ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Του Μήτσου ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

"Λέγε, λέγε ψέματα, κάτι θα μείνει"! Αυτό το γκαιμπελίστικο εφεύρημα το ζούμε έντονα αυτή την περίοδο, με αφορμή το σκληρό αγώνα των αγροτών, των μικρομεσαίων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων. Οσοι όμως προσπαθούν να μιμηθούν τον Γκαίμπελς - κρατικοί μηχανισμοί και μέσα "ενημέρωσης", κυβερνητικοί αρμόδιοι και κάποιοι δημοσιογράφοι - γνωρίζουν καλά ότι:

Η αγροτική παραγωγή της χώρας μας καταστρέφεται, οι αγρότες ξεριζώνονται από τη γη τους. Βιοτεχνικές, εμπορικές επιχειρήσεις, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την οικονομία και την απασχόληση, κλείνουν και παραχωρούν αναγκαστικά τη θέση τους στην εισαγωγή αντίστοιχων προϊόντων.

Η αλήθεια είναι ότι επί χρόνια τώρα συσσωρεύονται προβλήματα για την αγροτιά και τους μικρομεσαίους. Προβλήματα, που επιδεινώνουν οι πολιτικές λιτότητας για τους εργατοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους. Προβλήματα, που παίρνουν το χαρακτήρα χιονοστιβάδας με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ, της "Λευκής Βίβλου". Η κατάσταση θα χειροτερέψει με την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ. Αυτό, δηλαδή, που βλέπουμε σήμερα στους αγώνες των αγροτών και των μικρομεσαίων είναι το ποιοτικό αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών και συσσωρεύσεων.

Η κυβέρνηση αντί να σκύψει με προσοχή στα αιτήματα των αγροτών, των μικρομεσαίων, προσπαθεί με διάφορες μεθοδεύσεις να διασπάσει τον αγώνα τους, φέρνοντάς τους σε αντιπαράθεση με τους άλλους εργαζόμενους. Καταφεύγει, δηλαδή, στη γνωστή ταχτική του "διαίρει και βασίλευε". Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, και η στάση που κρατούν σήμερα οι ηγεσίες της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ". Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και "ντροπαλά" λένε ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων. Τι σημαίνει αυτό; Παίρνουν, μήπως, τις αποστάσεις τους από τις καταστροφικές συμφωνίες που ψήφισαν ή υποκρίνονται; Δεν μπορεί να έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.

***

Αλλά ας πούμε, με δυο λόγια, πού απαντούν οι σημερινοί αγώνες, οι "υποκινητές" και οι "υποκινούμενοι"!

Από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, η βιομηχανική παραγωγή πέφτει συνέχεια. Σήμερα είναι κάτω από τα επίπεδα του 1980! Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από 52,2% του μέσου όρου της Κοινότητας το 1980, έπεσε στο 46,8% το 1993. Οι καθαρές εισπράξεις από την ΕΟΚ στο διάστημα '81 - '92 ήταν 3,2 τρισ. δρχ. Το ίδιο διάστημα όμως το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου, προς τις χώρες της ΕΟΚ, ήταν 7,5 τρισ. δρχ.! Μέσα σ' αυτό το στοιχείο φωτογραφίζεται, με χαρακτηριστικό τρόπο, η θέση ειδικά των μικρομεσαίων και των αγροτών, των "υποκινούμενων" εξεγερθέντων!

Με μέτρο το 100, το 1980, τα υφαντουργικά είδη έπεσαν στο 74 το 1993. Στην υπόδηση έπεσαν, το ίδιο διάστημα, στο 66. Στο δέρμα έπεσαν στο 57. Στα τελικά προϊόντα μετάλλου έπεσαν στο 74. Για την αγροτική οικονομία η Ελλάδα το 1980 ήταν αυτάρκης, με πλεόνασμα στο ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων 3,3 δισ. δρχ. και το 1992 το έλλειμμα από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια, ενώ τα πράγματα σήμερα είναι ακόμα χειρότερα! Γι' αυτό οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, έφτασαν στα όρια της αντοχής τους.

Μη μας λένε, λοιπόν, κάποιοι βολεμένοι ότι υποκινούμε σε στάση το λαό. Αυτοί με την πολιτική τους, με την απανθρωπιά τους, βγάζουν τους εργαζόμενους στους δρόμους. Οταν η Ευρωπαϊκή Ενωση διατάσσει το ξερίζωμα της αγροτικής οικονομίας και στη θέση της μας λένε να φυτέψουμε ακακίες (ναι ακακίες!), τότε ο αγώνας γίνεται καθήκον πατριωτικό.

***

Ας μην προκαλούν το λαό με τα μέσα "ενημέρωσης" των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων, με τα δακρύβρεχτα ρεπορτάζ για το κλείσιμο των δρόμων και για τις καταλήψεις. Ας μην προκαλούν το λαό οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με το "ενδιαφέρον" τους για φορολογική δικαιοσύνη. Η δεν πήραν χαμπάρι τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, οπότε ας μη μιλάνε, ή ανοιχτά λένε ψέματα στον κόσμο, οπότε συμμετέχουν στο έγκλημα. Ας διαλέξουν! Ας μην προκαλούν, επίσης, η νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ και τα κυβερνητικά φερέφωνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, που μακριά από τους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους, δίνουν μάχη να υπερασπίσουν ιδιοτελή τους συμφέροντα, τολμούν να κατηγορούν τους αγρότες και την ίδια στιγμή θρασύτατα να εμφανίζονται ως εκπρόσωποί τους!

Οπως και να εξελιχθεί η υπόθεση των αγώνων, το ζήτημα έχει τεθεί: Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεπουληθεί! Αυτή είναι η ουσία των κινητοποιήσεων. Αυτό είναι, στην ουσία του, το μεγάλο μήνυμα των εξεγερμένων. Και είναι τόσο φτωχό, τόσο άδικο, τόσο τιποτένιο να μιλάνε κάποιοι για τη φορολογία και τους φοροφυγάδες αγρότες και μικρομεσαίους, λες και δε γνωρίζουν ότι για να πληρώσει κάποιος φόρο πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει εισόδημα... Ο καθένας, λοιπόν, παίρνει τη θέση του. Το ΚΚΕ με σαφήνεια και πλήρη συνείδηση έκανε την επιλογή του, με τη στήριξη αυτών των αγώνων. Δεν έχασε το δάσος, κοιτώντας το δέντρο. Δε μέτρησε με τη μεζούρα της κομματικής σκοπιμότητας τους αριστερούς, τους δεξιούς και τους κεντρώους. Ολοι στο ίδιο καζάνι βράζουν. Αυτό ας το καταλάβουν και οι ίδιοι. Λύση, πάντως, υπάρχει και είναι απλή: Να ανοίξουν τα αυτιά τους οι κυβερνώντες στα πραγματικά αιτήματα και στις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων, να φερθούν σαν Ελληνες πατριώτες και όχι σαν υπάλληλοι των Βρυξελλών. Το θέμα δεν είναι να κάνουν κάποιες μανούβρες, για να ξεγελάσουν τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους, όπως ξεγέλασαν τους καπνοπαραγωγούς της Κατερίνης, πέρσι. Είναι κρίσιμο ζήτημα, στρατηγικής σημασίας. Αυτή είναι η αλήθεια!

Αυτό που βλέπουμε σήμερα στους αγώνες των αγροτών και των μικρομεσαίων, είναι το ποιοτικό αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών και συσσωρεύσεων

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΧΟΡΟΖΑΝΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Γιατί παλεύουμε

- Πραγματοποιείται σήμερα το ετήσιο απολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Ασπροπύργου. Πριν λίγες μέρες, έγινε το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Τελικά, αγγίζουν αυτά τα συνέδρια τα προβλήματα και τον παλμό των εργαζομένων ή εξελίσσονται σε μια ακόμα διεκπεραιωτική διαδικασία;

- Κοιτάξτε ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Ενώ οι εργαζόμενοι δέχονται μια ολομέτωπη επίθεση σε όλο τα φάσμα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους. Ενώ η φτώχεια και η ανεργία εξαπλώνονται. Ενώ οι πολιτικές λιτότητας αποδεικνύονται στην πράξη πια, όχι μόνο ολέθριες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά και ατελέσφορες. Ενώ τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου αυξάνονται και πληθύνονται, εκεί ακριβώς που συνθλίβεται ο εργάτης, ξεριζώνεται ο αγρότης και συρρικνώνεται η μικρομεσαία επιχείρηση... Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, παρατηρείται το εξοργιστικό φαινόμενο να στηρίζονται από συγκεκριμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες αντιλήψεις και πρακτικές, που ρίχνουν νερό στο μύλο αυτών των πολιτικών. Δείτε τι γίνεται αυτές τις μέρες με τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των μικρομεσαίων και τις απαράδεκτες θέσεις που παίρνουν αυτές οι συγκεκριμένες ηγεσίες, αυτοί δηλαδή που έχουν την ίδια στιγμή επιλέξει το μεγάλο κεφάλαιο, το ΣΕΒ, για "κοινωνικό εταίρο"! Σ' αυτή τη λογική, υπέγραψαν τη γνωστή διετή συλλογική σύμβαση εργασίας, σ' αυτή τη λογική κινείται και το πρόγραμμα δράσης που ενέκριναν, κατά το πρόσφατο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ"...

- Σ' αυτή την αντίληψη κινείται και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας;

- Ακριβώς. Στην περιοχή μας, η πλειοψηφία της δευτεροβάθμιας οργάνωσης κινείται κατά γράμμα στην κατεύθυνση που χαράζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Και αυτό, όταν τα προβλήματα οξύνονται, η ανεργία φουντώνει, εργοστάσια κλείνουν(ΑΓΡΟΚΑΝ, ΕΒΠΑ το τελευταίο διάστημα), μειώνονται οι εργαζόμενοι στην "Ελαιουργική", ξεπουλιέται ο Σκαραμαγκάς, πληθαίνουν οι εκβιασμοί και οι προσπάθειες για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις ("Χαλυβουργική", Ναυπηγεία Ελευσίνας...). Παρατηρείται ήδη το φαινόμενο σε μικρότερα εργοστάσια να δουλεύουν τρεις μέρες τη βδομάδα και τις άλλες να αργούν, διότι - όπως λένε οι εργοδότες - δεν έχουν δουλιά. Το νοσοκομείο προχωρά με ρυθμούς χελώνας, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας υπολειτουργούν, το ίδιο και οι πρώτες βοήθειες του ΙΚΑ...

- Και ποια είναι η αντίδραση του ΕΚ σ' αυτή την κατάσταση;

- Ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να γίνεται χαμός, να αναπτύσσονται αγώνες αποφασιστικοί, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με ευθύνη της πλειοψηφίας, δρα πυροσβεστικά. Καλλιεργεί την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό στους εργαζόμενους. Δεν οργάνωσε ούτε μία συγκέντρωση στην περιοχή για να ενημερωθούν και να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, να προβάλουν τις δικές τους προτάσεις.

- Και η δική σας παράταξη, η ΔΕΣΚΕ, τι αντιπροτείνει;

- Παλεύουμε για να αλλάξει πορεία το Εργατικό Κέντρο, να γίνει πράγματι όργανο των εργαζομένων. Να συντονίσει τα πρωτοβάθμια σωματεία στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των κατευθύνσεων του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου". Να συντονίσει το βήμα του με τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Εχουμε βέβαια καθαρό ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τους υπάρχοντες συσχετισμούς. Γι' αυτό και πρέπει να εντείνουμε την παρέμβασή μας από τα κάτω για την ενημέρωση και την αφύπνιση των εργαζομένων, για την ανάπτυξη αγώνων στη βάση, στα εργοστάσια, εκεί όπου διαμορφώνονται και οι συσχετισμοί.

Μ. Ε.

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο "Μέγκα Τσάνελ", η "17 Ν" με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης εκτοξεύοντας νέες απειλές (σελίδα 9).

ΣΤΗ ΝΕΑ τακτική υπερφαλάγγισης της ηγεσίας της ΝΔ στο ζήτημα της ενότητας επιμένουν στελέχη του κόμματος (σελίδα 8).

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ φλέγεται. Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις του στην περιοχή, ενώ οι δύο οργανώσεις των Κούρδων του Ιράκ επανέλαβαν τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες και η τουρκική στρατιωτική κατοχή της πόλης Ζάκο παγιώνεται (σελίδα 11).

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ για τα σχολεία στον Πειραιά. Ο δήμαρχος πήρε από τη Νομαρχία τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν στα σχολεία με όλες τις συνέπειες από αυτό (σελίδα 24).

ΓΚΑΡΑΖ στην κορφή της Αθήνας, στον Λυκαβηττό, θέλει να φτιάξει ο Λαλιώτης για να μεταφέρει εκεί όλα τα αυτοκίνητα που έχουν προορισμό το Κολωνάκι, προκαλώντας όπως είναι φυσικό τις αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων (σελίδα 24).

ΚΟΡΟ+ΔΚΙΔΙΑ με τους μικροπωλητές του κέντρου της Αθήνας. Ο δήμος εξορίζει όσους έχουν νόμιμη άδεια στο Πεδίο του Αρεως και αφήνει στην Αθηνάς όλους τους άλλους (σελίδα 24).

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή Μακρυγιάννη, εκτιμούν οι αρχιτέκτονες και ζητούν την ανάκλησή τους (σελίδα 25).

ΑΝΑΣΑ ζωής ζητούν οι Περαματιώτες και χτες με δύο δυναμικές κινητοποιήσεις έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να την κερδίσουν (σελίδα 32).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ