Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελπιδοφόρο μήνυμα

Oι "κατασκευαστές πλειοψηφιών και συνειδήσεων", όπως εύστοχα αποκαλούνται οι εταιρίες των δημοσκοπήσεων, πήραν ένα καλό, αναμφίβολα ελπιδοφόρο, μήνυμα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους να πείσουν προεκλογικά τους "αναποφάσιστους" ότι "οι πολλοί πάνε προς τα δεξιά" - άρα και "εσύ αναποφάσιστε τι περιμένεις;" - οι "αναποφάσιστοι" έκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά στις σειρήνες της χειραγώγησης και ψήφισαν διαφορετικά, κάνοντας τους "καθοδηγητές της κοινής γνώμης" να καταπιούν τη γλώσσα τους.

***

Aσφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που τα γκάλοπ "πέφτουν έξω" - είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας, αλλά και μόνιμο το φαινόμενο, το ΚΚΕ να παίρνει στις εκλογικές αναμετρήσεις πάνω από τα γκάλοπ - αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν το "θεάρεστο έργο" τους. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να αποκαλυφθεί ο ρόλος που παίζουν, ώστε να αποδυναμωθεί η "αξιοπιστία" τους και να μειωθεί η δυνατότητα "επιρροής", που προσπαθούν να ασκήσουν στις λαϊκές μάζες, κυρίως στις προεκλογικές περιόδους, αλλά όχι μόνο.

Βέβαια, την επομένη της παταγώδους αποτυχίας των γκάλοπ, πολλοί, μεταξύ των οποίων και οι εγχώριοι "πιστοί" και θαυμαστές τους, δε δίστασαν να τα αποκηρύξουν και να επισημάνουν τη διάψευσή τους, κάνοντας λόγο για "νίκη των πολιτών". Είναι οι ίδιοι που τα χρησιμοποιούν καθημερινά για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη, προκειμένου να αποδεχτεί, επί το "εκσυγχρονιστικότερον", να συναινέσει, τις αντιλαϊκές και αυταρχικές επιλογές των κυβερνώντων. Είναι οι ίδιοι που θα τα χρησιμοποιήσουν και πάλι, μόλις περάσει λίγος καιρός και ξεχαστεί η "διάψευσή" τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

Γιατί τα γκάλοπ αποτελούν στη σημερινή πολιτική πρακτική των κομμάτων εξουσίας, αλλά και των ΜΜΕ, ισχυρό εργαλείο παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις. Μόνιμος, στρατηγικός στόχος τους είναι η διαμόρφωση μιας "μεγάλης πλειοψηφίας" στην κοινωνία, η οποία θα δέχεται αδιαμαρτύρητα τις νεοσυντηρητικές επιλογές και ταυτόχρονα θα αποκτά η ίδια συντηρητική συνείδηση.

***

Aπό αυτή την άποψη η αποτυχία των γκάλοπ στις γαλλικές εκλογές αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα γενικότερης εμβέλειας και σημασίας. Η αξία του βρίσκεται στο γεγονός ότι έρχεται να ενισχύσει μια γενικότερη τάση αντίστασης και απόρριψης των λαϊκών μαζών στα σύγχρονα μέσα χειραγώγησης που διαθέτει η άρχουσα τάξη.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ