Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Βαρύτατο ολίσθημα

Σαν από "καρμπόν" βγαίνουν η μια μετά την άλλη οι ανακοινώσεις εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ελέγχονται από τη φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη, για να κατακεραυνώσουν την "αντεπανάσταση" (!) αγροτών και βιοτεχνών, για να δηλώσουν "παρά τω πλευρώ" της κυβέρνησης και για να ζητήσουν από τη ΓΣΕΕ "να τεθεί επικεφαλής αγωνιστικών κινητοποιήσεων" για το σκοπό αυτό! Ακόμα και συνδικάτα, όπως η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που έχουν δεχτεί σε βάρος τους στο πρόσφατο παρελθόν τις πιο αδίστακτες συκοφαντικές και διαιρετικές επιθέσεις ("ρετιρέ", "συντεχνίες", "κοινωνικός φασισμός" κλπ.), στρέφουν τώρα τα δικά τους συκοφαντικά και διαιρετικά βέλη κατά των αγωνιζόμενων αγροτών - βιοτεχνών! Ακόμα και οργανώσεις ξεχασμένες και από τον ίδιο τον εαυτό τους, με ανύπαρκτη συνδικαλιστική δράση, με παντελή απουσία από το πεδίο των προβλημάτων των εργαζομένων, επιστρατεύονται, για να προσφέρουν τις "πλάτες" τους σε μια πολιτική που ξεκληρίζει την αγροτιά και αφανίζει τη μικρή επιχείρηση! Δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμα "κατόρθωμα" του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά για ένα βαρύτατο πολιτικό και ιδεολογικό ολίσθημα, με εξαιρετικά επικίνδυνες προεκτάσεις. Πρόκειται για την εφαρμογή στην πράξη του "νέου δόγματος" της πλειοψηφίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, τον ΣΕΒ, "κοινωνικό εταίρο" και ανακηρύσσει σε αντίπαλο της εργατικής τάξης την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα, δηλαδή τους ίδιους τους φυσικούς της συμμάχους!

Ετσι, "λαϊκιστές" και "εκσυγχρονιστές" συναντώνται στη μέγιστη δημαγωγία, στην ανοιχτή διαστρέβλωση του ευρύτερου περιεχομένου των διεκδικήσεων που προβάλλουν οι κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται, για να στηρίξουν τις επιθέσεις τους. Αρκετά πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.., να παταχθεί επιτέλους η φοροδιαφυγή.., κραυγάζουν υποκριτικά. Πιστεύουν, βέβαια, αυτά που λένε, όσο πιστεύει και ο υπουργός των Οικονομικών τη σχετική προπαγάνδα του περί φορολογικής ισότητας. Λες και δεν έχει σαφείς θέσεις η ΓΣΕΕ για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θέτει το φορολογικό πρόβλημα με το "κεφάλι προς τα πάνω" και που με ακρίβεια ζητά να πληρώνει ο καθένας ανάλογα με τη φοροδοτική του δυνατότητα. Λες και δε γνωρίζουν ότι αντίστοιχες, στο θέμα αυτό, είναι και οι θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ. Λες και δεν καταλαβαίνουν ότι η επιχείρηση που θέλει να στρέψει τους εργάτες ενάντια στους αγρότες και τους ΕΒΕ, με βάση μάλιστα πλαστά παραπλανητικά στοιχεία, ένα στόχο έχει: να διατηρήσει στο απυρόβλητο την τεράστια και σκανδαλώδη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλά, μιας και "κόπτονται" για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όλοι αυτοί οι κύριοι, δε μας λένε, αλήθεια, τι κάνουν για να αναπτύξουν τους αγώνες και των μεν και των δε για την ενίσχυση των ειδοσημάτων τους; Δε μας λέει, λόγου χάρη, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ τι κάνει για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στο χώρο της; Η μήπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος και πρώτος έδωσε το σήμα για το ξεδίπλωμα όλης αυτής της επίθεσης, νομίζει ότι έχει ξεχαστεί πως κατά τις διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της απαράδεκτης διετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έφτασε να συμφωνεί με τον ΣΕΒ και να διαφωνεί με τη ΓΣΕΒΕΕ, που πρόσφερε μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθωτούς;

Να σημειώσουμε ακόμα, για όσους επιμένουν να "βλέπουν" νεοδημοκρατικό δάκτυλο πίσω από τις κινητοποιήσεις αγροτών - ΕΒΕ, ότι στο πλευρό της κυβερνητικής παράταξης, βρέθηκε και σ' αυτή τη φάση η ηγεσία της ΔΑΚΕ, με τα ίδια ακριβώς... επιχειρήματα. Η απάντηση κάθε πραγματικού συνδικάτου σε όλα αυτά τα εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα για την πορεία και τον προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την αποτελεσματικότητα των δικών του αγώνων, που δεν μπορεί να στοχεύουν ούτε καν"πέρα από τη μύτη τους" αν δεν αναζητούν και δεν οικοδομούν ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες, δεν μπορεί παρά να είναι ΜΙΑ και κατηγορηματική: Αλληλεγγύη στους αγώνες της αγροτιάς και των ΕΒΕ και ανάπτυξη των εργατικών αγώνων για την από κοινού καταπολέμηση μιας πολιτικής που πλήττει καίρια τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Για την απόκρουση της ισοπεδωτικής επίθεσης των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Για την έξοδο από την κρίση σε όφελος της απασχόλησης, του εργατικού και του αγροτικού εισοδήματος και της αναθέρμανσης της αγοράς. Για τη θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος όπου όλοι - και οι ΕΒΕ - θα πληρώνουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ