Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Αναδιπλώνεται τώρα ο ΟΑΕΔ!

Εδρασε χωρίς καν να ενημερώσει τον υπουργό Εργασίας. Ανοιχτό όμως παραμένει το θέμα, αφού ο ΟΑΕΔ δηλώνει τώρα ότι θα ζητήσει την συναίνεση της ΓΣΕΕ για να προχωρήσει στην επιδότηση των εργοδοτών που θα δημιουργούν νέες θέσεις μερικής απασχόλησης! Αντιδρούν, με δηλώσεις τους στο "Ρ" οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Οργανισμό. Τι λέει ο υπουργός Εργασίας

Αναδιπλώνεται ο ΟΑΕΔ στην απόφασή του να επιδοτήσει θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, μετά το χτεσινό πρωτοσέλιδο καταγγελτικό και αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ", σχετικά με την πρωτοφανή απόφαση που πάρθηκε την Τρίτη το βράδυ από το ΔΣ του Οργανισμού και που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργοδοτών με 350 - 450 δρχ. την ώρα για κάθε νέα θέση μερικής απασχόλησης που θα δημιουργήσουν! Παρ' όλα αυτά, δηλώνει ότι θα θέσει το θέμα σε διάλογο ανάμεσα στη ΓΣΕΕ, τις εργοδοτικές οργανώσεις και το υπουργείο Εργασίας, με στόχο τη "συναίνεση των κοινωνικών εταίρων"! Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το μεσημέρι, δηλώνει - ουσιαστικά - ότι αναστέλλει μέχρι τότε το εν λόγω πρόγραμμα, για το οποίο όπως αποκαλύπτεται...

...δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο υπουργός Εργασίας!

Μάλλον σε... αμηχανία, έφερε τον υπουργό Εργασίας, Γ. Σκουλαρίκη,το χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Ρ" σχετικά με την πρόθεση του ΟΑΕΔ, να επιδοτήσει θέσεις μερικής απασχόλησης, υλοποιώντας - όπως σημειωνόταν στη σχετική απόφαση - "τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου". Οχι μόνο γιατί η εισήγηση του Οργανισμού, έρχεται σε αντίθεση με όσα έχει ο ίδιος κατά καιρούς υποστηρίξει για το θέμα, αλλά και γιατί δεν είχε καν ενημερωθεί!

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπουργό Εργασίας, μας επισήμανε ότι όσα αποκάλυψε χτες ο "Ρ" είναι "υποθέσεις", ενώ για τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, επισήμανε ότι σύμφωνα με όσα αυτός γνωρίζει, έγινε χωρίς την παρουσία του προέδρου του Οργανισμού, Ροβέρτου Σπυρόπουλου!

Δυστυχώς, δεν μπορούμε παρά να διαψεύσουμε τον υπουργό, αφού σαφώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "υποθέσεις" το πολυσέλιδο εισηγητικό κείμενο που έχει εγκριθεί από τον ΟΑΕΔ ως "υποβολή πρότασης στο υπουργείο Εργασίας", ενώ ως εισηγήτρια έχει οριστεί η κ. Μ. Μοναχογιού, στέλεχος του Οργανισμού. Οσον αφορά την παρουσία του προέδρου του ΟΑΕΔ, Ρ. Σπυρόπουλου, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, τουλάχιστον... δυο ζευγάρια μάτια, αυτά των εκπροσώπων της εργατικής πλευράς τον είδαν (!), ενώ ο χεσινός "Ρ" φιλοξενεί και απόσπασμα από την τοποθέτησή του.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γ. Σκουλαρίκης, αρνήθηκε να απαντήσει σε ευθεία ερώτησή μας, εάν πρόκειται να υπογράψει και να εγκρίνει το συγκεκριμένο πλαίσιο υλοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων που προβλέπει και την επιδότηση θέσεων μερικής απασχόλησης. Αφησε, όμως, να διαφανεί ένα είδος δυσαρέσκειας, σημειώνοντας πως "είναι ένα θέμα το ότι δεν ενημερώθηκα" σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή του ΟΑΕΔ. Καταλήγοντας, δήλωσε ότι "η πολιτική μας είναι υπέρ της πλήρους απασχόλησης και κατά της μερικής απασχόλησης, όταν αυτή καταργεί θέσεις εργασίας"...

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε, ότι ο ΟΑΕΔ γενικώς κινείται σε μια πορεία λήψης... αξιοπερίεργων πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της υλοποίησης "ευρωπαϊκών" κατευθύνσεων, δρώντας σχετικά αυτόβουλα. Μάλιστα πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι άσχετο με τη συνεχή αύξηση των επαφών του, με τον ΣΕΒ, αλλά και τους ολοένα και πιο "σφικτούς" δεσμούς του με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Αντιδρά η εργατική πλευρά

Μιλώντας στο "Ρ" ο Θωμάς Κακαβάς,εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, έκανε λόγο για "χτύπημα της πλήρους απασχόλησης". Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, "η προσπάθεια για ελληνοποίηση της Λευκής Βίβλου, ξεκινάει με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ. Τώρα πια κανείς δε δικαιούται να πει ότι δεν κατάλαβε. Οσοι κατηγορούσαν την ΕΣΑΚ, ότι με την "ξύλινη" γλώσσα της προσπαθούσε να δημιουργήσει "μπαμπούλες" και να συκοφαντήσει το ευρωπαϊκό όραμα, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Τώρα χρειάζεται πιο πολύ η συντονισμένη παρέμβαση των πρωτοβάθμιων κύρια σωματείων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το ψευτοεπιχείρημά τους για να περάσουν τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου για τη μερική απασχόληση, ήταν να "μη χάσουμε τα χρήματα" του πακέτου Ντελόρ. Τα "αργύρια" όμως αυτά δίνονται για να περάσουν ευκολότερα τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου και για να απαλύνουν τις επιπτώσεις από την ανεργία".

Την έντονη αντίθεσή του στην επιδότηση της μερικής απασχόλησης, εξέφρασε και ο Γ. Κοντάκης,επίσης εκπρόσωπος των εργαζόμενων στον Οργανισμό και πρόεδρος της ΠΟΕΜ. Οπως δήλωσε: "Την επιδότηση των επιχειρήσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης δεν τη συζητώ. Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας είναι αντίθετο σε αυτό το μέτρο και εμείς σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Πρόκειται για πολιτική απόφαση που, αν υλοποιηθεί, θα χτυπηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να τοποθετηθεί και επίσης το θέμα να τεθεί στη ΓΣΕΕ και στο υπουργείο Εργασίας".

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ