Πέμπτη 30 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ
"Είμαστε νόμιμοι"

"Η εντολή των ναζί ήταν "καταστρέψτε τον πολιτισμό της Ανατολής"", αποκάλυψε προχτές η διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν Ιρίνα Αντόνοβα

""Ο Θησαυρός του Πριάμου" μάς παραδόθηκε από το διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βερολίνου. Γι' αυτό είμαστε νόμιμοι". Αυτό τόνισε, προχθές, μιλώντας στο "Εκάλη Κλαμπ", η διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν, Ιρίνα Αντόνοβα,απαντώντας ουσιαστικά στην προκλητική διεκδίκηση του θησαυρού από τη Γερμανία. Εξάλλου, όπως τόνισε η Ι. Αντόνοβα "44.000 θέατρα και συναυλιακοί χώροι, 43.000 βιβλιοθήκες, 3.000 μνημεία, 427 μουσεία καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν, ενώ εκατομμύρια βιβλίων χάθηκαν. Η εντολή των ναζί ήταν "καταστρέψτε τον πολιτισμό της Ανατολής"". Και συμπλήρωσε ο καθηγητής Γ. Κορρές: "Ο Θησαυρός του Πριάμου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, που λέγεται Β Παγκόσμιος Πόλεμος και έργα τέχνης. Το Δωμάτιο του Ηλέκτρου αφαιρέθηκε από τους Γερμανούς από τα θερινά ανάκτορα της Αικατερίνης της Μεγάλης, έξω από την Πετρούπολη και από τότε εξαφανίστηκε".

Η εντολή της ναζιστικής Γερμανίας ήταν: "Καταστρέψτε τον πολιτισμό της Ανατολής". Σήμερα, εντολή της ενιαίας Γερμανίας είναι: Αρνηθείτε ότι έγιναν καταστροφές και αρπαγές ανεκτίμητων θησαυρών από τη ναζιστική Γερμανία και απαιτήστε να επιστραφεί ο "θησαυρός του Πριάμου" από την "άρπαγα" ΕΣΣΔ. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η σημερινή Γερμανία, αν έγκαιρα δεν κατοχυρωθεί νομοθετικά ο θησαυρός σαν ιδιοκτησία της Ρωσίας, μπορεί εκβιαστικά να εξαγοράσει το καθεστώς του Γιέλτσιν για να της δώσει το θησαυρό με αντάλλαγμα κάποιο "δάνειο" και "επενδύσεις" που θα πληρωθούν ακριβά... από το ρώσικο λαό.

Η Ιρίνα Αντόνοβα υπογράμμισε ότι η ΕΣΣΔ στο παρελθόν επέστρεψε στην τότε ΓΛΔ χιλιάδες έργα τέχνης και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα. "Η Μαντόνα Σιξτίνα, που επιστράφηκε στη Γερμανία, δεν είναι απλώς μια υπέροχη εικόνα του Ραφαήλ. Είναι μια εικόνα που θυμίζει τις θυσίες του λαού μου και τις προσπάθειες που κάναμε να τις συντηρήσουμε". Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, της πρώην ΟΔΓ - όπως και της σημερινής ενιαίας Γερμανίας - αρνούνταν συστηματικά στο σοβιετικό κράτος - όπως και σε άλλα κράτη - ακόμα και να τα αποζημιώσουν για τις άλλες ολέθριες καταστροφές που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία με τον πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ