Κυριακή 12 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται

Ο νόμος περί προστασίας καταναλωτή (Ν. 225/94) και το ΠΔ 236/92, που ενσωματώνει τη σχετική οδηγία της ΕΟΚ, απαγορεύει την παραπλανητική, την αθέμιτη και την έμμεση διαφήμιση και θέτει χρονικούς περιορισμούς στην τηλεοπτική διαφήμιση. Ομως ο αρμόδιος για την εφαρμογή τους, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, βρίσκεται σε "κώμα" και όποιος παρακολουθήσει τηλεόραση διαπιστώνει ότι τη θέση της νομοθεσίας έχει πάρει η αναρχία...

Οπως μας εξηγεί ο Δ. Κατσούλης,νομικός σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (Ε. Κ. ΠΟΙ. ΖΩ. ), παραπλανητική είναι σύμφωνα με το νόμο, η διαφήμιση που προκαλεί πλάνη στον καταναλωτή σχετικά με τις ιδιότητες του προϊόντος, αθέμιτη όταν προσβάλλει τα χρηστά ήθη, δηλαδή εκμεταλλεύεται τα αισθήματα φόβου, προλήψεων, δημιουργεί εικόνα υπερβολικά δελεαστικής προσφοράς και απευθύνεται στο υποσυνείδητο. Ως έμμεση διαφήμιση ορίζεται η παρουσίαση σε εκπομπές, προϊόντων ή υπηρεσιών, που δεν καταχωρείται ως διαφήμιση, ωστόσο έχει διαφημιστικό σκοπό.

"Η νομοθεσία παραβιάζεται κατά κόρον και θα αναφέρω μερικά παραδείγματα, επισημαίνει ο Δ. Κατσούλης. Η διαφήμιση της τηλεόρασης, μάρκας SONY 14 των καταστημάτων ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, αναφέρεται στην πώληση του προϊόντος με δόσεις, στην τιμή της κάθε δόσης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ούτε στη συνολική τιμή ούτε στον αριθμό των δόσεων. Αυτό συνιστά παραπλανητική διαφήμιση. Αθέμιτη είναι η διαφήμιση του ουίσκι DEWARS που βασίζεται σε εικόνες οι οποίες στοχεύουν στο υποσυνείδητο του θεατή. Προβάλλει μηνύματα ερωτικής επιτυχίας συνδυάζοντάς τα με την κατανάλωση του προϊόντος συνοδευόμενα μάλιστα από τη φράση - κλειδί: "Η πρόκληση στις αισθήσεις". Οσο για την έμμεση διαφήμιση, βλέπουμε κυρίως στα τηλεπαιχνίδια να ανακοινώνεται η προσφορά δώρων και να συνοδεύεται από την παρουσίαση των προσφερόμενων προϊόντων έχοντας τα χαρακτηριστικά της διαφήμισης".

Σχετικά με τους χρονικούς περιορισμούς, ο Δ. Κατσούλης υπογραμμίζει ότι παραβιάζονται συνεχώς από τα τηλεοπτικά κανάλια. "Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ε. Κ. ΠΟΙ. ΖΩ στους επτά μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς διαπιστώθηκε ότι παραβιάζεται ο νόμιμος χρόνος μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων που είναι 12 λεπτά για κάθε ώρα τηλεοπτικού προγράμματος. Επίσης παραβιάζεται ο ελάχιστος χρόνος μεταξύ δυο διαδοχικών διακοπών της ίδιας εκπομπής, που πρέπει να είναι 20 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει με την απαγόρευση διακοπής των παιδικών εκπομπών που διαρκούν λιγότερο από 30 λεπτά, τις κινηματογραφικές ταινίες που πρέπει να διακόπτονται στα 45 λεπτά, τις αθλητικές εκπομπές όπου επιτρέπεται η προβολή διαφημίσεων μόνο στα ημίχρονα, αλλά και στα δελτία ειδήσεων των 30 λεπτών όπου απαγορεύεται παντελώς η διακοπή για διαφημίσεις".

Οσον αφορά τη χορηγία, επιτρέπεται για όλες τις εκπομπές εκτός από τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές ενημερωτικές εκπομπές. Ο χορηγός θα πρέπει να αναφέρεται στην αρχή και το τέλος του προγράμματος και όχι με τη μορφή διαφημίσεων στις διακοπές. "Και οι δυο αυτές ρυθμίσεις παραβιάζονται, παρατηρεί ο νομικός σύμβουλος της Ε. Κ. ΠΟΙ. ΖΩ. Ειδικότερα στα δελτία ειδήσεων, παρατηρούμε χορηγία σε τμήματα του δελτίου όπως αθλητικά, δελτίο καιρού ή ακόμα και όταν δεν αναφέρονται χορηγοί, μεταδίδεται σταθερά ένα προσυμφωνημένο σποτ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ