Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Προς χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

"Ανοιχτό παραθυράκι" για μερική άρση των παράλογων οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει για πάνω από 30 χρόνια οι ΗΠΑ στην Κούβα έδωσε την εντύπωση ότι αφήνει χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Μακ Κάρι, που δήλωσε πως η Ουάσιγκτον εξετάζει, κατ' αρχάς, τη χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων για τα ταξίδια προς την Αβάνα.

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουόρεν Κρίστοφερ, τόνιζε πως προεξέχων στόχος της κυβέρνησης Κλίντον είναι να "ενθαρρυνθεί η επικοινωνία με τον κουβανικό λαό", αποκλείοντας πάντως - τουλάχιστον προς το παρόν - τη μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος του εμπορικού αποκλεισμού.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό το μικρό βήμα προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, που έσπευσαν να επικρίνουν δριμύτατα τα σχέδια της κυβέρνησης Κλίντον. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς δήλωσε πως προτού η κυβέρνηση Κλίντον προβεί σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων θα πρέπει "να εξασφαλίσει μία καθαρή δέσμευση από τον Φιντέλ Κάστρο, ώστε να πάρει (ο τελευταίος) το δρόμο για τη δημοκρατία".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ