ότι έχουν αποθηκεύσει πυρηνικά όπλα όχι μόνο στον Αραξο, αλλά και σε άλλα σημεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας - από την Κρήτη μέχρι την Ανατολική Μακεδονία.

Αλλωστε, γιατί να μην αποθηκεύσουν στην Ελλάδα πυρηνικές βόμβες οι Αμερικανοί; Ποιος θα τους πει όχι;

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ποτέ δεν απεγκλωβίστηκαν από τα αμερικανικά στρατηγικά δόγματα και σχέδια και ποτέ δεν έθεσαν τα ελληνικά συμφέροντα πάνω από τα αμερικανικά.

Στο κάτω κάτω, η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως "φυσική". Ηταν, κυρίως, η συνέπεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις αμερικανικές βάσεις. Τις οποίες - όπως σίγουρα θυμάται ο δημοκρατικός λαός της χώρας μας - "ξήλωσε" ο κ. Παπανδρέου το 1983, με την περιβόητη εκείνη "συμφωνία απομάκρυνσης", ενώ (όπως επανειλημμένως κατήγγειλε το ΚΚΕ, και όπως αποδείχτηκε, τελικά), στην ουσία ήταν "συμφωνία παραμονής και επέκτασης".

Και ναι μεν, οι αμερικανικές βάσεις του Ελληνικού και της Νέας Μάκρης, αργότερα, συρρικνώθηκαν και μισοδιαλύθηκαν, αλλά αυτό δεν έγινε δυνάμει της "συμφωνίας απομάκρυνσης" ή λόγω ελληνικών πιέσεων στην Ουάσιγκτον. Εγινε "στα πλαίσια περικοπών και οικονομιών στο παγκόσμιο αμυντικό (διάβαζε, επιθετικό!) σύστημα των ΗΠΑ", - όπως το ίδιο το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει!

Σήμερα (και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) οι επιθετικοί κύκλοι των ΗΠΑ δε χρειάζονται ούτε το Ελληνικό, ούτε τη Νέα Μάκρη, ούτε κάποια άλλη συγκεκριμένη βάση. Διότι ολόκληρη η Ελλάδα - οι στεριές και τα νησιά της, οι θάλασσές της και ο εναέριος χώρος της - αποτελεί γιγαντιαία βάση των ΗΠΑ, αφού αυτές είναι ο αδιαφιλονίκητος επικυρίαρχος της περιοχής και αφού η λεγόμενη εθνική αμυντική πολιτική της χώρας μας αποτελεί προσάρτημα των στρατηγικών σχεδιασμών της Ουάσιγκτον.

Στα πλαίσια αυτών των σχεδιασμών, και οι επικοινωνίες μας ελέγχονται από τους Αμερικάνους και τα οπλικά μας συστήματα και η αμυντική μας διάταξη και τα επιτελικά μας προγράμματα.

Γιατί, λοιπόν, να μη διατηρούν και πυρηνικά όπλα στη χώρα μας;

Ολα αυτά που τα παρασιωπούν, ευσχήμως και εντέχνως, η κυβέρνηση και οι κομματικοί μηχανισμοί της, τα γνωρίζει και ο τελευταίος Ελληνας πολίτης και ο τελευταίος Ελληνας φαντάρος. Δηλαδή:

  • Οτι αμυντικά η Ελλάδα είναι όμηρος των ΗΠΑ, αφού αυτές έχουν σχεδόν το μονοπώλιο στις προμήθειές μας με αμυντικό υλικό και αφού από αυτές εξαρτώνται τα οπλικά μας συστήματα.
  • Οτι η Ουάσιγκτον αποφασίζει και ρυθμίζει - ως αυθεντικός επικυρίαρχος - τι θα γίνει στο Αιγαίο, και αναφορικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια και αναφορικά με τα 12 μίλια και αναφορικά με τον επιχειρησιακό έλεγχο.
  • Οτι η Ουάσιγκτον πιέζει για τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία της Λάρισας και για ελληνικές υποχωρήσεις, - κατά τις επιθυμίες της Αγκυρας.
  • Οτι η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ οδήγησε την Ελλάδα στην εμπλοκή του Περσικού Κόλπου και στην ολέθρια αλλαγή της βαλκανικής της πολιτικής.

Είναι στοιχεία όλα αυτά, που υπογραμμίζουν ότι η χώρα μας αποτελεί προκεχωρημένο οχυρό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των επιθετικών σχεδιασμών του. Και ότι αυτός διαφεντεύει την ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε, η προ τριετίας σύλληψη και καταδίκη σε πολυετή κάθειρξη του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού διπλωματικού υπαλλήλου κ. Λάλα, για δήθεν κατασκοπία εις βάρος των ΗΠΑ (και υπέρ της... Ελλάδας), υπήρξε ένα σαφές "συμμαχικό" μήνυμα προς τους ηγέτες του ελληνικού δικομματισμού για το ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό σ' αυτό τον τόπο.

Οταν, λοιπόν, μας θεωρούν (και είμαστε) προτεκτοράτο τους, γιατί να μην αποθηκεύουν εδώ και πυρηνικά;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμασίες για επιστροφή αμερικανικών πυρηνικών όπλων(2023-09-02 00:00:00.0)
Χωμένες μέχρι τον λαιμό σε επικίνδυνα σχέδια(2022-10-26 00:00:00.0)
«Επίσκεψη» Ρώσων επιθεωρητών στο φόντο πληροφοριών για έλευση πυρηνικών(2019-10-31 00:00:00.0)
Σχέδια για ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων(2018-02-06 00:00:00.0)
Στη Νεβάδα ο τεράστιος πυρηνικός «σκουπιδοντενεκές»...(2002-07-11 00:00:00.0)
2 Η Ελλάδα όμηρος στο πυρηνικό παιχνίδι(1996-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ