Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προέχει η αλλαγή του καθεστώτος των νοσοκομείων

Αποκαλυπτική δήλωση του Ν. Φαρμάκη στη χτεσινή συνάντησή του με τους τεχνολόγους στους οποίους αρνήθηκε την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Αρνήθηκε ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Ν. Φαρμάκης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των παρασκευαστών - τεχνολόγων των Δημοσίων Νοσοκομείων, που κάνουν από χτες 48ωρη απεργία. Χτες αντιπροσωπεία των τεχνολόγων συναντήθηκε με τον υφυπουργό, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Στο βασικότερο αίτημά τους που αφορά την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ο υφυπουργός τους απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιος νόμος για το δημόσιο τομέα και ότι "τα νοσοκομεία δεν είναι εργοστάσια". Σύμφωνα με τους παρασκευαστές, τα εργαστήρια ανήκουν στις μονάδες υψηλού κινδύνου και ο νόμος 1568/85 που αρχικά αφορούσε ιδιωτικές επιχειρήσεις, το 1988 επεκτάθηκε και στο δημόσιο τομέα αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ο νόμος, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ύπαρξη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, τη σύσταση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας.

Σε άλλο αίτημά τους για τη δημιουργία υπηρεσίας παραϊατρικών επαγγελμάτων, ο υφυπουργός τους απάντησε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί γι' αυτό το ζήτημα διότι προηγείται η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των δημοσίων νοσοκομείων.

Τα υπόλοιπα αιτήματα των εργαζομένων αφορούν την επαγγελματική κατοχύρωσή τους, τη μείωση των ωρών εργασίας, την αλλαγή του τρόπου εφημερίας και την αύξηση των ημερών της κανονικής τους άδειας. Ο Ν. Φαρμάκης τους δήλωσε ότι τα αιτήματά τους δεν μπορούν να ικανοποιηθούν διότι "δεν πρέπει να "σπάσει" η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 1995".

Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει Γενική Συνέλευση του κλάδου για να μελετηθεί η πορεία των κινητοποιήσεών του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ