Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σύνταξη με νόμο και όχι κοροϊδία"

Πορεία των συνταξιούχων οικοδόμων για το επικουρικό τους Ταμείο

"Θέμα χρόνου" είναι η ενοποίηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εργατοτεχνιτών Δομικών και Ξυλουργικών Εργασιών (ΤΕΑΕΔΞΕ) με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.Αυτή την αόριστη υπόσχεση έδωσε χτες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κ. Παπαλέξης,σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των συνταξιούχων οικοδόμων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κ. Κερασουνλής και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Ο γενικός γραμματέας μετά τις πιέσεις της αντιπροσωπείας συμφώνησε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ενοποίησης των δύο Ταμείων, σαν μοναδική λύση για τη βιωσιμότητα του ΤΕΑΕΔΞΕ. Βέβαια, το ίδιο είχε δηλώσει και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης σε συνάντησή του με τους συνταξιούχους οικοδόμους στις 31 Γενάρη 1995. Οι συνταξιούχοι έθεσαν στο γενικό γραμματέα και τα άλλα αιτήματά τους που αφορούν την εφαρμογή του Κανονισμού Παροχών του Ταμείου ώστε να χορηγείται στους συνταξιούχους η σύνταξη που τους αναλογεί και την επίσπευση της χορήγησης των αυξήσεων αναδρομικά σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 1986. Ο Κ. Παπαλέξης τους απάντησε ότι ο υφυπουργός Φ. Ιωαννίδης έχει συγκροτήσει επιτροπές (συνεργεία) για την αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών και την αποκατάσταση της παρανομίας που έχει γίνει. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις αυτές αναθεωρούνται αλλά δεν αναπροσαρμόζονται και μένουν στο ύψος του χρόνου αναθεώρησης. Επίσης τους είπε ότι ο χρόνος αναπροσαρμογής των αποφάσεων είναι θέμα της διοίκησης του Επικουρικού Ταμείου.

Για το θέμα της ενοποίησης των δύο Ταμείων ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέλαβε να επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Φ. Ιωαννίδη. "Δεν αρκεί το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος των συνταξιούχων οικοδόμων. Θα πρέπει να δεσμευτεί μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο για να το επιλύσει. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού", δήλωσε μετά τη συνάντηση στο "Ρ" ο Αντ. Σκυλλάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της ενοποίησης των δύο Ταμείων είναι στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ για την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων δεν είναι δεσμευτικές για τον υπουργό, αφού καλούνται να εκφράσουν μόνο γνώμη. Ετσι, την τελική ευθύνη την έχει ο υπουργός.

Προηγουμένως, οι συνταξιούχοι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στο Συνδικάτο Οικοδόμων και, παρά τη βροχή, έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κεντρικό σύνθημα: "Σύνταξη με νόμο και όχι κοροϊδία". Λίγο πριν διαλυθούν δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κι έδωσαν ραντεβού για τις 9 Μάη στις 11 πμ στην πλατεία Κάνιγγος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ