Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ποσοστώσεις" για δέκα χρόνια

Προς το παρόν, όπως δείχνουν τα πράγματα, "αναχαιτίζεται" η εισβολή αμερικανικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές τηλεοράσεις, τουλάχιστον για δέκα χρόνια. Αυστηρότερους περιορισμούς - για δέκα χρόνια - στον αριθμό των ξένων, μη ευρωπαϊκών, τηλεοπτικών προγραμμάτων που προβάλλονται από τα ευρωπαϊκά κανάλια πρότεινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αρμόδιος επίτροπος για τα Οπτικοακουστικά, Μαρσελίνο Ορέχα, αναφερόμενος στην υπάρχουσα κοινοτική Οδηγία, είπε πως η Οδηγία χρειάζεται αναθεώρηση και χαρακτήρισε "ασαφές" το σημείο που αναφέρει τις ποσοστώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος. Το σημείο που αφήνει πολλά παράθυρα, είναι η φράση "αν είναι δυνατόν" το 51% του προγράμματος να αποτελείται από προγράμματα ευρωπαϊκής παραγωγής. Η πρόταση της Επιτροπής είναι να αφαιρεθεί από το κείμενο αυτή η φράση. Ο Ορέχα πιστεύει, επίσης, ότι μια δεκαετία είναι αρκετή για την προώθηση της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Οι ποσοστώσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα τηλεοπτικά κανάλια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των είκοσι Ευρωπαίων επιτρόπων. Την υιοθέτηση του κειμένου των είκοσι επιτρόπων, θα συζητήσουν οι υπουργοί Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων στο συμβούλιό τους, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 3 και 4 Απρίλη.

Από τις χώρες που είναι υπέρ της διατήρησης των ποσοστώσεων, είναι και η Γαλλία, η οποία προς αυτή την κατεύθυνση προσπάθησε να επωφεληθεί από την προεδρία που ασκεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντίθετη είναι η Γερμανία, η οποία μέσω του αρμοδίου της για τις τηλεπικοινωνίες Μάρτιν Μπάνγκεμαν, εξέφρασε την αντίθεσή της στις ποσοστώσεις, οι οποίες κατά τη γερμανική άποψη, "θα μπορούσαν να διευθύνουν την ανάπτυξη νέων δικτύων επικοινωνίας στην Ευρώπη", όπως "οι λεωφόροι της πληροφόρησης". Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε χτες ότι, η Οδηγία του 1989 της ΕΟΚ, που αφορά στις ποσοστώσεις είναι "κατά μεγάλο μέρος της αντισυνταγματική". Το δικαστήριο έκρινε, ότι η Οδηγία, η οποία έχει εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βόννης, παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατιδίων να καθορίζουν την πολιτική τους στον τομέα των ΜΜΕ. Στο Ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει 16 κρατίδια της Γερμανίας, "διεκδικώντας το δικαίωμα" να έχουν αυτά τον τελευταίο λόγο στον καθορισμό των ραδιοτηλεοπτικών τους προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ