Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιογραφία περί μουσικής

Ολοι γνωρίζουν το όνομα: Αγγελική.Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι το όνομα αυτό έχει ο αρχαίος συρακούσιος χορός,που εκτελούνταν σε συμπόσια και χαρακτηριζόταν από κινήσεις παντομίμας; Τώρα, μπορούν να μάθουν όλοι, τουλάχιστον οι ενδιαφερόμενοι, όχι μόνο αυτή τη λέξη, αλλά πλήθος άλλες που σχετίζονται με τη μουσική και τα συνακόλουθά της (χορό, όργανα, μουσικές κατηγορίες - εθνικές και διεθνείς,όρους, μουσικά συστήματα, αισθητικές τάσεις, το "αλφάβητο" - τα σύμβολα της μουσικής, κλπ.), με ένα προσιτό οικονομικά, χρήσιμο, εύχρηστο, και εύληπτο από τον καθένα βιβλίο των εκδόσεων "Επικαιρότητα".Πρόκειται για το "ΛΕΞΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ" της Βάσως Κιούση,σε επιμέλεια Αλέξανδρου Πανούση (σελίδες 140). Το λεξικό, με βάση το ελληνικό αλφάβητο, αρχίζει από το Α με το λήμμα Αγγελική και τελειώνει με το Ω και το λήμμα ωδή,όπως συναντάται στην ελληνική αρχαιότητα, στα εννέα συνολικά βιβλικά κείμενα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και στην ευρωπαϊκή μουσική. Το λεξικό περιέχει και ευρετήριο λατινικών όρων.

  • "ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" είναι ο τίτλος του βιβλίου του διάσημου Αγγλου βιολονίστα και καθηγητή, Χέρμπερτ Γουόν,που κυκλοφόρησε από το μουσικό εκδοτικό οίκο "Παπαγρηγορίου - Νάκα" (σελίδες 188). Το βιβλίο, στοχαστικά επιχειρεί να οδηγήσει τον αναγνώστη στο μακραίωνο "κόσμο" της μουσικής, από τότε που ο Ορφέας πήρε τη λύρα του και "εξημέρωσε", θα λέγαμε, τον άνθρωπο, διδάσκοντάς του την Αρμονία,το Ρυθμό του σύμπαντος. Η τριάδα Ανθρωπος - Φύση - Σύμπαν, ενιαία και αδιαίρετη, με τους "νόμους" της κυβερνά τη Μουσική ως σύνθεση, ερμηνεία και ακρόαση, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Αυτή την πανάρχαιας καταγωγής φιλοσοφία περί της μουσικής "αποκαλύπτει" με γοητευτικό και ταυτόχρονα διδακτικό τρόπο το βιβλίο, με τη συμβολή της οικείας μεταφραστικής γλώσσας του Αντώνη Καλαμπάκα.
  • "ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ" (συνολικά 31), περιλαμβάνει το καλαίσθητο και εικονογραφημένο βιβλίο του πολύπλευρου συγγραφικά, Γιάννη Βασιλειάδη,από τις εκδόσεις "Καστανιώτη",(σελίδες 452). Το βιβλίο προλογίζει ο συνώνυμός του, γνωστός συνθέτης, Στέφανος Θ. Βασιλειάδης,ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για "ημερολόγιο ενός περιηγητή, που περπάτησε βήμα προς βήμα στους κόσμους των έργων του κάθε δημιουργού που παρουσιάζει" και ότι είναι από τα κείμενα που σπανίζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Προτρέπει, μάλιστα, ιδιαίτερα τους νέους να διαβάσουν το βιβλίο, που διευκολύνει "το δρόμο προς τη μουσική, την ομορφιά και την αλήθεια". Ο συγγραφέας, γνώστης και λάτρης των έργων τους, "φιλοτεχνεί" τα πορτρέτα των: Γ. Σ. Μπαχ, Μότσαρτ, Ροσίνι, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Σούμαν, Λιστ, Μουσόργκσκι, Μάλερ, Ντεμπισί, Ρουσέλ, Ιβ, Βέρνερ, Μπάρτοκ, και δεκαεφτά ακόμα ξεχασμένων, αλλά σημαντικών συνθετών.
  • "ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ" του Τζούλιαν Ράστον (μετάφραση Μιρέλλας Σιμωτά - Φιδετζή και "ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΒΑΓΚΝΕΡ" του Γεωργίου Ν. Δρόσου,είναι τα δύο νέα (εικονογραφημένα) βιβλία που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις "Σ. Ι. Ζαχαρόπουλου" στη σειρά "Μουσική". Το πρώτο βιβλίο αποτελεί μια συνοπτική ιστορική αναδρομή του μουσικολόγου - καθηγητή πανεπιστημίου, Τζ. Ράστον, στην κλασική εποχή της μουσικής, από τον Γκλουκ μέχρι τον Μπετόβεν, με αναφορές στην κοινωνία και την κρατούσα πολιτική της εποχής αυτής, με αναλύσεις των μεταβολών (ιδεολογικοαισθητικών, μορφολογικών, κλπ.), που υπήρξαν στη μουσική, των μουσικών στιλ, των μεγάλων έργων και των αξιών που κληροδότησαν στη νεότερη παγκόσμια μουσική (σελ. 437).

Το βιβλίο για τον Βάγκνερ εξετάζει τη ζωή, το έργο και την εποχή του συνθέτη, τον ανθρώπινο και φιλότεχνο περίγυρό του από τα παιδικά του χρόνια, τις ιδέες του, τις επιδράσεις που δέχτηκε και άσκησε, την πορεία του σε μεγάλα θέατρα της εποχής. Το βιβλίο κλείνει με χρονολογικό και θεματικό κατάλογο των έργων του (σελ. 657).

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ