Τρίτη 18 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Εξάμηνο πρόγραμμα... αδράνειας

Στο Πεδίον του Αρεως η κεντρική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Κεντρικό σύνθημα η κατοχύρωση του 35ωρου με πλήρη απασχόληση, αλλά γενικόλογο ευχολόγιο η πρωτομαγιάτικη διακήρυξη. Οι θέσεις της ΕΣΑΚ για το περιεχόμενο του γιορτασμού και τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων

Στην ψήφιση ενός προγράμματος δράσης για το επόμενο εξάμηνο, στερημένου από κάθε αγωνιστικό, διεκδικητικό χαρακτήρα και από κάθε "δράση" ουσιαστικά, προχώρησε στη χτεσινή ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ,η πλειοψηφία της. Σε ό,τι αφορά το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς,αποφασίστηκε η κορυφαία κεντρική συγκέντρωση να γίνει τη Δευτέρα 1η Μάη στις 10 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως με κεντρικό σύνθημα - στόχο 35 ώρες δουλιά τη βδομάδα - πλήρης απασχόληση.Η άρνηση, ωστόσο, των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ") να συμπεριλάβουν στη διακήρυξη βασικά αιτήματα των εργαζομένων (ΑΤΑ κλπ.), καθώς και άρνησή τους να ασκήσουν οποιαδήποτε κριτική στις αιτίες και στις πολιτικές που οξύνουν τα προβλήματα (κυβερνητική πολιτική - Συνθήκη Μάαστριχτ, "Λευκή Βίβλος" κλπ.), οδήγησε την ΕΣΑΚ να τοποθετηθεί με λευκό στο θέμα αυτό. Επίσης η ΕΣΑΚ καταψήφισε το πρόγραμμα "μη δράσης" της ΓΣΕΕ και παρουσίασε δικό της πρόγραμμα, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τις άλλες δυνάμεις.

Τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για την αποφασιστική ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας, επισήμανε στην παρέμβασή του ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,αναφερόμενος στους αγώνες των εργαζομένων, που εξελίσσονται σε μια σειρά χώρους, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη "Μάδεμ Λάκο", την "Πειραϊκή - Πατραϊκή", τους συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Μαυρίκος ανέπτυξε την πρόταση για έναν αγωνιστικό, ταξικό γιορτασμό, με κύρια σημεία την αύξηση των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων. Την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας, την επιβίωση των ανέργων, την εφαρμογή των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για τους αλλοδαπούς εργάτες. Σαν ζήτημα αιχμής πρόβαλε το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των πολυεθνικών, τη διακοπή της διαδικασίας ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ιδιαίτερα για τις ιδιωτικοποιήσεις ο γραμματέας της ΓΣΕΕ ανέπτυξε τη θέση για επαναφορά της ΑΓΕΤ στο δημόσιο, την επαναλειτουργία της Π - Π υπό τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, τη λειτουργία της ΧΡΩΠΕΙ και την εφαρμογή κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών ανάπτυξης, καθώς και την πάλη για δημιουργία δημόσιων ενιαίων φορέων σε κλωστοϋφαντουργία, πολεμική βιομηχανία, ναυπηγική βιομηχανία, ορυκτό πλούτο.

Προγραμματισμός "δράσης"

... Συσκέψεις σε διάφορα επίπεδα, με σκοπό την... "ανάλυση", την "επεξεργασία", την "ανάδειξη", την "προώθηση" και τη "διάδοση"... των θέσεων της ΓΣΕΕ για σημαντικά κατά τα άλλα ζητήματα, περιέχει το πρόγραμμα "δράσης" της ΓΣΕΕ, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή ολομέλεια.

Από την ΕΣΑΚ τονίστηκε ότι ο προγραμματισμός πρέπει να κινείται σε ορισμένους βασικούς άξονες, να γίνει εκλαϊκευση των θέσεων της ΓΣΕΕ και να σφραγίζεται από συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την υλοποίηση των στόχων. Στα πλαίσια αυτά η ΕΣΑΚ πρόβαλε τις θέσεις για: 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με πλήρη απασχόληση και χωρίς μείωση αποδοχών. Μέτρα για την επιβίωση των ανέργων, με αύξηση της επιδότησης στο 80% του μεροκάματου ανειδίκευτου εργάτη. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε η ΔΑΣ στην ανάγκη παρέμβασης της ΓΣΕΕ στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για την αποφασιστική βοήθεια των ομοσπονδιών και των σωματείων κατά την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων, για την αύξηση των εισοδημάτων. Προτάθηκε, επίσης, η διενέργεια συσκέψεων σε όλη την Ελλάδα για τη διαμόρφωση του αγωνιστικού διεκδικητικού πλαισίου για τις συμβάσεις, παραστάσεις της ΓΣΕΕ σε αρμόδιους, κυβέρνηση, κόμματα, συγκεντρώσεις εργαζομένων και κορύφωση της δράσης με απεργία στις 12 Σεπτέμβρη για τα εισοδηματικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι συνδικαλιστές του "ΣΥΝ" εγκατέλειψαν τα προσχήματα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατηγόρησαν την ΕΣΑΚ, επειδή στην πρότασή της για τη διακήρυξη της Πρωτομαγιάς πρότεινε την αντίσταση των εργαζομένων στις κυρίαρχες αντεργατικές λογικές, που θα οδηγήσουν την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ σε χειρότερες επιλογές για την εργατική τάξη. Επέκριναν επίσης την ΕΣΑΚ γιατί κατάγγειλε τις άλλες παρατάξεις για τη στάση τους απέναντι στον αγώνα των αγροτών! Εξάλλου, τόσο από την ΠΑΣΚΕ, όσο και τον "ΣΥΝ" δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες στη δράση του Συντονιστικού των Σωματείων Αθήνας! Ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι υπάρχει οργανωτική ενότητα, αλλά υπάρχουν και αγεφύρωτες ιδεολογικές - πολιτικές διαφορές. Αν ήθελε - τόνισε - η ΓΣΕΕ, θα μπορούσε να αναλάβει αυτή πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση, αλλά αφού αρνείται ή διστάζει, τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν.

  • Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων οργανώσεων για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, ενώ τη Μ. Πέμπτη κλιμάκια συνδικαλιστών θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στην κεντρική αγορά της Αθήνας και στα διόδια.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ